Retsepti lisamiseks peate sisse logima!

Sotšnikud e. vaarakud

Kohupiimatäidisega maitsvad rabedast hapukoore-muretainast küpsetised. Kuigi eesti keeles on nende tegelik nimi 'vaarakud', siis mina kutsun neid ikka sotšnikuteks, sest just selle nime all ma neid koolipõlves kohvikutest mäletan :)

Kogus
10-15 tk
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

Tainas:

50 g toasooja pehmet võid

200-225 g nisujahu (ca 3,5 dl)

0.25 tl söögisoodat

60 g suhkrut (u 0,75 dl)

1 muna

3 sl hapukoort

soola

Täidis:

150 g kuivemat/teralist kohupiima

1-2 sl suhkrut

1 sl nisujahu

1 sl hapukoort

1 munavalge

Määrimiseks:

1 munakollane

Valmistamine

Sega suhkur, hapukoor, muna ja sool. Lisa pehme rasvaine ning seejärel soodaga segatud jahu. Sega kiiresti ühtlaseks. Pane külmkappi tahenema.

Valmista täidis. Lisa kohupiimale suhkur, siis hapukoor, siis munavalge ja viimasena jahu. Sega hoolega, soovi korral lisa rosinaid, vanillsuhkrut, kaneeli vms.

Rulli tainas 5 mm paksuselt üsna jahusele lauale ja lõika 7-10 cm klaasiga ümmargused kettad. Aseta ketta ühele poolele kuhjaga tee- või supilusikatäis täidist, murra teine tainapool peale. Suru soovi korral poolkuu servad tugevasti kinni. Määri pealt veega segatud munakollasega.

Küpseta 220-kraadises ahjus võitatud või küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadil umbes 15 minutit, kuni sotšnikud on pealt helepruunid.

Sotšnikud on väga maitsvad tee kõrvale.

Retsept 'Cочни' on pärit Pille Edinburghi sõbranna Galina Andrejeva käest (algselt Tšeljabinkist).

LISA KOMMENTAAR

Kommentaarid Delfi Naistelehest
postitatud 05.04.2005 14:26

<p>Autor: tegin ära</br> Aeg: 02-08-05 11:53</br> küpsetasin need siis ära- tegin tainast topelt- tuleb plaadi täis.</br> eile tegin 3 X taina ja siis said sellised head paksud ja sõmerad sotsnikud nagu poes ja nats rohkem kui plaaditäis</p> Autor: K</br> Aeg: 02-10-05 10:01</br> mina ka proovisin. väga maitsvad olid ja mis peamine, lihtne teha ka. </br>

ebe
postitatud 28.06.2008 11:16

Ühed mu lemmikutest - lihtsad, aga väga head.

Jean-Pierre
postitatud 12.07.2008 10:55

Peale seda, kui kaks aastat tagasi korra proovisin teha, pole enam kordagi poest ostnud:)</br> Taina kettad olen tavaliselt suuremad teinud (7 cm on natuke väikesed). Tavaliselt olen viimase taigna tüki suureks sotsnikuks teinud (selline piklik ja u. 20 cm pikk). Selle pisikese teen alati endale, tõeline maiuspala suure hulga kohupiimaga:)</br> Maitsete erinevaks tegemiseks olen kohupiimale peaaegu alati midagi lisanud (kaneeli, õunatükikesi jne.)</br>

Ssille
postitatud 22.11.2008 09:30

Väga head sotšnikud tulevad selle retsepti järgi tehes, pealt jääb mõnusalt pehme, mitte paks ja kõva, nagu mõned poe omad. Tulevad sellised nagu ma aastate tagusest ajast mäletan kui neid poest ostsin, ühel firmal olid sellised head.

Zoozi
postitatud 10.01.2009 22:34

Hilja õhtul palusid lapsed, et teeksin sotshnikuid. Tegime koos. See üks väheseid asju, mida mõlemad poisid söövad. Kadus laualt minutiga!

Aniitram
postitatud 14.04.2009 15:48

Kiiresti ja lihtsasti valmistatavad ja väga maitsvad :)

Spidur
postitatud 21.04.2009 09:20

Väga lihtne teha.

Stardust
postitatud 08.08.2009 01:24

Tulemus oli väga mõnus, ent nii pisikesi sotšnikke oli veidi tüütu vormida. Ikka oleks tahtnud kõvasti rohkem kohupiimamassi vahele panna, ent kokku vormides tuli kõik välja...</br> Järgmisel korral teeks ilmselt suuremad šotsnikud, ent kõik muu võib vabalt samaks jääda - väga hea maitsega olid. </br>Ahjaa, ahjus hoiaks ka vähem aega kui 15 minutit, sest kuumas ahjus saavad need saiakesed umbes 10 minutiga just parajalt küpseks, säilitades mõnusa pehmuse.</br>

Mariliis
postitatud 28.10.2009 07:19

väga head olid.

väga hea
postitatud 14.01.2010 17:56

Tegin ka täna esimest korda neid vaarakuid....</br>kommentaariks nii palju siis, et muidu on kõik väga hea ja retsepti kohta ei ole midagi halba öelda, aga oleks pidanud taina paksema jätma ja täidisesse vist rohkem jahu panema...</br>Kuna viimane vaarak tuli paksema kattega ja suurem, siis tundsin ikka õiget vaaraku maitset ka, aga teised jäid väiksemad ja krõbedamad(mis oli ka hea, aga mitte selle vanakooli vaaraku maitsega):)</br>

Kairit
postitatud 16.01.2010 11:59

Lõpetasin just sotšnikute tegemise. Mul olude sunnil juhtus nii, et tegin eile õhtul taigna valmis ja küpsetama sain hakata alles täna hommikul...kas see võis miskit muuta, et nii kaua seisis...taignas ju küpsetuspulber sees jne? Ise kahtlustan, et taigen oleks pidanud veidi muredam olema. Muidu väga mõnusad,

Naisteleht
postitatud 01.02.2010 08:36

Täiesti ehtsad sotšnikud, muredad ja kohupiimased. Pole vahet, kas osta poest või teha kodus.

minny
postitatud 04.03.2010 08:09

Ülimaitsvad! Kui neid sotsnikuid esimest korda tegin siis toitude suhtes äärmiselt pirtsakas mees oli lausa pahane mu peale, et miks ma nii maitsvaid asju nii vähe tegin :)</br> Muidugi kadusid sotsnikud laualt hetkega. Mees sõi ja kommenteeris:</br> need on nii head, et ma ei saa ennem rahuliku südamega magama minna kui kõik on ära söödud :) </br>Kohe järgmine päev tegin uuesti sotsnikke - nüüd juba topeltkogusest tainast ja ikkagi kadusid sotsnikud hetkega.</br> Tõesti äärmiselt maitsvad sotsnikud - teen ma palju teen neid, ikka saab liiga vähe. Mida mina omalt poolt soovitaksin - parimate sotsnikute saamiseks ärge rullige tainast liiga õhukeseks, kettad võiksid olla suuremad kui 7 cm, kasutage toaemperatuuril seisnud pehmet võid mitte sulatatud võid (esimesel korral ma sulatasin võid aga pehme võiga said palju paremad), ennem taina rullimist võiks tainas seista külmkapis paar tundi (lihtsam rullida) ja kindlasti oleneb sotsnikute maitse suures osas sellest milline on kohupiim - mida rammusam kohupiim seda parem. Mina kasutasin Pajumäe öko talukohupiima - maitselt superhea kohupiim aga ideaalis võiks olla pisut paksem ja teralisem.</br> Kindlasti ma ei soovita tavalisi poekohupiimasid - maitselt jäävad need kõvasti alla igasugustele talukohupiimadele.</br>

Heli
postitatud 21.05.2010 16:35

Muidu olid väga maitsvad, aga miski pärast jäi kohupiim sees pisut kummine-ilmselt munavalge tõttu. Oskab keegi selle vastu nõu anda.

boomerz
postitatud 20.01.2020 21:07

ei

zoomerz
postitatud 04.03.2020 15:46

ei

blonduanna
postitatud 12.03.2011 14:09

imelised! muutustest ainult nii palju, et tegin 200g kohupiimaga ja kokku tuli 10tk. suuuured, pehmed, muredad, head!

fiisi
postitatud 24.03.2011 20:37

Mul tulid ka hästi välja, kuigi täidist jäi natuke puudu. Tegin pigem väiksemad saiakesed, lapsel parem süüa, sain neid 16tk (täidist jätkus 14le). Hästi rullitav tainas, küpses kenasti läbi (mul 220C ja 12min) ning lausa sulas suus. Tegin kokkuhoiu mõttes sellise eksperimendi, et panin tainasse ainult munakollase (munavalge sai täidisesse). Õnnestus:)

Punane Plika
postitatud 23.04.2011 15:18

Tegin just ja need super head:)

misst
postitatud 01.12.2012 21:37

Väga maitsvad said. Tainas jäi mul suhteliselt kleepuv, ent paksu-paksu jahukihiga ümbritsedes ei olnudki kõige raskem sotšnikke valmis vorpida.</br> Mul tuli kogusest 10 tavasuuruses ning üks viimane suurem ja lopergune. Tekstuurilt meeldisid väga - olid täitsa sotšnikele ainuomase taignaga, mis tihke ja pehme ning pealt nati krõbe. </br>Teen kindlasti veel, aga siis arvatavasti juba topeltkoguse ja võib olla ka nati suuremad.</br>

Likalaka
postitatud 12.09.2013 09:24

Väga maitsvad ja lihtne teha, kindlasti lähevad kordamisele ja siis juba poole rohkem

Rebane
postitatud 16.07.2014 15:08

Oi-oi kui head! Täidisesse panin 200 g kohupiima ja sain 17 pisemat pirukat. Proovisin erinevaid maitseid, mõnele panin paar jõhvikat peale, mõni rosinatega ja mõni kaneeliga. Klassikalised maitsesid aga ikka kõige õigemini ja paremini :)

Heli
postitatud 06.03.2015 14:49

Millist kohupiima küpsetamiseks soovitate.Terel on küll pagarikohupiim,aga Prismas ja Hüper Rimis seda müüa ei ole. Tänud.:)=

Kaili
postitatud 19.05.2015 19:40

Ülimaitsvad, krõbedad, kohupiimased- nagu vanaema tehtud. Lihtne valmistada. Tegin Tupperware kolmese pirukavormiga ja polnud vaja kettaid lõigata. Sain 12 tk. Ahjus oli 18+ minutit .

Ave Kikkas
postitatud 10.11.2015 17:52

Mulle jäi tegemise rõõm,aga lastele meeldisid väga,kohe väga et miks ma nii vähe tegin.

Andra
postitatud 25.03.2016 10:06

Sain 10 tk. 12 minutit oleks ehk paras küpsetada. Kõik tuli kenasti välja, täidisesse aga lisan järgmisel korral sidrunimahla, et oleks rohkem iseloomu.

Jaanika
postitatud 19.05.2016 16:30

Elan Soomes, mis oleks siin Soomes műűgil olevatest sama hea kui Eesti kohupiim?

Aili Merimaa
postitatud 20.05.2016 09:22

Tegin selle retsepti järgi :) ülimaitsvad :)

katikoplime
postitatud 14.04.2017 12:39

Need on väga, väga maitsvad! Ja valmivad kiirelt! Kohupiimale lisasin kaneeli, et oleks veidi teistsugune, kui poes. :D

Aire Jaanimets
postitatud 14.04.2017 13:14

Väga head said :-)

Kerttu-Kaisa Kiviselg
postitatud 15.04.2017 19:19

Lisasin täidisele mooniseemneid:

kodukokk signe
postitatud 26.06.2017 18:08

proovisin ka lõpuks, tõepoolest lapsepõlv tuli meelde

Helje Kirina
postitatud 24.01.2018 10:22

Super head tulid, tegin elu esimesed vaarakud, ning sellised nad mul siis välja tulid

Kristel
postitatud 24.02.2018 14:14

Olen nyyd 4-5 x neid teinud. Kas tainas peabki selline kleepuv olema? Et siis kui rullimiseks läheb, peab veel korralikult jahu lisama?

Kristel
postitatud 08.04.2018 16:06

Olen nyyd poisile neid omajagu teinud. Talle meeldib taignaga “mängida”. Kuna mul siin Norra väikelinnas eesti kohupiima pole saada, siis teen seda Skyr (150g) kohupiimaga ja seega hapukoort täidisesse ei pane. Avastasin täna, et kohe, kui olen vormi välja lõikand, tõstan nad küpsetuspaberiga kaetud plaadile ja vormin sotšnikud seal.Siis jäävad nad ilusad. Kasutasin väikest muna, siis ei jää täidis kummine. Kokku saan tavaliselt 9-10 sotšnikku.

Teevi
postitatud 25.02.2020 09:06

Väga hea retsept - tainas seisis külmas u 20-30 min, oli kohe hästi rullitav ega kleepunud. Täidisesse panin 180 g kohupiima, jahu tunde järgi, et liiga vedel poleks. Kuna elus esimest korda tegin, ei osanud suurust kohe ette näha ja paari esimese vorpimise järel sain aru, et minu jaoks on need liiga pisikesed. Seega lõikasin klaasiga ringid ja rullid need eraldi poole suuremaks, siis sai paraja suurusega, kuigi edaspidi teeksin vb veel suuremadki. Tainas allus rulkimisele imeliselt, seega sain üsna õhukeseks rullida. Täidist jäi puudu, seega teise poole tainast tegin kodujuustu-kohupiimakreemiseguga, mõlemasse segusse lisasin ka rosinaid. Küpsetasin 220 C ja 15 minutit, kuna olid pisikesed, siis see oli paras aeg ja tulemus sai imehea - nii mahlased ja head, et u 20 tk sain, u kolmveerand kogusest kadus hetkega. Seega kui teha suuremad, tasub kindlasti topeltkogus teha.

Kersti55
postitatud 22.04.2020 20:32

Esimest korda tegin, imelised lihtsalt. Proovisin nii paksema kui õhema taignaga, õnnestus mõlemat moodi.

Kristel
postitatud 23.04.2020 08:11

Kersti55 millega nii ilusad sakilised ääred saite? ????

Katrina
postitatud 24.04.2020 11:48

Super head!

Anetta O.
postitatud 27.04.2020 15:10

Tôesti on head sotšnikud. Lihtne ja odav. Tegin kohe topeltkoguse retsepti järgi.

Liivi
postitatud 02.05.2020 18:06

Tegin 2x koguse. Sain 24 tk ☺️ nii maitsvad

Külli
postitatud 17.08.2023 21:08

Suurepärased said!