Melk tert

... ehk Lõuna-Aafrika Vabariigi piimakreemipirukas. Melk tert jõudis Lõuna-Aafrikasse hollandlaste kaudu - esimene teadaolev retsept ilmus juba Thomas Van der Noot'i hollandikeelses kokaraamatus 1510. aastal.

Siinne retsept on pärit Nami-Nami Pille blogisõbranna Jeanne'i käest - Jeanne on Londonis elav lõuna-aafriklannast toidublogija.

Kogus
kaheksale
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

250 g lehttainast

3.75 dl piima

1 tl võid

soola

1 kaneelikoor

1 kardemonikupar

1 tl vanillkastmepulbrit

1.5 tl maisitärklist

1.5 tl nisujahu

1-2 sl külma piima

4 sl suhkrut

2 muna

veidi kaneelisuhkrut pealeraputamiseks

Valmistamine

Vooderda 20 cm pirukavorm lehttainaga, jättes servad veidi üle ääre.

Kuumuta piim keskmise suurusega potis tasakesi keemiseni, siis lisa või, sool, kaneelikoor ja kardemonikupar.

Sega kastmepulber, maisitärklis ja jahu. Lisa külm piim ning sega ühtlaseks pastaks. Sega juurde veidi kuuma piima, siis kalla saadud vedel pasta ülejäänud kuuma piima hulka. Sega hoolega!

Lisa 2 sl suhkrut ning jätka kuumutamist ja segamist, kuni kaste pakseneb. Siis võta pott tulelt ning eemalda kaneelikoor ning kardemonikupar.

Vahusta munavalged tugevaks vahuks, siis klopi vähehaaval juurde ülejäänud suhkur. 

Klopi munakollased kergelt lahti, siis klopi juurde umbes 2-3 sl sooja piimakastet. Sega hoolega läbi.

Sega lahtiklopitud munakollased piimakisselli hulka. Seejärel sega õrnalt juurde vahustatud munavalged.

Kalla lehttainapõhjale, puista peale veidi kaneeli. Küpseta 200-kraadises ahjus 10 minuti.

Siis alanda ahju kuumust ning küpseta 175-kraadises ahjus veel 10-15 minutit, kuni täidis on kerkinud ja kuldne.

Lase jahtuda, siis lõika viiludeks ja serveeri.

Retsept on pärit Jeanne Horak'i toidublogist CookSister.

LISA KOMMENTAAR