Frikadellisupp

Lihtne kodune supp, tõeline lapsepõlveklassika ja -lemmik :)
Köögivilju võib varieerida - kui ei ole suur porru- või sellerisõber, siis võib need välja jätta (aga soovitan ikka proovida :))
Nami-Nami Pille soovitab frikadellide tegemiseks kasutada kodust hakkliha (ehk siis veise- ja seahakkliha segu). Soovi korral lisa frikadellimassile veel 2-3 sl riivsaia, saad veidi tihkemad frikadellid.

Kogus
kuuele
Valmistusviis
Keetmine/kuumutamine
Valmistusaeg
30 minutit
Käik
Eelroog/kerge eine
Lisategevused

Koostisosad

praadimiseks veidi õli

3 kooritud porgandit

100 g tükk kooritud juursellerit või 2-3 varssellerivart (või mõlemaid!)

1 porru (eelkõige valge ja heleroheline osa)

2 l puljongit või vett

4-6 kooritud kartulit

soola (kui kasutad vett)

Frikadellid:

500 g Maks & Moorits kodune hakkliha

1 muna

1 hakitud ja õlis praetud sibulat

soola ja musta pipart

Lisaks:

hakitud värsket tilli

hakitud värsket peterselli

Valmistamine

Tükelda porgandid, seller ja porru, prae poti põhjas õlis kergelt läbi. Lisa kuum vesi või puljong ning keeda tasasel tulel 10 minutit.

Lisa tükeldatud kartul ja keeda veel 10 minutit.

Frikadellide tegemiseks sega kausis hakkliha, muna, sool, pipar ning õlis kergelt läbi praetud hakitud sibul. Sega ühtlaseks, siis vormi sellest märgade käte abil väikesed lihapallid, võttes umbes teelusikatäie hakkmassi.

Kui soovid selget suppi, siis kuumuta eraldi potis vesi keemiseni, lisa lihapallid ning keeda neid seni, kuni lihapallid pinnale kerkivad. Tõsta seejärel vahukulbiga välja ning lisa supile. Kui soovid maitsekamat suppi, siis võid lisada hakklihapallikesed otse supi sisse ja keeta, kuni need pinnale kerkivad. Sellisel juhul jääb supileem hägune.

Serveerimisel puista supile hakitud tilli, peterselli, küüslauguvõrseid vm.

Loe veel:

Pildi tegi Nami-Nami toimetaja Kaare.

LISA KOMMENTAAR

kadakasaks
postitatud 24.11.2009 14:32

Pildi peal paistavad supi seest ilusad rohelised herned, mida retseptis ei ole. Mis aedvilja (v6i muud) v6iks veel lisada, et suppi huvitavamaks teha?

Herneheiter 69
postitatud 24.04.2024 14:58

KES PANEB HERNEID FRIKADELLISUPI SISSE NGAU????? MÕNED PANEVAD RIISI VÕI TOMATEID KA!!! MIS TEIL KÕIGIL VIGA ON?????

Herneheiter 69
postitatud 24.04.2024 14:59

Kuule tibi, pildil pole mingeid herneid juuu :(

tiina
postitatud 04.07.2010 16:15

need ei ole herned, see on roheline sibul (mis ei tähenda, et herneid lisada ei tohiks). lisada võib kõiki juurvilju, mis vastavalt hooajale saadaval on. nii sünnivadki uued ja igale maitsele vastavad retseptid.

Dee
postitatud 02.05.2011 14:59

Väga hea supp :)

cinnamonbun
postitatud 07.08.2013 15:18

Frikadellisupp on ka minu lemmik. Väga lihtne valmistada (aja puudumisel võib lisada poest ostetud frikadellid), palju katsetamisvõimalusi (minu ema näiteks lisab supile nii kartulit kui ka makarone, ise kasutan tavaliselt külmutatud juurvilju, et valik oleks suurem) ning väga-väga väike võimalus midagi valesti teha isegi esmakordsel valmistamisel :)

marta
postitatud 11.12.2013 13:41

kui sibul-juurseller-porgand enne passeerida ja siis puljongile lisada, saab veel hulga maitsvam :)

Friigiaabits
postitatud 19.02.2014 13:07

Väga lihtne valmistada ja maitsev!!! (6.04.2011)

Blondie
postitatud 19.02.2014 13:07

Samad sõnad! Olen millegipärast alati arvanud, et frikadellide ise tegemine on midagi väga tülikat, aga ei olnud üldse - läks kiirelt ja tulemus oli oluliselt maitsvam. (7.03.2012)

Katrin
postitatud 19.02.2014 13:07

Tõesti imelihtsad frikadellid ja supp maitsev. Lapsele väga meeldis. (19.07.2012)

Marju
postitatud 19.02.2014 13:08

Tervitusi Küproselt, ja suur tänu, et aitate koduseid toite meeles pidada. Aeg-ajalt tulevad ikka meelde lapsepõlve toidud ja teen neid siis nüüd ka oma lastele. Suured tänud! Täna teen frikadellisuppi!!

Eleri
postitatud 19.02.2014 13:08

Imelihtne ja -maitsev supp. Meie peres on see suppide kuningas ja isegi siis, kui sinna sisse liha ei lähe.

Le
postitatud 14.04.2016 23:54

Frikadellisupp ilma lihata? Wow.

Iiris
postitatud 19.02.2014 13:09

Asendan alati muna hapukoorega - tulevad väga mahlased ja pehmed frikadellid. Head isu. (1.12.2013)

marju
postitatud 01.10.2015 10:16

<p>Tõeliselt maitsev supp - minu uus lemmik! :)</p><p> Varem olen teinud frikadellisuppi veega ja poefrikadellidega aga seekord tegin ikka põhjalikku varianti - päris puljongi ja enda tehtud frikadellidega. Kõik sõid (ka muidu toitude suhtes väga pirtsakad lapsed) ja pott peaaegu et limpsiti puhtaks :)</p><p> Puljongi keetsin kvaliteetsetest seakontidest (väiketalust pärit), piprateradest, loorberist, porgandist, sibulast, meresoolast - juba puljong ise oli imemaitsev. Mina jätsin porru välja ja lisasin selle asemel ühe hakitud mugulsibula ning sellerit panin pisut tagasihoidlikumalt ehk umbes 1 varsselleri varre. Ma olen küll paras selleripõlgur aga leian, et sellele supile tasub sellerit ikkagi panna kuna seller annabki frikadellisupile just selle õige meki. </p><p>Frikadellid tegin vasikahakklihast aga arvan, et järgmine kord võiks praetud sibulat isegi rohkem panna. Mõtlesin tükk aega kas frikadellid lisada otse puljongisse või keeta eraldi. Õnneks otsustasin keeta need eraldi potis vee ja soolaga sest kogu see kobrutav hall vahukord mis vee pinnale kerkis oli ikka päris kole - ei oleks tahtnud seda supi sees küll näha. Pealegist puljong ise oli nii imemaitsev, et frikadellide otse supi sisse lisamine poleks maitsele küll midagi juurde andnud, usun isegi, et ära võtnud aga ilmselt oleneb see ka lihast, et kui palju seda halli vahtu sealt frikadellide keetmisel eraldub. </p><p>Supp sai lõppkokkuvõttes tõeliselt isuäratav nii väljanägemiselt, lõhnalt kui maitselt. Retsept jääb kindlasti korduvkasutusse :)</p>

Le
postitatud 14.04.2016 23:56

Tähendab, kui see jõhker kogus juurikaid vaid kahte liitrisse vedelikku keema panna ja sinna väänata veel pool kilo frikadelle, siis mingist pinnalekerkimisest pole küll juttu - pott on kuhjaga täis. Supi saamiseks peaks puljongit vähemalt 1,5 x rohkem olema ja soovitan heaga võtta suurem pott.

e
postitatud 28.05.2016 11:21

Tegin täpselt retseptis antud kogustest ning väga hea konsistensiga supp tuli. Piisavalt leent. Enne mõtle siis ütle

Kaare
postitatud 03.01.2017 16:25

Tegin ka retsepti järgi, ainult selleri asemel panin nuikapsast :) </br> Väga hea supp tuli!

Kadri
postitatud 21.04.2017 15:34

Tõesti maitsev

Monika Prits
postitatud 04.06.2017 09:17

Selline on meie pere frikadellisupp, välja jäi varsseller, juurde lisasin makarone, kuna meie pere pojukesed armastavad neid väga.

Gregor Lillemets
postitatud 20.09.2017 12:36

Väga maasikas supp! SOOVITAN SOOJALT!! :')

Mari
postitatud 08.01.2019 18:18

Pole elus taibanud frikadelle eraldi keeta, tänud hea nõuande eest!! Mulle meeldib teha "from the scratch", st alustan kanapuljongist ja pärast hakin kanaliha ka hulka. Frikadellisegu jaoks riivin sibula sisse, et pallikesed neid tükke välja ei poetaks. Üks emalt päritud nipp veel-puljongit keetes seon marlikotikesse sibula (koos koorega, ainult mullased kooreosad võtan ära), pipraterad ja loorberi, siis saan pärast välja tõsta ning pipraterad ei jää sööjaid segama. Ja osa porgandist riivin. "See annab supile kuldse värvi", ütles ema ja tal oli õigus :)

Maalt ja hobusega
postitatud 26.09.2019 11:07

Lemmiksupp!

Kildu
postitatud 20.11.2020 19:55

Fantast supp, meie pere lemmik! Tervislik ja hää! <3

Kokk
postitatud 30.03.2023 14:57

Ma hakkan kohe seda sama suppi tegema ja ma loodan et mul tulev see hea välja. Kas porrut ja sellerit ei pea panema??

Pille
postitatud 04.04.2023 08:22

Kokk, kuidas supp õnnestus? Ja porrut-sellerit EI PEA panema, aga muidugi võib, kui need olemas on.

Ylle S-K
postitatud 19.01.2024 09:41

See supp on kindlasti maitsev! Vanast ajast on mul Hakkliha supi retsept. Sinna sisse käib ka hapukurk. Ka see on imehea!

Heix
postitatud 06.10.2024 10:31

Ube võib ka panna