50 g nisujahu
1 muna
6 g küpsetuspulbrit
1 g jahvatatud kaneeli
20 g mooniseemneid
50 g suhkrut
90 g võid
90 g toorest peeti
20 g purustatud sarapuupähkleid
30 g rapsiõli
20 g saia sisu
soola ja musta pipart
Juustukreem:100 g Andre Excellent juustu
30 g toorjuustu
Kaunistuseks:70 g murakamoosi
10 g õietolmu
Valmista peedipüree. Selleks koori peet ja lõika väikesteks kuubikuteks (5x5 mm). Pane kuubikud ja rapsiõli potti ning kuumuta keskmisel kuumusel 6 minutit. Seejärel alanda kuumust, lisa kolmandik (30 g) võist ja pane potile kaas peale. Hauta aeg-ajalt segades peet pehmeks. Tõsta see kaussi, lisa saia sisu ja surista saumikseriga viis minutit, et moodustuks korralik kreem. Maitsesta soola ja pipraga.
Klopi muna kahvliga lahti (ära kasuta visplit) ja sega omavahel kuivained. Sulata ülejäänud või ning sega peedipüree ja lahtiklopitud munaga. Lisa saadud segule kuivained ja sega spaatli või lusikaga ühtlaseks massiks.
Vooderda madala vormi (7 x 15 cm) põhi ja küljed küpsetuspaberiga. Tõsta tainas vormi ja silu spaatliga siledaks.
Pane ahju põhja veekauss (niiskus on oluline!) ja küpseta peedisaia 150kraadises ahjus 18 minutit.
Kui sai on jahtunud, lõika sellest ümmarguse vormiga (nt viinapitsiga) kettad välja.
Lõika juust väikesteks kuubikuteks ja sega toorjuustuga. Püreesta saumikseriga ja aja segu läbi sõela. Tõsta kreem pritskotti ja lase suupiste äärtesse, nagu lilleõie kroonlehed.
Purusta õietolmutükid saumikseriga pulbriks. Pressi moos läbi sõela, et murakaseemned eralduksid. Tõsta moos pritskotti ja lase saia keskele. Riputa läbi tiheda sõela peale ka õietolm.
Retsept ilmus ajalehes Õhtuleht 3.3.2018
Peedisai Andre farmi juustu ja murakaga
Sellist suupistet pakkus Eesti Rahva Muusemi kokk Henari Nõu 2018. aastal Eesti Vabariigi presidendi vastuvõtul.