50 g võid
30 g 70% kakaosisaldusega šokolaadi
100 g šokolaadiküpsiseid
Mustasõstrakiht:5 g želatiini
25 g vett
200 g musti sõstraid
50 g suhkrut
Täidis:10 g želatiini
50 g vett
400 g 35% rõõska koort ehk vahukoort
400 g toorjuustu
50 g suhkrut
100 g valget šokolaadi
30 piparmündilehest ja 50 g suhkrust tehtud piparmündipasta või veidi piparmündiõli
Kate:150 g 70% kakaosisaldusega šokolaadi
100 g 35% rõõska koort ehk vahukoort
Kaunistuseks:valget šokolaadi
suhkrupitsipulbrist tehtud pits
Purusta küpsised. Sulata või ja šokolaad, lisa need purustatud küpsistele. Sega ühtlaseks massiks ja suru see tordivormi.
Pane želatiin külma veega paisuma. Püreesta mustsõstrad koos suhkruga. Sulata želatiin ja sega mustsõstrapüreega. Kalla segu kaussi ja pane külmkappi tarretuma.
Täidise jaoks pane želatiin külma veega paisuma. Vahusta toasoe toorjuust koos vahukoorega ja suhkruga. Sulata valge šokolaad ja želatiin ning lisa need vahukoore-toorjuustu segule.
Jaga saadud toorjuustukreem pooleks. Ühele poolele lisa piparmündipasta (või piparmündiõli). Piparmündiga segu vala tordivormi, selle peale tõsta külmkapis tarretunud mustsõstrakiht. Seejärel vala ülejäänud toorjuustukreem mustsõstrakihi peale. Silu täidis vormis ühtlaselt siledaks.
Pane külmkappi tarretuma vähemalt 4 tunniks, veel parem üleöö. Katte jaoks kuumuta vahukoor keemiseni. Lase sel mõni minut jahtuda, seejärel kalla see tumeda šokolaadi tükkidele ja sega ühtlaseks massiks ning kata sellega tarretunud tort.
Kaunista tort valge šokolaadiga ja suhkrupitsiga.
Tordiretsepti koostas ja tordi tegi Tiia Kõrgesaar (Elva). Pildi tegi Lauri Laan.
Kui suur vorm oli tordi tegemisel kasutusel?
Just maadlen sama küsimuse üle :)Aga põhja koguse järgi tundub,et 20.
Helena ja Katrin, tordi autor Tiia kinnitas, et retsept on mõeldud 20 cm läbimõõduga tordi jaoks ja valmis tort kaalub u 1,6 kg.
Kas toorjuust tuleb vahustada koos vahukoorega või enne vahustada vahukoor ja siis toorjuustuga kokku segada?
Mai, retseptis on kirjas "Vahusta toasoe toorjuust koos vahukoorega ja suhkruga." Üsna selgelt ju öeldud, et tuleb toasoe toorjuust, vahukoor ja suhkur korraga kaussi panna ja vahtu panna. "Toasoe" on siin olulise tähtsusega, muidu ei vahustu midagi!
Väga super tort.
EV100 tort 'Mustasõstra-piparmünditort'
Selle Haapsalu salliga kaetud mustasõstra-piparmünditordiga osales Tiia Kõrgesaar Eesti Vabariigi 100. sünnipäevale pühendatud tordivõistlusel ja jõudis 3 finalisti hulka.