EV100 tort 'Mustasõstra-piparmünditort'

Selle Haapsalu salliga kaetud mustasõstra-piparmünditordiga osales Tiia Kõrgesaar Eesti Vabariigi 100. sünnipäevale pühendatud tordivõistlusel ja jõudis 3 finalisti hulka.

Kogus
kümnele
Valmistusviis
Segamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

Põhi:

50 g võid

30 g 70% kakaosisaldusega šokolaadi

100 g šokolaadiküpsiseid

Mustasõstrakiht:

5 g želatiini

25 g vett

200 g musti sõstraid

50 g suhkrut

Täidis:

10 g želatiini

50 g vett

400 g 35% rõõska koort ehk vahukoort

400 g toorjuustu

50 g suhkrut

100 g valget šokolaadi

30 piparmündilehest ja 50 g suhkrust tehtud piparmündipasta või veidi piparmündiõli

Kate:

150 g 70% kakaosisaldusega šokolaadi

100 g 35% rõõska koort ehk vahukoort

Kaunistuseks:

valget šokolaadi

suhkrupitsipulbrist tehtud pits

Valmistamine

Purusta küpsised. Sulata või ja šokolaad, lisa need purustatud küpsistele. Sega ühtlaseks massiks ja suru see tordivormi.

Pane želatiin külma veega paisuma. Püreesta mustsõstrad koos suhkruga. Sulata želatiin ja sega mustsõstrapüreega. Kalla segu kaussi ja pane külmkappi tarretuma.

Täidise jaoks pane želatiin külma veega paisuma. Vahusta toasoe toorjuust koos vahukoorega ja suhkruga. Sulata valge šokolaad ja želatiin ning lisa need vahukoore-toorjuustu segule.

Jaga saadud toorjuustukreem pooleks. Ühele poolele lisa piparmündipasta (või piparmündiõli). Piparmündiga segu vala tordivormi, selle peale tõsta külmkapis tarretunud mustsõstrakiht. Seejärel vala ülejäänud toorjuustukreem mustsõstrakihi peale. Silu täidis vormis ühtlaselt siledaks.

Pane külmkappi tarretuma vähemalt 4 tunniks, veel parem üleöö. Katte jaoks kuumuta vahukoor keemiseni. Lase sel mõni minut jahtuda, seejärel kalla see tumeda šokolaadi tükkidele ja sega ühtlaseks massiks ning kata sellega tarretunud tort.

Kaunista tort valge šokolaadiga ja suhkrupitsiga.

Loe veel:

Tordiretsepti koostas ja tordi tegi Tiia Kõrgesaar (Elva). Pildi tegi Lauri Laan

LISA KOMMENTAAR

Helena
postitatud 22.02.2018 09:40

Kui suur vorm oli tordi tegemisel kasutusel?

Katrin
postitatud 22.02.2018 16:30

Just maadlen sama küsimuse üle :)Aga põhja koguse järgi tundub,et 20.

Pille
postitatud 23.02.2018 09:35

Helena ja Katrin, tordi autor Tiia kinnitas, et retsept on mõeldud 20 cm läbimõõduga tordi jaoks ja valmis tort kaalub u 1,6 kg.

Mai
postitatud 23.02.2018 14:40

Kas toorjuust tuleb vahustada koos vahukoorega või enne vahustada vahukoor ja siis toorjuustuga kokku segada?

Pille
postitatud 24.02.2018 13:04

Mai, retseptis on kirjas "Vahusta toasoe toorjuust koos vahukoorega ja suhkruga." Üsna selgelt ju öeldud, et tuleb toasoe toorjuust, vahukoor ja suhkur korraga kaussi panna ja vahtu panna. "Toasoe" on siin olulise tähtsusega, muidu ei vahustu midagi!

Evi
postitatud 08.04.2018 23:42

Väga super tort.