Peipsiveere õunapirukas

Maitsev ja terve ahjuplaadi suurune õunapirukas koheval pärmitainapõhjal.

Kogus
ahjuplaaditäis
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

Põhi:

1 kg nisujahu

5 dl käesooja piima

50 g pärmi

1,5 dl taimeõli

3 sl suhkrut

1 tl soola

Kate:

8-10 suurt (magushaput) õuna

1 dl suhkrut

soovi korral kaneeli

soovi korral mett

3 munakollast

Valmistamine

Taina valmistamiseks lahusta pärm käesoojas piimas. Jäta segu 15 minutiks seisma, siis lisa õli, suhkur, sool ja jahu. Sega ühtlaseks tainaks ja jäta 40-60 minutiks sooja tuulevaiksesse kohta kerkima.

Samal ajal valmista kate. Koori õunad, eemalda südamikud ja lõika õunad õhukesteks viiludeks. 

Kui tainas on kerkinud, siis sõtku see kergelt läbi ja rulli ahjuplaadisuuruselt lahti. Tõsta ahjuplaadile ja lao ridamisi peale õunaviilud. Riputa üle suhkru ja soovi korral ka kaneeliga. Määri pealt lahtiklopitud munakollastega ja soovi korral nirista koogi nurkadesse veidi mett.

Küpseta 200-kraadises ahjus 20-30 minutit. 

Nipid ja soovitused:

  • Õunad võib ka koorimata jätta, aga siis pole tulemus nii õrn.

Retsept on mugandatud raamatust "Peipsi veerel" (2011). Pildi tegi Nami-Nami toimetaja Pille.

LISA KOMMENTAAR

Pille
postitatud 01.08.2017 23:10

Tavalise ahjuplaadi jaoks on kogus absoluutselt liiga suur, võiks vähemalt kolmandiku võrra vähem tainast võtta ja saaks ikka mõnusalt paksu ja koheva koogi! Õli peaks olema kindlasti hästi neutraalse maitsega ;)

Pille
postitatud 23.08.2017 11:21

Minu köögi suurim ahjuplaat on 43x35 (ehk 1505 cm2) - selle jaoks oli taianst liiga palju.