Muna ja rohelise sibula pirukad

Maitsvad kevadsuvised pirukad, mida armastavad nii peipsivenelased, aga ka ukrainlased ja venelased. Vanausulised vormisid sellised muna-sibulapirukad tihti veel poolkuukujuliseks.
Lihtsama vastupanu teed minemiseks valmista suur plaadipirukas.

Kogus
u 40-50 pirukat
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Eelroog/kerge eine
Lisategevused

Koostisosad

Pärmitainas:

1 kg nisujahu

6 dl piima või vett

50 g värsket pärmi või 2 pakki kuivpärmi

1,5 dl taimeõli

1 sl suhkrut

2 tl soola

Täidis:

punt värsket tilli

6-8 keedetud muna

400 g rohelist sibulat e. sibulapealseid

soola ja musta pipart

Määrimiseks:

1 toores muna + veidi vett

Valmistamine

Taina valmistamiseks lahusta pärm käesoojas piimas/vees. Jäta segu 15 minutiks seisma, siis lisa õli, suhkur, sool ja jahu. Sega ühtlaseks tainaks ja jäta 40-60 minutiks sooja tuulevaiksesse kohta kerkima.

Samal ajal valmista täidis. Keeda munad, koori. Haki keedetud munad, sibul ja till peeneks, maitsesta soola-pipraga ja sega läbi.

Kummuta kerkinud tainas kergelt jahusele lauale ja sõtku kergelt läbi.

Väikeste pirukate jaoks: 

Sõtku kerkinud pärmitainas kergelt jahusel laual õrnalt läbi, siis rulli õhukeseks. Võta suurem klaas või spetsiaalne tainalõikur ning lõika tainast umbes 10 cm läbimõõduga kettad. Aseta igale tainakettale korralik supilusikatäis sibulatäidist, suru servad ümber täidise kinni ning aseta piklikud pirukad ahjuplaadile, "õmblus" allpool. Kui asetad pirukad kenasti üksteise kõrvale väikese vahega, saad "koosküpsenud" pirukad, aga võid ka laiemad vahed jätta. 

Lase veerand tundi kerkida, siis pintselda pealt lahtiklopitud munaga. Küpseta 200kraadises ahjus 20-30 minutit.

Plaadipiruka jaoks:

Rulli kogu pärmitainas 1,5-2 cm paksuselt lahti kergelt jahusel laual. Pane ühele tainapoolele täidis, keera teine pool peale ja näpista servad kokku. Tõsta ettevaatlikult ahjuplaadile ja lase umbes 15-30 minutit kerkida. Pintselda pealt munaga. Küpseta 200-kraadises ahjus u 30 minutit. 

Praetud pirukate jaoks:

Väikeseid pirukaid saab edukalt ka pannil praadida. Selleks kuumuta paksupõhjalisel praepannil õli. Lisa pirukad pannile, "õmblus" allpool, ja prae keskmisel kuumusel, kuni need on kenastu kuldpruunid. Siis pööra pirukad spaatli abil ümber ja prae ka teiselt poolt kuldpruuniks. 

LISA KOMMENTAAR