Vatruškad

Erinevad pirukad on vene köögi lahutamatuks osaks. Peipsiääre venelased küpsetavad pirukaid peamiselt pärmitainast, pirukad on kohevad, kerged ja lõhnavad. Siin retsept kohupiimaga saiakeste, vatruškade küpsetamiseks.

Kogus
14-16 tk
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Eelroog/kerge eine
Lisategevused

Koostisosad

Pärmitainas:

500-600 g nisujahu

2 dl piima

0,5 tl soola

3 sl suhkrut

25 g värsket pärmi

150 g koorevõid

2 muna

Kohupiimatäidis:

400 g kohupiima

2 sl suhkrut

1 muna

rosinaid

soovi korral vanilli

poole sidruni riivitud koor

Valmistamine

Valmista esmalt pärmitainas. Lahusta pärm käesoojas piimas, jäta 15 minutiks seisma. Siis lisa sool, suhkur, lahtiklopitud munad, pehme või ja jahu. Sega ühtlaseks tainas ja jäta tunniks ajaks sooja tuulevaiksesse kohta kerkima. 

Kerkimise ajal valmista täidis. Hõõru kohupiima hulka suhkur ja muna, lisa maitse järgi rosinaid ning soovi korral ka vanilli ja riivitud sidrunikoort. Täidis peab tulema õhuline!

Kui pärmitainas on kerkinud, siis kummuta see kergelt jahusele lauale ning sõtku see kergelt läbi. Jaota 14-16 võrdseks osaks. Rulli iga osa nelinurkseks, pane keskele 1,5 sl kohupiimatäidist. Näpista taina vastasnurgad täidise peal kokku, nii et saad nelinurkse ümbriku. Keera ümbrik "kõhuli" ja ühenda ka teise poole vastasnurgad, nii et tekib ümmargune vatruška, mis on igast küljest tainaga kaetud. Keera siis uuesti ümber ja torka või lõika keskelt väike tükk tainast välja, nii et kohupiim tuleb nähtavale. 

Aseta vatruškad ahjuplaadile ja määri soovi korral pealt munarebuga. Küpseta 180-200-kraadies ahjus 20-30 minutit. Serveeri koos teega.

Retsept on mugandatud raamatust "Peipsi veerel" (2011)

LISA KOMMENTAAR