Musta torbikseene supp

Luksuslik metsaseenesupp.

Kogus
neljale
Valmistusviis
Keetmine/kuumutamine
Valmistusaeg
Käik
Eelroog/kerge eine
Lisategevused

Koostisosad

1 l värskeid musti torbikseeni (u 200 g)

1 sibul

2 sl võid ja/ või õli

3 sl nisujahu

0,8-1 l kana- või köögiviljapuljongit

1 sl hakitud värsket või 1 tl kuivatatud estragoni

2-3 sl hakitud värsket petersell

100-150 g sulatatud juustu või toorjuustu

2 dl 35% rõõska koort ehk vahukoort

soola ja musta pipart

Valmistamine

Puhasta ja tükelda seened. Koori ja haki sibul.

Kuumuta potis seeni omas mahlas, kuni vedelik on aurustunud. Lisa rasvaine ja hakitud sibul ning kuumuta läbi. Puista juurde nisujahu, sega läbi. Siis lisa puljong ja sega hoolega. Maitsesta. Hauta suppi tasasel tulel umbes 10 minutit. 

Lisa sulatatud või toorjuust ja rõõsk koor. Kuumuta, kuni juust on sulanud ja supp kenasti ühtlane. Maitsesta parajaks. 

  • Estragoni asemel võib kasutada ka tüümiani.
  • Pidulikul puhul lisa supile lõpus maitseks sorts šerrit või madeirat. 
  • Kotivinkki soovitab analoogsele supile lisada 1-2 sl kontsentreeritud tomatipastat. Lisa see koos puljongiga. 
  • Retsept on antud värske seente koguse peale. 1 liiter seeni kaalub 200-300 g. Võid võtta ka 3 dl hakitud praetud seeni või 1 dl kuivatatud torbikseeni. Kuivatatud torbikud on haprad ja supi jaoks neid esmalt leotama ei pea, aga pudista sõrmede vahel pisemateks tükkideks enne lisamist. 

Retsept on kokku kirjutatud mitmest Soome retseptist (sh Valio, Kotiliesi, Iltasanomat, Kotivinkki jne). 

LISA KOMMENTAAR

Sinikka
postitatud 20.09.2021 21:51

Maitsev! Suristasin saumikseriga veel veits kreemisemaks. Soovitan!