Datlikook karamellikastmega (Sticky Toffee Pudding)

See moodne Briti dessert sündis millalgi 1970ndatel Lake District'is Inglismaal, täpsemalt peetakse autoriks Sharrow Bay Hotel'i kokka Francis Coulsonit. Pehme ja kohev kook, mida serveeritakse karamellikastmega. 

Eriti maitsev jääb see magustoit, kui kasutad suuri ja pehmeid Medjooli datleid. Muscovado suhkur võib olla nii hele kui ka tume (fotol on tumedaga tehtud).

Kogus
kaheksale
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

Puding:

200 g pehmeid kuivatatud datleid

150 g muscovado suhkrut

2.5 dl vett

100 g võid

1 tl vanilliekstrakti

3 suurt muna

150 g nisujahu

50 g kakaopulbrit

1 tl söögisoodat

1 tl küpsetuspulbrit

0.25 tl soola

Iirisekaste:

100 g muscovado suhkrut

100 g võid

2 dl 35% rõõska koort

näpuotsaga soola

Serveerimiseks:

vahukoort

Valmistamine

Kuumuta ahi 180 kraadini. Määri kaheksa 175-200 ml pudingivormi või üks 24x24 cm pudingivorm korralikult võiga, kata vormi põhjad/põhi küpsetuspaberiga. 

Aseta datlid suhkru ja veega potti ning keeda 10 minutit, kuni suhkur on lahustunud ja datlid pehmed. Lase segul jahtuda, siis püreesta köögikombainis ühtlaseks. Lisa pehme või, vanilliekstrakt ja munad, püreesta korralikult läbi.

Kaabi tainas suurde kaussi. Sõelu kahes jaos juurde jahu, kakaopulber, söögisööda ja küpsetuspulber, sega läbi. Jaota segu ettevalmistatud vormi(desse) ja küpseta 20-25 minutit (suure vormipudingi küpsetusaeg on u 50-60 minutit). Puding on küps, kui keskele torgatud puutikk üsna puhtaks jääb. 

Valmista iirisekaste. Pane muscovado suhkur, või ja rõõsk koor potti ning kuumuta pidevalt segades 2-3 minutit, kuni või ja suhkur on sulanud ja kaste ühtlane. Hoia soojas ja sega aeg-ajalt, et peale "nahk" ei tekiks. 

Kui pudingid on piisavalt jahtunud, kuid veel soojad, siis libista noaga servad üle ja kummuta serveerimiseks magustoidukaussidesse. Vala peale sooja iirisekastet, kõrvale paku pehmet vahukoort. 

LISA KOMMENTAAR