200 g pehmeid kuivatatud datleid
150 g muscovado suhkrut või fariinsuhkrut
2.5 dl vett
100 g võid
1 tl vanilliekstrakti
3 suurt muna
150 g nisujahu
50 g kakaopulbrit
1 tl söögisoodat
1 tl küpsetuspulbrit
0.25 tl soola
Iirisekaste:100 g muscovado suhkrut või fariinsuhkrut
100 g võid
2 dl 35% rõõska koort
näpuotsaga soola
Serveerimiseks:Kuumuta ahi 180 kraadini.
Määri 24 cm läbimõõduga koogivorm korralikult võiga, kata vormi põhi küpsetuspaberiga.
Aseta datlid suhkru ja veega potti ning keeda 10 minutit, kuni suhkur on lahustunud ja datlid pehmed. Lase segul jahtuda, siis püreesta köögikombainis ühtlaseks. Lisa pehme või, vanilliekstrakt ja munad, püreesta korralikult läbi.
Kaabi tainas suurde kaussi. Sõelu kahes jaos juurde jahu, kakaopulber, söögisööda ja küpsetuspulber, sega läbi. Tõsta segu ettevalmistatud vormi ja küpseta u 30-35 minutit. Datlikook on küps, kui keskele torgatud puutikk üsna puhtaks jääb.
Valmista iirisekaste. Pane pruun suhkur, või ja rõõsk koor potti ning kuumuta pidevalt segades 2-3 minutit, kuni või ja suhkur on sulanud ja kaste ühtlane. Hoia soojas ja sega aeg-ajalt, et peale "nahk" ei tekiks.
Kui magustoit on veidi jahtunud, aga veel soe, siis libista noaga servad üle ja kummuta serveerimiseks alusele. Lõika sektoriteks ja serveeri. Vala peale sooja iirisekastet, kõrvale paku pehmet vahukoort või Kreeka jogurtit.
Pildi tegi Juta Kübarsepp.
Datlikook karamellikastmega (Sticky Toffee Pudding)
See moodne Briti dessert sündis millalgi 1970ndatel Lake District'is Inglismaal, täpsemalt peetakse autoriks Sharrow Bay Hotel'i kokka Francis Coulsonit. Pehme ja kohev kook, mida serveeritakse karamellikastmega.
Eriti maitsev jääb see magustoit, kui kasutad suuri ja pehmeid Medjooli datleid. Muscovado suhkur võib olla nii hele kui ka tume, aga võid kasutada ka meil populaarset fariinsuhkrut.
Magustoitu võib teha nii portsjonvormides kui ka ühe suurema vormi sees. Kuna spetsiaalseid pudingivorme Eesti kodudes ei ole, siis kasutasime tavalist 24 cm läbimõõduga koogivormi.