Õllesed näkileivad

Pühadeporterilisandiga näkileivad maitsevad hästi õlle kõrvale ja on eriti mõnusad erinevate määretega.

Proovi näiteks Saku Pühade Porterit.

Kogus
neli-viis
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Leib/sai
Lisategevused

Koostisosad

2.5 dl Saku Pühadeporterit

180 g rukkijahu (u 3,5 dl)

180 g nisujahu (u 3 dl)

1 pakk kuivpärmi

1 tl soola

1 tl vürtsköömneid

1 tl köömneid

0.5 tl aniisiseemneid või apteegitilliseemneid

Valmistamine

Sega kausis jahud, kuivpärm, sool ja uhmris kergelt tambitud vürtsid. 

Ava porteripudel ja vala sellest pool (2,5 dl) väikese poti sisse*. Kuumuta õlu umbes 40 kraadini, siis sega kuivainete hulka. Sega ja sõtku tainas ühtlaseks, siis jäta kaetult sooja kohta umbes tunniks ajaks kerkima (tegemist pole saiatainaga, nii et väga suureks ja pehmeks see ei kerki, aga natuke ikka). 

Jaota tainapall umbes neljaks või viieks. Rulli iga tainapallike jahusel laual õhukeseks kettaks, tee pudelikorgi või pitsi või väikese klaasiga keskele auk. Täksi tainaketas kahvliga läbi, siis tõsta ahjuplaadile. 

Küpseta 200-kraadises ahjus kümmekond minutit, kuni näkileib on kenasti kuldne, aga ära pruunista! Võta ahjust välja ja lase enne serveerimist jahtuda. 

* Ülejäänud porteri võid niisama ära juua :)

Vaata ka teisi Saku Pühadeporteriga valminud retsepte:

LISA KOMMENTAAR