5 dl käesooja piima
0.5 tl soola
800 g nisujahu
75 g sulatatud võid
20 g pärmi
veidi suhkrut
Küpsetamiseks:1 l küpsetusõli
Täidis:400 g keedetud või ahjus küpsetatud sealiha
100 g suitsupeekonit
1 sibul
1 porgand
3 keedetud muna
4 sl hapukoort või puljongit
soola ja musta pipart
Taina jaoks lahusta pärm väheses käesoojas piimas, seejärel kalla juurde ülejäänud soe piim. Lisa pool jahukogusest ja sega tainas ühtlaseks. (Kui kasutad kuivpärmi, siis sega see jahuga ja kasuta veidi kuumemat piima). Lisa tainale ülejäänud jahu, sulavõi, suhkur ja sool. Sõtku, kuni tainas lööb käte ja kausi küljest lahti. Tainas peab olema pehme, sest kõva tainaga jäävad lihapirukad kuivad. Kata kauss toidukile ja rätikuga, pane sooja kohta kerkima umbes tunniks või kuni taina maht on vähemalt kahekordistunud.
Kuni tainas kerkib, valmista pirukatäidis. Puhasta ja tükelda porgand ja sibul, haki ka peekon ning prae need koos kergelt õlis. Koori keedetud munad. Aja kõik täidiseained läbi hakkmasina, lisa hapukoor, maitsesta täidis ja sega läbi.
Kummuta tainas jahuga ülepuistatud lauale, sõtku kergelt läbi, nii et see oleks ühtlane ja elastne. Rulli tainas õhukeseks. Vajuta klaasi abil tainast ringid, tõsta väikese lusikaga keskele täidist. Tõsta tainas üle täidise, suru ääred tugevalt kokku ja anna pirukale pall kuju. Lase veel veidike kerkida.
Kuumuta potis õli. See on küpsetamiseks paraja kuumusega, kui õlisse visatud tainatükk särisedes kohe pinnale tõuseb. Küpseta pirukaid jaokaupa keskmisel kuumusel, kuni need muutuvad ilusasti helepruuniks. Tõsta praetud pirukad köögipaberile tahenema.
(Kui eelistad ahjus küpsetatud pirukaid, siis umbes 10 minutit 225-kraadises ahjus).
Retsept on Jana Ruubeli ja Hele-Mai Alamaa raamatust "Armastusega, Kihnust: uut ja vana saareköögist". Siinse pildi tegi Nami-Nami toimetaja Martiina.
Kes ise teha ei viitsi võib tulla ja osta neid Kihnust.
Aitäh kutse eest, Jana! :)
Väga mõnusad ja maitsvad!
Mina teengi neid (viimased paar aastat, peale seda kui ilmus Vanaemade kokaraamat). Just see suitsupeekon annab asjale õige meki. Aitäh!
Elan austraalias ja siin on ainult kuivpàrmi, kui palju kuivpàrmi peaks lisama?
Sigrid, võta ca poole vähem ehk siis umbes 10 grammi. Kui Sul on see kiirkuivpärm, siis sega jahu hulka. Kui on aktiveerimist vajav pärm, siis järgi pakendi juhiseid :)
Vôtan pikemat aega hoogu, et teha neid :)
Kihnu lihapirukad on väga maitsvad :) Õnnestuvad alati!
Olen neid teinud. Parim retsept senimaani!
Minu emme tegi ka selliseid pirukaid, kuigi polnud kihnulane. Olid ülimaitsvad :)
Väga head pirukad!! Meie pere lemmikud
Kui teen, siis ikka selle retsepti järgi. Väga head!
Jummel kui head :P
Olen proovinud, väga mõnusad! Soovitan!
Sai natuke lihapirukaid küpsetatud.
Kihnu lihapirukad.
Rasvapirukad!
Kihnu lihapirukad
Need õlis küpsetatud väga maitsvad pirukad ei puudu Kihnus üheltki peolaualt.