Kihnu lihapirukad

Need õlis küpsetatud väga maitsvad pirukad ei puudu Kihnus üheltki peolaualt. 

Kogus
50 väikest pirukat
Valmistusviis
Praadimine
Valmistusaeg
Käik
Eelroog/kerge eine
Lisategevused

Koostisosad

Tainas:

5 dl käesooja piima

0.5 tl soola

800 g nisujahu

75 g sulatatud võid

20 g pärmi

veidi suhkrut

Küpsetamiseks:

1 l küpsetusõli

Täidis:

400 g keedetud või ahjus küpsetatud sealiha

100 g suitsupeekonit

1 sibul

1 porgand

3 keedetud muna

4 sl hapukoort või puljongit

soola ja musta pipart

Valmistamine

Taina jaoks lahusta pärm väheses käesoojas piimas, seejärel kalla juurde ülejäänud soe piim. Lisa pool jahukogusest ja sega tainas ühtlaseks. (Kui kasutad kuivpärmi, siis sega see jahuga ja kasuta veidi kuumemat piima). Lisa tainale ülejäänud jahu, sulavõi, suhkur ja sool. Sõtku, kuni tainas lööb käte ja kausi küljest lahti. Tainas peab olema pehme, sest kõva tainaga jäävad lihapirukad kuivad. Kata kauss toidukile ja rätikuga, pane sooja kohta kerkima umbes tunniks või kuni taina maht on vähemalt kahekordistunud. 

Kuni tainas kerkib, valmista pirukatäidis. Puhasta ja tükelda porgand ja sibul, haki ka peekon ning prae need koos kergelt õlis. Koori keedetud munad. Aja kõik täidiseained läbi hakkmasina, lisa hapukoor, maitsesta täidis ja sega läbi. 

Kummuta tainas jahuga ülepuistatud lauale, sõtku kergelt läbi, nii et see oleks ühtlane ja elastne. Rulli tainas õhukeseks. Vajuta klaasi abil tainast ringid, tõsta väikese lusikaga keskele täidist. Tõsta tainas üle täidise, suru ääred tugevalt kokku ja anna pirukale pall kuju. Lase veel veidike kerkida.

Kuumuta potis õli. See on küpsetamiseks paraja kuumusega, kui õlisse visatud tainatükk särisedes kohe pinnale tõuseb. Küpseta pirukaid jaokaupa keskmisel kuumusel, kuni need muutuvad ilusasti helepruuniks. Tõsta praetud pirukad köögipaberile tahenema. 

(Kui eelistad ahjus küpsetatud pirukaid, siis umbes 10 minutit 225-kraadises ahjus).

 

Loe veel:

Retsept on Jana Ruubeli ja Hele-Mai Alamaa raamatust "Armastusega, Kihnust: uut ja vana saareköögist". Siinse pildi tegi Nami-Nami toimetaja Martiina.

LISA KOMMENTAAR

Jana
postitatud 30.04.2015 06:34

Kes ise teha ei viitsi võib tulla ja osta neid Kihnust.

Pille
postitatud 02.01.2016 17:23

Aitäh kutse eest, Jana! :)

Martiina
postitatud 02.01.2016 13:18

Väga mõnusad ja maitsvad!

Helje Meier
postitatud 10.04.2016 17:24

Mina teengi neid (viimased paar aastat, peale seda kui ilmus Vanaemade kokaraamat). Just see suitsupeekon annab asjale õige meki. Aitäh!

Sigrid
postitatud 11.04.2016 02:16

Elan austraalias ja siin on ainult kuivpàrmi, kui palju kuivpàrmi peaks lisama?

Pille
postitatud 11.04.2016 03:19

Sigrid, võta ca poole vähem ehk siis umbes 10 grammi. Kui Sul on see kiirkuivpärm, siis sega jahu hulka. Kui on aktiveerimist vajav pärm, siis järgi pakendi juhiseid :)

Jaana Toompuu
postitatud 15.06.2016 11:49

Vôtan pikemat aega hoogu, et teha neid :)

Lilian Turu
postitatud 22.10.2016 16:29

Kihnu lihapirukad on väga maitsvad :) Õnnestuvad alati!

Maret Parts
postitatud 22.10.2016 20:30

Olen neid teinud. Parim retsept senimaani!

Tiiu Savelli
postitatud 23.04.2017 19:24

Minu emme tegi ka selliseid pirukaid, kuigi polnud kihnulane. Olid ülimaitsvad :)

Kersti
postitatud 01.05.2017 17:54

Väga head pirukad!! Meie pere lemmikud

Helje Meier
postitatud 28.04.2018 20:16

Kui teen, siis ikka selle retsepti järgi. Väga head!

Riste Lilleorg
postitatud 05.07.2018 15:04

Jummel kui head :P

Janelle Kink
postitatud 20.01.2021 10:16

Olen proovinud, väga mõnusad! Soovitan!

Agnes L.
postitatud 17.03.2024 09:43

Sai natuke lihapirukaid küpsetatud.

Astrit B.
postitatud 31.03.2024 18:35

Kihnu lihapirukad.

Mari N.
postitatud 15.08.2024 11:01

Rasvapirukad!