Pühadeporterikook

Taani köögist pärit ølkage on veidi jõulune, nätske ja väga maitsev. Omapäraseks teeb koogi see, et ainsaks vedelikuks on koogis õlu - mune või rasvainet ei lisata. Õllekook sobib ka veganitele. 

Valmis kook lõika viiludeks, määri peale näiteks võid ja serveeri. 

Kogus
kahekümnele
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
tund aega
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

500 g nisujahu

400-500 g pruuni suhkrut (nt tume muscovado)

1 tl küpsetuspulbrit

1 tl jahvatatud kaneeli

1 tl jahvatatud kardemoni

1 tl jahvatatud ingverit

0.5 tl jahvatatud nelki

5 dl tumedat (porter-tüüpi) õlut

Valmistamine

Sega suures kausis kuivained korralikult läbi. Lisa õlu, sega tainas ühtlaseks (paar lonksu õlut võid ära juua, koogis piisab ka 4,5 dl õllest).

Kalla tainas küpsetuspaberiga vooderdatud või hästi hoolikalt võitatud 22x30 cm koogivormi või siis hoopis kahe keeksivormi sisse. Küpseta kooki 200-kraadises ahjus umbes 35-45 minutit, keeksivormis 175-kraadises ahjus tund aega. Kontrolli koogi küpsust puutikuga!

Valmis õllekook võta ahjust välja, lase jahtuda. Lõika õhukesteks viiludeks, määri apelsinivõiga* ja serveeri.

* Lisa toasoojale võile veidi riivitud apelsinikoort - nii lihtne see ongi!

Nipid ja soovitused:

  • Kui keerad õllekoogi kilesse, siis püsib see paar päeva toatemperatuuril värske.
LISA KOMMENTAAR

Jekaterina R @ FB
postitatud 02.12.2014 14:52

Aitäh! Väga maitsev meistriteos!

Heidy
postitatud 20.12.2014 11:56

Nägin, maitsesin, võitis südame.

Maret
postitatud 17.03.2018 09:30

Kas 500 g suhkrut palju polnud?

Pille
postitatud 17.03.2018 10:20

Maret, kuna siin koogis rasvainet ei ole, siis hõrgu koogi jaoks on vaja mõnda muud elementi rõhutada, antud juhul siis vürtse ja pruuni suhkrut. Võta siis vahemiku alumine osa ehk 400 g.