500 g nisujahu
40-85 g suhkrut (0,5-1 dl)
0.5 tl jahvatatud kardemoni
1 tl soola
42-50 g värsket pärmi
100 g võid
2 dl piima
1 muna
100 g (erineva suuruse ja värviga) rosinaid
Määrimiseks:veidi muna ja vee segu
Sega kausis kuivained. Kui kasutad värsket pärmi, siis mudi see jahu hulka.
Sulata või, sega peene joana juurde külm piim (nüüd peaks segu olema umbes käesoe). Klopi juurde muna ja kalla segu kuivainete hulka. Sõtku ühtlaseks tainaks, mis kausi servade küljest lahti lööb (vajadusel lisa lusikatäis või paar jahu või vett/piima).
Sega rosinad lusikatäie jahuga ja sõtku taina hulka üsna lõpus.
Lase tainal soojas tuulevaikses kohas 30-60 minutit kerkida köögirätiku all.
Siis sõtku tainas läbi ja vormi sobiva suurusega kukliteks. Lase kuklitel ahjuplaadi peal veel kerkida.
Pintselda pealt lahtiklopitud munaga.
Küpseta 220-kraadise ahju keskmisel siinil umbes 15-20 minutit, olenevalt kuklite suurusest.
Valmis kuklitel lase köögirätiku all jahtuda, siis jäävad need mõnusalt pehmed.
Kui kuklid sügavkülmutada, siis kuidas neid hiljem soojendada/sulatada?
Kuklid sügavkülmast 10 minutiks ahju ja nagu äsja valminud soojad saiad:)
Kui soovin kasutada kuivpärmi, siis mis koguses?
Samapq
Siin erinevad koolkonnad. Mõni võtaks 1, mõni 2 pakki kuivpärmi. Kui on aega kergitada, siis piisab ühest pakist.
Mina kasutasin ühe koguse jaoks 6g kuivpärmi, kerkis väga hästi ja õhuliseks.
Rosinakuklid
Maitsvad rosinakuklid meeldivad eriti lastele. Jahtunud värsked kuklid võid sügavkülma panna, siis on maitsvad kuklid alati käepärast.