2 suurt muna
2.5 dl täisrasvast piima
150 g nisujahu (2,5 dl)
1 sl sulatatud võid + veel vormide määrimiseks
1 sl suhkrut soovi korral
0.5 tl soola
Klopi kausis piim, munad, jahu, 1 sl sulatatud võid, sool ja soovi korral ka lusikatäis suhkrut ühtlaseks. Lase tainal tund aega jahedas paisuda. (Taina võib eelmisel päeval valmis segada ja külmkapis hoida).
Kuumuta ahi 220°C.
Määri muffinivormi augud võiga, aseta metallrest ülemisele siinile umbes 2 minutiks kuumenema.
Sega tainas ettevaatlikult läbi, siis jaota eelnevalt kuumutatud muffinipanni aukudesse. Need tuleks tainaga täita umbes 2/3 ulatuses. Küpseta 220-kraadise ahju keskosas umbes 25 minutit, kuni kohrud on kerkinud ja pealt kuldpruunid.
Serveeri kohe!
Retsept on saadud USAs sündinud-kasvanud ja Eestis elava sõbranna Virve käest, veidike mugandatud. Nime "popikud" pakkus välja Nami-Nami kasutaja Spiidi.
Väga mõnusad kohrud, justkui suured tuuletaskud. Soojalt mekivad hästi moosi või kohupiimakreemiga. Külmalt olen täitnud mõne soolase salatiga.Sööjad on alati üllatunud, et nii väikse vaevaga saab nii laheda tulemi. :))
Kas mingit kergitusainet nagu sooda või kypsetuspulber ei käigi ?
Ma pakuks välja nimeks - popikud :) Nunnum, kui kohrud.
Hea mõte
"That’s a Yorkshire pudding, mate!" karjataks inglane selle peale. See ju Yorkshire puding, aastasadu vana retsept, ju vanaemade küpsetise nimi ameeriklastel unustatud. Eemisel pühapäeval oli brittide Yorkshire pudingi päev, ameeriklased peavad seda 13 oktoobril. Eestlane vöiks siiski kultuurilisest solidaarsusest euroopa originaalile truuks jääda.
Toorjuustuga on ideaalsed.
UKs nimetatakse neid Yorkshire pudding'uteks
Klx, väike erinevus on selles, et Yorkshire pudingit küpsetatakse tihti suures vormis ja vormi põhja määritakse veidi veiserasva. Süüakse koos liha, praekastme ning köögiviljadega. Ameeriklaste popovers on alati väikestes vormides (nagu siin) ning enamasti on need magusad.
Inglusmaal väga levinud ka väiksed, iga pühapäevane lisand Sunday lunch’ile!!!
Inglismaal ikka, näpuviga
Tõesti väga mõnusad. Ei osanud oodata, et nii lihtsalt midagi nii lahedat teha saab.
Tõeliselt lihtsad ja mõnusad.Tasub proovida.
Ka mina ei osanud oodata, et nii toredad tulevad. Tahtsin magusaid ja panin suhkrut natukene rohkem, väga head!
MIskipärast kutsusime neid spontaanselt puhvideks, kuigi popikud on ka täitsa tore.
Kas täisis tuleb pärast niisama peale määrida/panna või saab ka taignasse panna ja küpsetada kohe koos täidisega?
Mari, need on nagu pannkoogid - neutraalsed põhjad, mida võib pärast niisama süüa või siis moosi vm lisandiga serveerida.
Magusad katsetasime eile ära. täidiseks kasutasime šokolaadi kreemi, väga hea tulid :)
Täitsa toredad - lapsed kiitsid heaks! : ) Tegin lille- ja südamekujulistes silikoonmuffinivormides, erikujulisena tulid ka vahvad.
Päris mõnusad popikud,lisasin kohupiima ja mustikaid ja kadunud nad olidki. Lapsed ootavad juba uusi :)
Proovisin järgi ja meie väike pere leidis, et sõime puhve :)
Hästi maitsvad ja efektsed! Olin ahju juures nende küpsemist jälgides sama elevil kui lapsed ;)
Popikuid tegin, kiidusõnad suured retsepti autorile. Lähipäevil tuleb teha uuesti.Aga minu abikaasa avastas, et veel maitsvam on, kui külmalt need pooleks lõigata ja sinna vahele maasika toormoos lisada, on supper magustoit.
Just eile sai tehtud popikuid, väikeses vaimustuses neist kohe :)
Palun täpsustust, et kas tühi muffinipann tuleb enne ahju panna paariks minutiks?
Kairi, Sa oled täitsa õigesti aru saanud - taina esmakokkupuude kuuma panniga teeb need popikud eriti mõnusaks! Täpsustasin seda osa ka retsepti sõnastuses veidi.
Proovisin vastavalt Pille juhtnööridele teha kookospiimaga, tulid samuti väga maitsvad! :) Sõime nii moosiga kui ilma.
Meile väga meeldisid. Sõime Merevaiguga ja teise osa magusa kohupiimaga.
einohhhh :P kellel taigen just külma rändas :P meile maitsevad nad moosiga eriti mõnus on vaarikamoosi ja pool vahustatud vahukoorega :)
Mina. Olen siin inglise tv-s näinud et ka Yorkshore pudingut tehakse ka väikestes muffini vormides. Tõesti head ja lihtne teha. Pole vahet kas süüa soolase lisandiga või magusa. I inglased söövad tõesti prae kõrvale. Keegi mainis siin, et toorjuustuga on head. Tõsi, uskumatult hea on toorjuustuga nii pannkoogid, lihtsalt koogid jne. Mul siin ninglismaal kohupiima pole ja kasutan toorjuustu. Tasub proovida.
Briti Yorkshire puddings ei ole alalti suures vormis tehtud vaid ongi pisikesed. Suures vormis tehakse neid näiteks koos vorstikestega (toad in the hole) aga üldjuhul on need mõeldud soolaste toitude saatjaks
Tervist! Tegin kõik retsepti järgi, väga maitsvad tulid, kuid mul vajusid kohe peale ahjust väljumist täiesti lössi. Väike tagasivajumine on täiesti loomulik, aga mul vajus ikka täitsa ära. Ei oska aimata, kus vea tegin, sest ega ma biskviitkookide küpsetamisel ka ei suuda teha enam-vähem õhulisse vormi jäävat kooki teha.
Kas keegi on neid ka muffini pabervormis teha proovinud?
Kadi, biskviidi saad alati ideaalse, kui võtad võrdsetes kogustes mune, suhkrut ja jahu. Klaas mune, klaasi suhkruga vahtu ja segad klaasi jahu kiiresti muna- suhkruvahu sisse. Mina küpsetan 200 kraadi juures umbes 40 min, aga oleneb ahjust.
Nii, esimest korda tehtud: endale väga maitsesid, aga konservatiivsele perekonnale just väga peale ei läinud. Mõnikord on mul tunne, et miks üldse vaeva näha, ma võiksin keeta makarone ja pelmeene ja kõik oleks rahul:D.
Eriti super! Kogu tuba oli mõnusat vahvlilõhna täis! Mees ärkas ja lootis midagi magusat saada, aga oh üllatust, popikud ei olnudki seda! Sõi ühe ära ja konksus! Meie pere uus lemmik!
Just lõpetasime hommikusöögi, jäävad kindlasti menüüsse. Kui ahjupannkook kõigile lastele ei sobinud, siis neid sõid kõik.
Super head!
ei tea, kas mandlijahuga saab ka neid küpsetada?
Katsetasin ja teen uuesti :) Niii mõnusad on :) duubeldasin retsepti koguseid, sest muidu oleks laps nälga jäänud :P Kasutasin ka silikonist südamekujulisi muffinivorme ja põhja jäi selline armas südamekujutis, kuhu moosi või muud meelepärast panna ;)
kui muffinivormi pole kas siis ei saa kuidagi teha?
Proovisin ka teha ja meeldisid.Järgmine kord teen rohkem ja proovin juustuga.Ühest pannitäiest sai erineva kujuga ,kui nii saab öelda popikuid.Mõned läksid õõnsaks ,mõned mitte. Püüan ka üleöö hoida tainast külmas ja siis teha,siis näen ,kas on ka vahe ,kui hoidsin paar tundi ainult.
Kadri, katseta paberist vormidega..aga pane neid ihaks juhuks 2-3 tükki teineteise sisse, muidu vajuvad laiali :)
Tüdrukud,miks mul popikud ahjust võttes lössi vajuvad :(
See oli nüüd küll Vau! hommikusöök. Imemaitsev ja väga lihtne teha.
Pärast pikka hoovõttu tegi õde neid meile pühapäeva hommikusöögiks. Retsept töötas ka laktoosivaba piimaga ja pärast pooletunnist külmas seismist. Popikud said esimese korraga suureks lemmikuks, juba samal õhtul vuhkisin uue taina külmkappi valmis :)
Tõesti väga head vahelduseks tavalistele pannkookidele ja hea tahtmise juures saab isegi kohupiimaga neid täita!
Aga silikoonist muffinite vorme ju ette ei kuumuta? Või kuumutatakse?
Kat, pigem mitte. Silikoonvormides saab popikuid teha küll, aga aega võtab veidi kauem, sest silikoon juhib soojust teisiti.
Tegin täna silikoonvormides popikuid. Imehead! Kogu pere sõi.
Mh, mina olen küll silikoonvormid ka eelnevalt sooja lükanud ja popikud tulevad suurepärased! Korra proovisin metallvormis ka, aga seal ei läinud pooltki nii toredalt puhvi. Ja aega ei võta ka kauem, aga mul suht kiire ahi muidugi. Ja ega ma tegelikult kella ei vaata, lihtsalt välimust. Olen tänaseks peaaegu aastajagu oma külalisi popikutega hullutanud ja keegi ei lahku retseptita :)
Inglismaal on see Yorkshire puddingu nime all
Edith, jah ja ei. Ma hoian popikuid (popovers) ja Yorkshire'i puddingi retsepte Nami-Namis siiski eraldi, sest traditsiooniliselt on olnud tegemist üsna erinevate roogadega. Popovers on suhkruga maitsestatud ja võiga tehtav individuaalne pätsike. Yorkshire pudding on TRADITSIOONILISELT soolane ja suur, või asemel kasutati praerasva (ahjupann pandi veiseprae alla, praerasv tilkus pannile). See, et nüüd tehakse Yorkshire pudingit ka väikeste portsjonitena ja serveeritakse vaarikatega, on muidugi iseasi.
Tehtud, mõnusad!
Enne ahju panemist raputame meie veel riivitud juust peale, eile just pakkusin tütrepoja aastasel sünnipäeval ja väga maitsesid kõigile !!!
Proovisin teha tàna hommikul. Pererahvas kiidab:)
Kas mõnda kergitusainet ei lisata nagu sooda või kypsetuspulber ?
Ei lisata, Kati. Tavalisele pannkoogitainal Sa ju ka ei lisa, ega ju? ;)
Soodat ikka pannakse pannkoogi taigna sisse.
Sirje, on palju-palju pannukaid, kuhu ei lisata soodat. Söögisooda EI ole kohustuslik komponent, kuigi on ka retsepte, kuhu lisatakse.
Sirje, minu meelest on sooda retseptis ainult siis, kui kasutad keefiri või petti.
Suudlevad popikud :-)
No vähemalt kerkisid kenasti :)
Olen neid siinse retsepti järgi palju kordi teinud, nüüd aga taasavastasin popikud Sandra Sentjurini kokaraamatust Magustoitudega ümber maailma. Sealsed Portugali omad on päris samasugused, vaid suurema suhkrukogusega ja nimeks queijadas :)
Meie pere lemmikud. Mina olen kasutanud tavalise vormi asemel silikoonvorme, nendega lihtsam toimetada: ei pea eelnevalt soojendama ega võiga määrima. Suure pere puhul teen suurema koguse (2,5 x) ning kasutan ahjul pöördõhufunktsiooni.
Kondenspiimaga serveerides maitsevad samuti imehead
Proovisin ka, kasutasin nisu-kaera-odrajahusegu. Maitsesid nii väikestele kui suurtele.
Proovisin isegi popikuid teha. Kõikidele popikutele tulid augud sisse. Panime aukude sisse moosi. Aga emmele maitsesid moosi, kreeka jogurti ja kaneeli-suhkru seguga. Ning issile maitsesid popikud hoopis pasteediga.
Miks nad muffinivormi kinni jäävad
Ma olen pannud või asemel sortsu vahukoort - minu meelest tulevad nii veel paremad. Kõige paremini maitsevad meile riivitud juustuga või karamellijäätisega.
Super mõnusad näksid. Esimese ampsuga ei arvanud nagu midagi neist, aga kui ühe lõpuni sõin, siis olin müüdud :) Maasikamoosiga tõsiselt head.
Meie pere kutsub neid junnideks :D
Minu lemmikud. Neid mugav teha ja maitsevad hästi. Tihti pannukate asemel.
Meil ka kindlalt menüüs ♥️
Meil iga nädalavahetus popikud ahjus, lauale seisma ei jõuagi enamasti, hetkega on vormid tühjad :)
Meie lemmikud ning olid tänagi laual!
Tulid väga head. Kuigi järgminekord paneksin natuke rohkem suhkurd.
IME MAITSVAD
Mõnusad popikud
USAs on sellised ahjupannkoogipallid tuntud kui pop-overs, kasutaja Spiidi pakkus nimeks popikud. Sobivad hästi hommikusöögilauale.
Vahendid küpsetamiseks ning ilusaks serveerimiseks leiate kauplusest Apelsin.