1 kg arooniaid
4-5 peotäit mustasõstralehti või kirsilehti
keeva vett
10-15 g sidrunhapet
500 g suhkrut
Loputa arooniakobarad kergelt ning pane vaheldumisi kirsilehtede või mustasõstralehtedega suuremasse nõusse. Kalla peale keev vesi, nii et marjad oleksid kaetud, ning jäta 1-2 päevaks jahedasse seisma.
Kurna leotusvedelik keedunõusse. Lisa 1 liitri vedeliku kohta 10-15 g sidrunhapet ja 500 g suhkrut.
Kuumuta keemiseni ning keeda tasasel tulel vahtu eemaldades, kui enam vahtu ei tule. Siis keeda veel 3-4 minutit ja pane kuum siirup pestud pudelitesse. Sulge steriliseeritud kaane või korgiga.
Foto tegi Nami-Nami toimetaja Martiina Anni, juhiseid aitas timmida meie toimetaja Ilse Metsamaa.
Arooniad võib panna ka kobaratega keeva vette likku,kergem ja vähem mädimist.
Mina teengi nii
Olen teinud siirupit pressitud arooniatest ja aurutatud arooniatest, sidrunihapet lisan maitse järgi. Maitseb küll! Lõbusat katsetamist!
Väga mõnus, tegin väiksed mugandused, polnud niipalju sidrunhapet kodus aga tulemus oli ikkagi super.
Mina panen sama koguse vee kohta poole vähem marju ja sidrunhapet, kirsilehtedega on väga super! Samuti 24 tunniks ligunema väikse vajutuse alla. Suhkrut minu meelest kyll nii palju vaja pole, aga maitse asi.
Kui paned vähem sidrunhapet ongi vähem suhkrut vaja. Need tasakaalustavad teineteist.
Minule eelmisel aastal soovitati teha samade marjadega kaks satsi mahla. Uued kirsilehed ja uus vesi ja tuleb samuti väga hea. Uskumatu, aga toimis.:)
Olen teinud ka sama meetodi järgi, aga samas teinud ka aurutajaga..... arooniad ja kirsilehed vaheldumisi aurutajasse ja siis pärast suhkur ja sidrunihape ja kuumutada keemiseni.
Kindlasti maitsev aga ei saa teha ei ole kirsilehti.
Saab teha ka ilma kirsi- või mustsõstralehtedeta, need annavad lihsalt nö lisameki juurde.
Mina lisan piparmündilehti. Super.
Olen teinud ka vaarika lehtedega ja ka väga hea.
Tegin piparmündiga ja väga mõnus maitse juures. Super siirup.
Arooniasiirup
Sügisel tasub head morsimaterjali valmistada. Kirsi- või mustasõstralehtede lisamine annab siirupile vastavalt kerge kirsi- või mustasõstrameki.