600 g nisujahu
25 g värsket pärmi või 1 pakk kuivpärmi
2 sl suhkrut
2 tl vanillisuhkrut
1 tl soola
2,5 dl sooja vett
4 sl vedelat mett
4 sl mahedamaitselist õli
2 muna
Peale:määrimiseks muna
Sega suures segamiskausis jahu, kuivpärm, suhkur, vanillisuhkur ja sool. Lisa soe vesi, vedel mesi, õli ja kergelt lahtiklopitud munad. Sega tainas korralikult läbi ja sõtku, kuni tainas käte küljest lahti lööma hakkab - vajadusel lisa lusikatäis-kaks vett või jahu.
Kata tainas puhta köögirätiga ja lase soojas tuulevaikses kohas kahekordseks kerkida (see võtab umbes tund-poolteist).
Kummuta kerkinud tainas kergelt jahusele lauale ja sõtku läbi. Jaota tainas kolmeks “patsiks” ja punu palmikuks.
Tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadil, kata taas rätikuga ja lase pool tundi kerkida. Siis pintselda pealt munaga ning puista peale seemned.
Küpseta 180-kraadises ahjus kuldseks, umbes 30-40 minutit. Võta valmis palmiksai ahjust välja, lase hetk jahtuda. Lõika viiludeks või rebi palmikust sobivaid tükke.
Tel Avivis elava Adi Kaplani retsepti mugandas Pille Petersoo. Retsept ilmus ka ajakirjas Pereköök (november 2016), pildi tegi Hele-Mai Alamaa. Nami-Namist leiad teisigi häid juudi retsepte.
Palmiksai
Juutide palmiksai e. haala (ingl. k. challah) on juutide armastatud sai, mida süüakse sabati ja kõiksuguste juudi tähtpäevade puhul. Ääretult maitsev ja pehme!