400 g võid
400 g hapukoort
700 g nisujahu
0.5 tl soola
Keedukreem:1.5 l piima
300 g suhkrut
100 g maisitärklist
2 tl vanillisuhkrut
3 sl konjakit soovi korral
6 suurt muna
75 g toasooja võid
Valmista esmalt tainas. Sulata keskmise suurusega potis või, lase veidi jahtuda. Sega juurde hapukoor, nisujahu ja sool. Sega tainas ühtlaseks, siis pane pooleks tunniks külmkappi tahenema.
Kuumuta ahi 200 kraadini.
Võta tainas külmkapist välja ja jaota kaheksaks võrdse suurusega osaks. Rulli iga tainaports kergelt jahusel laual õhukeseks ristkülikuks (täpne suurus sõltub ahjuplaadi ja soovitud tordi suurusest).
Tõsta ettevaatlikult küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Küpseta 200-kraadises ahjus 5-6 minutit, kuni tainaplaat on kergelt kuldne. Võta ahjust välja ja libista kohe ahjuplaadilt jahtuma.
Küpseta samal moel ülejäänud 7 tainaportsu. Kokku saad kaheksa tainaplaati.
Valmista keedukreem.
Kuumuta piim potis ettevaatlikult keemiseni. Samal ajal vahusta munad teises kausis suhkru ja kartulitärklisega kohevaks. Tempereeri munavaht, lisades sinna vahustamise ajal paar kulbitäit kuuma piima. Siis kalla munavaht potti ja kuumuta muna-piimasegu pidevalt segades, kuni kreem pakseneb (NB! Maisitärklis vajab paksenemiseks tugevat kuumutamist).
Tõsta pott tulelt, sega juurde konjak (kui kasutad). Lase 5 minutit jahtuda, siis klopi vähehaaval juurde või. Lase kreemil jahtuda.
Tõsta üks tainaplaat serveerimisalusele, tõsta peale umbes 1/7 keedukreemist. Siis kata järgmise tainaplaadiga ja seejärel kreemiga jne. Kõige peale jäta tainaplaat.
Kata komplekteeritud tort toidukilega ning tõsta jahedasse.
Enne serveerimist lõika tordi servad siledaks, sõelu peale tuhksuhkrut ning lõika sobiva suurusega tükkideks.
Serveeri mõne hapuka marjakastmega (vaarika, pohla, jõhvika vm couli)
Napoleoni tort
Põnev variant Napoleon tordst, kus tainakihid tehakse hapukooretainast. Valmista kook serveerimisele eelneval päeval.
Vahendid küpsetamiseks ning laua katmiseks leiate kauplusest Apelsin.