Kaneelilõõts

ehk rebitav kaneelisai. Serveeri soojalt, kõrvale paku kohvi või teed :)

Vahendid küpsetamiseks ning ilusaks serveerimiseks leiate kauplusest Apelsin.

Kogus
1 päts
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

360 g ehk 6 dl nisujahu

4 sl suhkrut

1 pakk kuivpärmi

0.5 tl soola

125 g piima

50 g võid

2 muna

1 tl vanilliekstrakti

Täidis:

200 g suhkrut

2 tl jahvatatud kaneeli

0.5 tl riivitud muskaatpähklit

50 g sulatatud võid

Valmistamine

Sega suures kausis jahu, suhkur, pärm ja sool. Klopi munad kausis lahti.

Kuumuta väikeses potis piima ja võid tasasel tulel, kuni või on sulanud. Lase veidi jahtuda, siis sega juurde munad ja vanilliekstrakt. Sega kuivainete hulka ning sega ja sõtku, kuni tainas on ühtlane ja käte ning kausi küljest lahti lööb. Kui tainas on liiga kuiv, lisa lusikatäis piima. Kui liiga vedel, siis lusikatäis (või paar) jahu.

Kata tainakauss puhta köögirätikuga ning lase soojas kohas kahekordseks kerkida (umbes tund aega). (Soovi või vajaduse korral võid peale kerkimist taina külmkappi hommikut ootama panna.)

Sega kokku täidis - suhkur, kaneel ja muskaatpähkel. 

Sulata 50 g võid kerge pruunistumiseni.

Määri keeksivorm (suurusega 22x12x7 cm) võiga või vooderda küpsetuspaberiga. 

Sõtku kerkinud tainas läbi ning kummuta kergelt jahusele lauale. Rulli tainas ristküliku kujuliselt lahti - suuruseks võiks olla umbes 30x50 cm.

Pintselda tainaplaat sulavõiga, puista suhkru-kaneeli-muskaadisegu ühtlase kihina peale. 

Lõika tainas vertikaalselt kuueks võrdse laiusega ribaks. Tõsta need teineteise peale, siis lõika kuueks uuesti (saad üsna ruudukujulised tainatükid). Tõsta need tainaruudud keeksivormi teineteise kõrvale. Kata köögirätikuga ja lase soojas kohas 30-45 minutit kerkida.

Küpseta 180kraadises ahjus 30-35 minutit, kuni kaneelilõõts on pealt kaunilt tumepruun (lihtsalt pruun sai ei pruugi seest korralikult küpsenud olla).

Võta ahjust välja ja lase 20-30 minutit jahtuda. Kummuta vormist välja, pööra õiget pidi.
 

  • Parim valmistamise päeval, ent toidukilesse/köögirätikusse keeratult säilib toatemperatuuril kuni 2 päeva pehme..
  • Idee on pärit Joy the Baker toidublogist, toreda eestikeelse nime andis sellele vahvale küpsetisele aga Jaanika Maitse asi toidublogist.
LISA KOMMENTAAR

Kirsike
postitatud 19.05.2011 21:51

Lihtsalt ülihea, ka saialine osa oli absoluutne õnnestumine. Retsepti koostisained võtsin siit, aga taina segamise/sõtkumise asemel voltisin taignasse õhku Bertinet' õpetuse järgi.

Kuts
postitatud 15.11.2011 18:33

Tegin isadepäevaks. Väääga nämm asi on see. Ma koguni mõtlen, kas ma enam kaneelikukleid teha tahangi, lõõtsa-variant on hulga parem, näiteks teisel päeval oli temake ka veel täitsa pehme ja söödav, kui muidu kaneelikuklid hakkavad vaikselt juba kõvastuma – aga see võib olla ka vabalt minu viga, et ma ei oska häid kaneelikukleid teha :).

Blondie
postitatud 12.12.2011 11:32

Küpsetamistemperatuur peaks olema ikka 180, nii on ta nii Joy the Baker blogis ja ka Jaanikal. Juba ka 35 min 180 kraadi juures tekitab väga tumepruuni tulemuse (tegin tavalisel režiimil, mitte pöördõhuga).

Hexy
postitatud 27.12.2013 09:42

Väga maitsev!

Marju
postitatud 15.10.2014 10:49

Lihtsalt imehea! Võtsin kaneelilõõtsa valmistamisel appi ka Joy the Baker blogi ja samuti Maitse asi toidublogi kuna mõlemas nii hästi valmistuskäik detailselt lahti seletatud ja ka pildid valmistuskäigust juures. Kõik ainekogused võtsin lõpuks Maitse asi blogist seega minu kaneelilõõtsa läks pisut vähem jahu ja poole vähem pärmi. Vanilliekstrakti asendasin jahvatatud vaniljekaunaga ja vahele läks sutsu üle 60g pruunistatud võid. Esimene kaneelilõõts tuli nii hilja õhtul ahjust välja, et vaid mina ja 4-aastane poeg olime veel üleval, nii me pool kaneelilõõtsa ahjusoojana kahekesi pintslisse panime. Ülejäänud poole keerasin toidukilesse ja jätsin hommikut ootama. Ka hommikul oli kaneelilõõts seest pehme ja mahlane. Meie peres ilmselt kaneelisaiu enam edaspidi ei küpsetata, kaneelilõõts on lihtsalt peajagu üle. Vähem kui 12h on viimase kaneelilõõtsa valmistamisest möödas aga juba panen uue taigna hakkama :)

Katrin Aid
postitatud 16.04.2016 11:54

Tavalist kaneelisaia enam ei tahagi. See on lihtsalt nii hea!

Sigrid
postitatud 17.04.2016 04:49

Mitu grammi on 1 pakk kuivpàrmi? Meil siin austraalias Kindlasti teistsugused pakid (üks pakk 35 g). Ei tahaks pärmi kogusega puusse panna!

Pille
postitatud 17.04.2016 05:01

Sigrid, Eestis on nad enamasti 10-12 g.

pilleonkebab
postitatud 15.10.2024 21:04

JÄÄ VAIT NAGU KEDA KOTTIB

Maris Mi
postitatud 17.04.2016 05:04

Meil juba aastaid lemmik :)

Kaisa
postitatud 04.11.2020 11:46

Väga maitsev!