360 g ehk 6 dl nisujahu
4 sl suhkrut
1 pakk kuivpärmi
0.5 tl soola
125 g piima
50 g võid
2 muna
1 tl vanilliekstrakti
Täidis:200 g suhkrut
2 tl jahvatatud kaneeli
0.5 tl riivitud muskaatpähklit
50 g sulatatud võid
Sega suures kausis jahu, suhkur, pärm ja sool. Klopi munad kausis lahti.
Kuumuta väikeses potis piima ja võid tasasel tulel, kuni või on sulanud. Lase veidi jahtuda, siis sega juurde munad ja vanilliekstrakt. Sega kuivainete hulka ning sega ja sõtku, kuni tainas on ühtlane ja käte ning kausi küljest lahti lööb. Kui tainas on liiga kuiv, lisa lusikatäis piima. Kui liiga vedel, siis lusikatäis (või paar) jahu.
Kata tainakauss puhta köögirätikuga ning lase soojas kohas kahekordseks kerkida (umbes tund aega). (Soovi või vajaduse korral võid peale kerkimist taina külmkappi hommikut ootama panna.)
Sega kokku täidis - suhkur, kaneel ja muskaatpähkel.
Sulata 50 g võid kerge pruunistumiseni.
Määri keeksivorm (suurusega 22x12x7 cm) võiga või vooderda küpsetuspaberiga.
Sõtku kerkinud tainas läbi ning kummuta kergelt jahusele lauale. Rulli tainas ristküliku kujuliselt lahti - suuruseks võiks olla umbes 30x50 cm.
Pintselda tainaplaat sulavõiga, puista suhkru-kaneeli-muskaadisegu ühtlase kihina peale.
Lõika tainas vertikaalselt kuueks võrdse laiusega ribaks. Tõsta need teineteise peale, siis lõika kuueks uuesti (saad üsna ruudukujulised tainatükid). Tõsta need tainaruudud keeksivormi teineteise kõrvale. Kata köögirätikuga ja lase soojas kohas 30-45 minutit kerkida.
Küpseta 180kraadises ahjus 30-35 minutit, kuni kaneelilõõts on pealt kaunilt tumepruun (lihtsalt pruun sai ei pruugi seest korralikult küpsenud olla).
Võta ahjust välja ja lase 20-30 minutit jahtuda. Kummuta vormist välja, pööra õiget pidi.
Lihtsalt ülihea, ka saialine osa oli absoluutne õnnestumine. Retsepti koostisained võtsin siit, aga taina segamise/sõtkumise asemel voltisin taignasse õhku Bertinet' õpetuse järgi.
Tegin isadepäevaks. Väääga nämm asi on see. Ma koguni mõtlen, kas ma enam kaneelikukleid teha tahangi, lõõtsa-variant on hulga parem, näiteks teisel päeval oli temake ka veel täitsa pehme ja söödav, kui muidu kaneelikuklid hakkavad vaikselt juba kõvastuma – aga see võib olla ka vabalt minu viga, et ma ei oska häid kaneelikukleid teha :).
Küpsetamistemperatuur peaks olema ikka 180, nii on ta nii Joy the Baker blogis ja ka Jaanikal. Juba ka 35 min 180 kraadi juures tekitab väga tumepruuni tulemuse (tegin tavalisel režiimil, mitte pöördõhuga).
Väga maitsev!
Lihtsalt imehea! Võtsin kaneelilõõtsa valmistamisel appi ka Joy the Baker blogi ja samuti Maitse asi toidublogi kuna mõlemas nii hästi valmistuskäik detailselt lahti seletatud ja ka pildid valmistuskäigust juures. Kõik ainekogused võtsin lõpuks Maitse asi blogist seega minu kaneelilõõtsa läks pisut vähem jahu ja poole vähem pärmi. Vanilliekstrakti asendasin jahvatatud vaniljekaunaga ja vahele läks sutsu üle 60g pruunistatud võid. Esimene kaneelilõõts tuli nii hilja õhtul ahjust välja, et vaid mina ja 4-aastane poeg olime veel üleval, nii me pool kaneelilõõtsa ahjusoojana kahekesi pintslisse panime. Ülejäänud poole keerasin toidukilesse ja jätsin hommikut ootama. Ka hommikul oli kaneelilõõts seest pehme ja mahlane. Meie peres ilmselt kaneelisaiu enam edaspidi ei küpsetata, kaneelilõõts on lihtsalt peajagu üle. Vähem kui 12h on viimase kaneelilõõtsa valmistamisest möödas aga juba panen uue taigna hakkama :)
Tavalist kaneelisaia enam ei tahagi. See on lihtsalt nii hea!
Mitu grammi on 1 pakk kuivpàrmi? Meil siin austraalias Kindlasti teistsugused pakid (üks pakk 35 g). Ei tahaks pärmi kogusega puusse panna!
Sigrid, Eestis on nad enamasti 10-12 g.
JÄÄ VAIT NAGU KEDA KOTTIB
Meil juba aastaid lemmik :)
Väga maitsev!
Kaneelilõõts
ehk rebitav kaneelisai. Serveeri soojalt, kõrvale paku kohvi või teed :)
Vahendid küpsetamiseks ning ilusaks serveerimiseks leiate kauplusest Apelsin.