16 viilu kandilist musta leiba
400 g mõnusalt paksu Saaremaa 20% hapukoort
1 sl suhkrut
1 tl MEIRA vanillisuhkrut
200 g paksemat vähemagusat õunapüreed
Šokolaadiglasuur:200 g tumedat šokolaadi
1 dl 35% rõõska koort
50 g võid
Sega hapukoor suhkru ja vanillsuhkruga ühtlaseks.
Eemalda leivaviiludelt õhuke koorik ning laota 4 leivaviilu piklikule tordialusele. Määri peale kolmandik hapukoorekreemist, selle peale tõsta lusika abil kiht õunapüreed. Kata jälle leivaviiludega, siis hapukoorekreem+moos, uuesti leivaviilud ja hapukoorekreem+moos. Kõige peale laota jälle leivaviilud.
Keera tort kilesse ja pane võimaluse korral mõneks tunniks jahedasse maitsestuma.
Umbes tund enne serveerimist valmista šokolaadiglasuur. Murra šokolaad tükkideks, pane koos rõõsa koore ja võiga potti ning kuumuta tasasel tulel segades, kuni glasuur on ühtlane. Lase veidi jahtuda, siis määri leivatordi peale ja külgedele.
Kaunista meelepäraste nonparellidega. Serveerimiseks lõika kook õhukesteks viiludeks.
Retseptiidee on pärit Eestu Põllumajandus-Kaubanduskoja ja Eesti Leivaliidu koostöös välja antud raamatust "Rukkileib" (2010), päris palju mugandatud. Kaunistamiseks kasutasin Meira puistepuru.
tegin, huvitav ja hea
Kas leiva maitse üle ei käi?
No kuna leib on põhikomponent, siis ikka on leiva maitse tunda, aga leivasõpra ei tohiks see häirida :)
tõesti väga maitsev ja lihtne kook. ei oleks uskunus et leivaga nii hea kook tuleb ! :P tervislikumad inimsed võiksid hapukoore asemel ricotta kohupiima kasutada !
tegin seda torti eile ja üllatusin kui maitsev ta tuli!Suhkrut ma ei kasutanud kuna moosis oli suhkrut piisavalt.Hapukoore valasin otse pakist peale.Glasuuriks keetsin kokku- kohvikoore ja shokolaadikommid. Suur aitäh idee eest!
Olen seda viimase paari aasta jooksul mitmes erinevas variandid teinud. Päris hea tuleb, kui immutada pisut Vana Tallinnaga ja moosiks sinna vahele meeldib mulle pohlamoos.
Väga hea idee tõesti, aga meie perele meeldis tavalise rukkileivaga (Rehe rukkileib) tort rohkem. Fazeri leib oli liiga intensiivse maitsega.
Tegin ja väga maitsev oli, leivamaitse oli küll tugev, aga siiski väga hea kook :)
Just lugesin retsepti, tundub põnev. Kahjuks ma üldse musta leiba ei armasta, seevastu tavalist rukkileiba küll. Huvitav, kas leivasordi vahetamine kuidagi tulemust ka mõjutab - must leib on üpris teistsuguse maitsega kui klassikaline rukkileib.
Tegin just. Väga lihtne ja annab väga kenasti enda tahtmisele vastavalt muuta. Mina kasutasin musta Fazeri leiba. Hapukoore asendasin maitsestamata viieprotsendilise Saaremaa jogurtiga, mis on väga kreenine. Poole tegemise ealt selgus, et jõulust on ikka vähem pohlamoosi järgi jäänud, niiet seda sai ka napilt vaid vahele, kõigest värviks. Šokolaad sattus olema pähklitega, mis aga andis lõpptulemusele vaid vunki juurde, Kuid tort maitses imehea! Lasin üleöö seista, muutus eriti mahlaseks. Parim maius neile, kes muidu magusat ei armasta. Ja neil kah, kes armastavad! Leivamaitse pole väga domineeriv, kokku on mõnus natsa moorapealik feeling. Ma usun, et kui kasutada mõnd teist leiba, tuleb sama hea. Minu ekstrapunktid tulevadki selle eest, et kook, mida võib süüa kerge südamega - minu kõht näiteks saia ei armasta.
Üllatavalt hea tuli. Natuke leivasupi maitsega. Ma ülemise kihi tegin äralõigatud äärtest-lõikasin kuubikuteks.
Šokolaadi-leivatort
Huvitav ja mitte väga magus leivamaitseline tort, mille valmistamiseks on vaja Fazeri musta leiba, hapukoort, moosi ja šokolaadi :)