sumeshi e. keedetud ja maitsestatud sushiriisi
1 pakk nori-lehti
1 avokaado (piserda sidrunimahlaga)
100-125 g krabiliha või makrat
Serveerimiseks:Valmista esmalt sushi-riis e. sumeshi. Lase toatemperatuurini jahtuda.
Enne rullima asumist kata makisu (rullimismatt) toidukilega. Aseta lauale kauss veega, kuhu käsi kasta (muidu jääb riis käte külge kinni).
Voldi nori-leht kokku ja murra voltimiskohalt katki. Aseta poolik nori-leht enda ette, kata õhukese riisikihiga (kata kogu nori-leht riisiga).
Laota riisile paar lusikatäit tobiko't või röstitud seesamiseemneid.
Nüüd keera kaetud nori-leht ettevaatlikult ümber, nii et riis jääb allapoole.
Laota endapoolsele pikemale servale avokaadoviilud ja krabiliha (või makra). Keera bambusrulli abil tihedasti rulli. Rull peaks jääma kena ja ümmargune.
Keera toidukilesse ja korda ülejäänud riisi jt ainetega. Lõika hästi terava noaga sobiva suurusega juppideks.
Serveeri sojakastme ja vasaabiga.
* Toiduajaloolased arvavad, et konkreetseteks kokkadeks olid Manashita Ichiro ja ta assistent Mashita Ichiro @ Tokyo Kaikan restoranis Los Angeleses.
Sushit tegi Martiina, pildi tegi Kaare.
Mekutamist väärt. Ma küll pooleks nori lehte ei murdnud ja sellest ei juhtunud ka midagi- täiesti tavapärases mõõdus rullid tulid. Aga mulle tundub, et lehed, millega tegin on tavapärasest pisut väiksemad- Blue Dragoni omad.
Maitsev, kuigi ma järgmine kord lisaksin toorjuustu ja makra asemel kasutaksin krabiliha.
Mulle meeldib avokaado sushi sees. Mõnus!
Kalifornia sushi-rull
Kalifornia sushirulli (California Roll) 'leiutajaks' peetakse Los Angelesest pärit sushikokka*, kes 1960ndatel kurtis, et sushi valmistamiseks vajalikku kvaliteetset kala on raske saada. Kreemjas avokaado sümboliseerib rasvast tuunikalakõhtu (toro), krabiliha kasutatakse seetõttu, et Kalifornia rannikuvetes leidub ohtralt Dungenessi krabi :)
See on nn yukiwa-maki ehk siis sushi, kus nori-leht on seespool ja riis väljaspool.