500 g nisujahu (osaliselt võib olla täisterajahu)
1 pakk kuivpärmi
1 tl soola
1 tl suhkrut
3 dl sooja vett (u 42 C)
1 dl õli (u 70 g)
Kate:500 g hapukoort või crème fraîche'i (20 %)
riivitud muskaatpähklit
maitse järgi soola ja musta pipart
6 suurt sibulat
4 sl võid või õli praadimiseks
200 g suitsutatud peekonit või ribiliha
Valmista esmalt pärmitainas. Sega tainakausis kuivained omavahel, siis sega juurde õli ja soe vesi. Sõtku ühtlaseks tainaks, puista peale veidi jahu ning lase soojas kohas kahekordseks kerkida. (Kui soovid, võid pärmitaina ka eelmisel õhtul valmis segada. Siis tõsta tainakauss nt külma keldrisse, garaaži või külmkappi aeglaselt kerkima).
Jaota kerkinud tainas kaheks. Rulli kumbki tainatükk kergelt jahusel laual ahjuplaadi suuruseks ristkülikuks.
Sega hapukoor soola, pipra ja riivitud muskaadiga, määri umbes pool mõlemale tainaplaadile.
Koori sibulad, lõika pikuti pooleks ja seejärel õhukesteks viiludeks. Kuumuta pannil või või õli, lisa sibulad ning prae tasasel tulel aeglaselt kuldpruuniks - selleks võib kuluda 15-20 minutit. Sega pidevalt. Üsna praadimise lõpus lisa veidi soola ning lusikatäis suhkrut. Sega veel paar minutit, kuni sibulad on karamellistunud. Tõsta pannilt kõrvale ja jaota kahele pirukapõhjale.
Lõika peekon või maasuitsusink peenikesteks kangideks või ribadeks. Lisa kuumale pannile ning prae, kuni peekoniribad on pruunistunud ja mõnusalt krõbedad. Tõsta pirukatele.
Küpseta pirukad (üks plaaditäis korraga) 250-kraadises kuumas praeahjus 7-10 minutit, kuni pärmitainas on küpsenud ja pirukas servadest kuldne.
Serveeri kohe, kõrvale sobib mõni krõmpsuv toorsalat ning klaasitäis külma õlut.
Flammeküche e. Flammkuchen e. tarte flambée
Heal lapsel mitu nime. Tegemist on Elsassist pärit kuulsa pirukaga, kus õhuke pärmitainapõhi on kaetud hapukoore, karamellistatud sibulate ning mõnusate suitsupeekonitükikestega. Sarnaselt Itaalia õhukeste pitsadega tuleb flammeküche küpsetada kiiresti hästi kuumas ahjus ning serveerida kuumalt (kuigi pirukas on igati maitsev ka toasoojalt ja isegi külmkapikülmalt).