Monkey bread

Sellist vahvat nime - ahvileib - kannab üks Ameerikas populaarne küpsetis. Põhimõtteliselt on tegemist meie kaneelise pidusaiaga, aga keerusaiade asemel on vormi pandud kaneelisuhkrus veeretatud pärmitainapallikesed.

Vahendid küpsetamiseks ning ilusaks serveerimiseks leiate kauplusest Apelsin.

Kogus
kümnele kuni kaheteistkümnele
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

Pärmitainas:

700 g nisujahu

40 g värsket pärmi või 2 pakki kuivpärmi

85 g suhkrut (1 dl)

2 tl soola

5 dl piima

50 g sulatatud võid

Kastmiseks:

100 g sulatatud võid

Kaneelisuhkur:

200 g suhkrut

1 sl kaneeli

Valmistamine

Valmista pärmitainas. Sega kausis jahu, kuivpärm, suhkur ja sool. Sega mõõtekannus sulavõi ja piim, siis kalla või-piima segu kuivainete hulka. Sega tainas ühtlaseks ning sõtku, kuni see käte küljest lahti lööb. Kata tainakauss rätikuga ning lase soojas kahekordseks kerkida.

Kui tainas on kerkinud, siis vormi sellest kergelt jahusel laual hulgaliselt pinksipalli suuruseid pallikesi.

Kasta pallikesed ükshaaval sulavõisse, seejärel veereta neid kaneelisuhkrus.
Määri rõngasvorm võiga ning tõsta pallikesed vormi.

Küpseta 220-kraadises ahjus umbes 30 minutit, kuni saiakesed on küpsed ja kerkinud.

LISA KOMMENTAAR

Aniitram
postitatud 29.04.2010 18:23

Küpsetasin ka täna seda ahvileiba. Väga mõnus jääb.

zoozi
postitatud 14.11.2010 16:01

Meie perele väga maitses,eriti keskmisele pojale,kes sõi kõvasti mõmisedes:D

Krentu
postitatud 04.05.2011 21:18

Sisuliselt on tegu ju minu lemmikute, kaneelisaiadega, ainult natuke teises vormis. Ja nagu tikuvõileivadki maitsevad hoopis teistmoodi kui sama kattega tavalised võileivad, maitseb ka Ahvileib ikka hoopis teisiti, kui kaneelirull:)

Grete
postitatud 29.01.2013 12:16

Meie perele meeldis väga. Hea alternatiiv kaneelirullidele.

Põrnikas
postitatud 13.02.2016 23:29

Super lahe küpsetis. Tegin täna jälle üle tüki aja. Aga jäi silma see, et 40g värskele pärmile vastab kaks pakku kuivpärmi.. mu meelest, on enamus kuivpärmipakkidel kirjas, et vastab ca 40 v 50 grammile värskele pärmile? Et äkki oleks paki asemel mõistlikum ikkagi grammid panna?

Pille
postitatud 14.02.2016 11:52

Põrnikas, seda arvestatakse ca 1:2 ehk siis 50 g värske pärmi asemel võib võtta ka ca 25 g kuivpärmi. Ühes kuivpärmipakikeses on u 11 g pärmi (oleneb tootjast). Nii et teoreetiliselt peaks ikka 2 pakikest vaja olema. Segadust tekitab see, et mõned tootjad müüvad neid topeltpakke ja peale kirjutatud, et vastab 50 grammile, aga see käib selle topeltpaki (ehk kahe pakikese) kohta.