Simneli tort

Tüüpiline brittide lihavõttetort. Torti kaunistavad 11 martsipani- või šokolaadimuna, mis sümboliseerivad 11 apostlit (Juudase auks pole muna ette nähtud :))

Kogus
kümnele kuni kaheteistkümnele
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

100 g suhkrustatud või kokteilkirssi

150 g seemneteta rosinaid

200 g pehmeid kuivatatud aprikoose

175 g pehmet toasooja magedat võid

175 g suhkrut

225 g nisujahu

1 tl küpsetuspulbrit

soola

0.5 tl jahvatatud kaneeli

1 tl mixed spice vürtsisegu

50 g jahvatatud mandleid

4 tk suurt muna

3 sl piima

800 g martsipani

2 sl aprikoosimoosi

Valmistamine

Lõika suhkrustatud kirsid pooleks, lõika aprikoosid (kääridega) neljaks. Sega kausis koos rosinatega.
Hõõru või ja suhkur kreemjaks. Sega kuivained omavahel.

Lisa munad ükshaaval võivahule, lisades iga munaga ka 2-3 sl kuivainesegu. Siis lisa ülejäänud kuivained ja piim. Viimasena lisa tükeldatud puuviljad.

Puista tööpinnale veidi tuhksuhkrut, Aseta pool martsipanist tööpinnale, vormi palliks ja siis rulli 21 cm kettaks - see läheb koogi keskele.

Vooderda 24 cm koogivorm hoolikalt küpsetuspaberiga. Tõsta pool koogitainast vormi ning silu pealt ühtlaseks. Kata martsipanikettaga (vt fotot) ning tõsta peale ülejäänud koogitainas. Silu taas pealt võimalikult ühtlaseks.

Küpseta 175-kraadises ahjus umbes 1 tund ja 15 minutit, kuni koogi keskele torgatud puutikk kuivaks jääb ning kook näpuga pealt katsudes küpsenud tundub. 

Võta kook ahjust välja ning lase täielikult jahtuda. Tõsta siis tort tordialusele, määri peale lusikatäis (mikroahjus) soojendatud aprikoosimoosi. Rulli ülejäänud martsipan tuhksuhkrusel laual umbes 25 cm kettaks ning aseta jahtunud koogile.

Kaunista kook šokolaadi- või martsipanimunadega.

LISA KOMMENTAAR