Tort "Heinategu Muhumaal"
Eesti talurahva aastaringis on alati olnud üks kiireimad aegu heinategu, kui lühikese ajaga tuli varuda loomade talvine ninaesine. Oma toidutegemisele ja söömisele ei olnud siis palju aega kulutada. Heinamaad asusid sageli kodust kaugel ja heinaliste toit pidi olema ka kerge kaasa võtta. Meie muhupere esivanemate üks tavaline toit sel kiirel ajal oli hapupiimapudi – lihtne söök, kus hapupiima sisse pudistati tahked rukkileivatükid, mõnikord lisati ka suhkrut või mett. Heinamaal olles korjati ja puistati pudi sisse või söödi kõrvale ka heinaajal valmivaid marju – metsmaasikaid või muulukaid, mida Muhumaa paepealsel pinnasel palju leida võib.
Tort valmiski oma esivanemate loo lihtsuse joont hoides. Põhjaks kasutasin suhkru ja võiga krõbedaks röstitud muhu seemneleiva pudi. Täidise alumiseks kihiks tarretasin hapupiima suhkru ja metsmaasikatega, ülemiseks kihiks hapupiima suhkruga. Tordi servad kaunistasin röstitud leivapuruga. Kaunistuseks asetasin peale heinakõrre otsa aetud metsmaasikad, mis kargel vabariigi tähtpäeval toovad meeltesse päikesekuuma heinateo lõhnad ja tunded.
Maarja Saarelt
HEA LUGEJA! Kui soovid postitust kommenteerida, siis palun logi kindlasti esmalt Nami-Nami kasutajanimega sisse. Kui Sa ei ole registreerunud kasutaja, siis jäta oma (varju)nimi kommentaari alla. Kui Sa seda ei tee, siis kuvatakse Su kommentaari nimetuna.
18Ilus oma lihtsuses.
Mulle meeldib, kuidas Maarjal on alati selline kodukoha element tugevasti sisse põimitud.