Pasha jm küpsetamata kohupiimadesserdid

Qsti
Postitusi: 369
Abikokk
2009-04-13 10:17:17
Vahepeal proovisin uut põnevat leidu ja segasin kokku kohupiimakreemi, konservananassi ja kookosmoosi. Väga lihtne ja maitsev.
Maris
Postitusi: 305
Abikokk
2009-04-13 13:02:12
Minule on pasha tuttav teema ja viimasel kümnekonnal aastal lihavõtteks iga kord teinud. Tavaliselt olen teinud täitsa tavalist kuumutamata varianti, kus sees kohupiimale ja koorele lisaks riivitud apelsinikoor, rosinad, marmelaaditükid või muud head. Seekord otsustasin proovida Ragne kuumutatud pashat.
Ragne:
Ragne pasha [...] Suru kuiv kohupiima läbi sõela (viimastel aastatel olen selle protsessi vahele jätnud) ja pane potti. Lisa vahukoor, suhkruga vahustatud munakollased, vanillisuhkur, sulatatud või, rosinad, pähklid ja mandlilaastud. Kuumuta segu tasasel tulel pidevalt segades kuni keemiseni. Võta tulelt ja lisa ettevaatlikult vahustatud munavalged. Vala segu pasha vormi või marliga vooderdatud sõelale (kasutan viimast varianti). Lase kausi kohal nõrguda ööpäev.
Tuli igati maitsev, aga mul tekkis küsimus seoses vahustatud munavalgete lisamisega. Mis iva on lisada vahustatud munavalged kõige lõpus, kui mingit kuumutamist enam ei toimu ja kui kogu segu pannakse vormi või sõelale nõrguma? Vahu sisse klopitud õhk kaob ju ära ja munavalged vajuvad uuesti lömmi? Ma küll järgisin juhiseid, aga järgmisel päeval sain oma kahtlusele kinnitust ja minu tagasihoidliku arvamuse kohaselt ei mängi selles roas munavalge vahustamine rolli. Või ikka mängib? Kui keegi tark teab, siis rääkige mulle ka!
Kiilike
Postitusi: 1100
Abikokk
2009-04-13 13:32:26
Loobusin sel aastal oma tavapärasest retseptist ja tegin Ragne retsepti järgi :) pilt eelmise aasta pashast on selline

kiilikese köögikatsetused

Tiina
Postitusi: 1340
Abikokk
2009-04-13 14:11:56
Mina tegin ka Ragne retsepti järgi :) Siiani olen teinud kuumutamata pashat, aga seda retsepti valima ajendasid mind just sobivad kogused - mul oli varutud parasjagu kilo kohupiima ja 200 g vahukoort :) Maitsev oli - lisasin veel marmelaaditükke, aga maapähkleid ei pannud. Pilti ei hakanud tegema - selline mittemidagiütlev mütakas sai :)

Gruusia köök on siiski üle kõige!

Kukkel
Postitusi: 30
Kokaõpilane
2009-04-13 16:58:54
Maris:
Tuli igati maitsev, aga mul tekkis küsimus seoses vahustatud munavalgete lisamisega. Mis iva on lisada vahustatud munavalged kõige lõpus, kui mingit kuumutamist enam ei toimu ja kui kogu segu pannakse vormi või sõelale nõrguma?
Ka mina mõtlesin seda! Mina üritasin kohe selle munavalge sinna kuumutatud segusse segada, lootusega, et see ka kuumutub :) Mul jäi küll üsna õhuline :) Aga kuigi ma üritasin ilusti ja tasaselt segada, jäi munavalge tükki. Nagu oleks svammikomme lisanud. Veel seda, et Ragne oma retseptis ei maini vajutuse alla panemist. Jätsingi alguses lihtsalt sõelale nõrguma. Mõne tunni pärast panin pressi peale.
Tziiki
Postitusi: 801
Abikokk
2009-04-13 17:00:21
hakkas meeldima, nii et tegin kohe teise pasha veel :) seekord olin nö professionaal ja panin kogused suvaliselt, aga enam-vähem siiski sama, mis eelmine. Sees kuivatatud jõhvikad ja rosinad ning kaunistuseks astelpaju kissell.

As for butter versus margarine, I trust cows more than chemists :)

Pille
Postitusi: 16230
Nami-Nami peakokk
2009-04-13 17:39:27
Kukkel:
Veel seda, et Ragne oma retseptis ei maini vajutuse alla panemist. Jätsingi alguses lihtsalt sõelale nõrguma. Mõne tunni pärast panin pressi peale.
Mina olen kõik pashad lihtsalt sõelale nõrguma pannud, mingit pressi/vajutist peale pole pannud. Jäävad mõnusalt kreemjad-tihked :) Tänavu tegin kolm pashat - eilsele kevadpühade brunch'ile kaks ja tänastele külalistele ühe. Kõik pashad valmistasin Keskturult ostetud rammusast Nõmmiku Talu Meierei kohupiimast. Minu traditsiooniline pasha - kuumutamata, kuivatet jõhvikate ning hakitud pistaatsiatega. Kaunistuseks riivitud kuivatet apelsinikooreribad ja hakitud münt: Šokolaadisõbra kohupiimapasha - kuumutatud, kasutasin tavalist Bitteri šokolaadi (kuigi pähklitega sobiks ka), lisaks suured heledad rosinad ja kuivatet jõhvikad. Kaunistuseks suhkrustatud kumkvaadid (viiludeks, siis keetsin suhkru ja vee 1:1 segus pikalt): Kohupiimapasha keedetud munadega (hea võimalus pühadest alles jäänud keedetud munade kasutamiseks), kuumutamata, sees apelsinisukaad ja mandlilaastud. Kaunistuseks apelsinisegmendid, röstitud mandlilaastud ja sidrunmeliss: Maitsesid kõik, järgmisel aastal tee(ksi)n kindlasti taas esimest ja kolmandat. Šokolaadipasha asemel prooviks ehk mõnda järgmist retsepti. Mulle tundub küll, et rõõsa koore vahustamine annab lõpptulemusele veidi kohevama ja õhulisema konsistentsi (ja seda peale nõrutamist; pressi alla ma oma pashasid ei pane). Aga võib-olla on see vaid luulu, mille eesmärgiks on õigustada seda vahustamise fakti :D

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Kukkel
Postitusi: 30
Kokaõpilane
2009-04-13 17:48:01
Huvitav, miks mina olen arvanud, et pasha peab pressi alla panema? Pille, suhkrustatud kumkvaadid? Räägi neist rohkem palun, sest mul on täitsa see puu tagahoovis ja hetkel üleni vilju täis ning oska ma midagi nendega teha! Tean, et tehakse moosi neist, aga ma pole lihtsalt süvenenud.
Pille
Postitusi: 16230
Nami-Nami peakokk
2009-04-13 18:28:55
Kukkel:
Huvitav, miks mina olen arvanud, et pasha peab pressi alla panema?
Nõrutama peab pashat, seda küll. Ja ka ilma pressita eraldub 500 g kohupiimast tehtud pashast vähemalt pool kuni klaasitäis vadakut. Aga jah, eraldi pressi pole peale viimastel aastatel enam pannud - ka lihtsalt nõrguda lastud pasha on mõnusalt tihke konsistentsiga (aga mitte kuiv!).
Kukkel:
Pille, suhkrustatud kumkvaadid? Räägi neist rohkem palun, sest mul on täitsa see puu tagahoovis ja hetkel üleni vilju täis ning oska ma midagi nendega teha! Tean, et tehakse moosi neist, aga ma pole lihtsalt süvenenud.
Pesin viljad puhtaks ja lõikasin paar millimeetri paksusteks viiludeks. Potis kuumutasin 2 dl vett ja 2 dl suhkrut keemiseni, lisasin kumkvaadiviilud ja keetsin neid nii 30-40 minutit mõõdukalt podisevas siirupis, kuni need olid kaunilt läbikumavad ja siirup kokku keenud. Siis tõstsin vahukulbiga küpsetuspaberile kuivama. Ega nad täitsa ära kuivanud (tegin seda kõike laupäeva õhtul), aga mõnusalt suhkrustunud olid küll. Mõned retseptid kumkvaatide e. kinkanitega siinsamas Nami-Namis.

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Zoozi
Postitusi: 2992
Abikokk
2009-04-13 19:37:43
Täna proovisime magustoiduks martsipani-kohupiimakreemi virsikutega. Maitses kõigile.

Zoozi tegemised

<< 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 >>