200 g röstimata ja soolata pähkleid - näiteks
mandleid
veidi maapähkli-, rapsi- või päevalilleõli
1-2 sl vedelat mett
0.5 tl meresoolahelbeid
Soovi korral rösti pähklid esmalt pannil või ahjus kergelt aromaatseks.
Pane pähklid köögikombaini ja töötle üsna peeneks. Lisa lusikatäis või kaks õli ning töötle ühtlaseks ja kreemjaks massiks.
Maitsesta soovi korral mee ja soolaga, samuti võib lisada kaneeli, vanilli, kakaopulbrit vms.
Nippe:
LOE VEEL:
Pildi tegi Kaare (fotol on maapähklivõi).
Soolase ja magusa kooslus on lihtsalt võrratu. See pähklivõi on lausa sõltuvusttekitav :) Kasutasin india pähkleid.
Mul kulus kuskil 2-3 minutit, enne kui pähklid pastaks muutusid. Lasin köögikombainil vahepeal puhata ka, et üle ei kuumeneks. Külmkapis pähklivõi taheneb, siis ta ei ole enam nii hästi määritav.
Kunagi nägin üht õpetust, kus kirjutati, et pole vahet kas soolatud või mitte. Kas keegi on proovinud ka soolatud pähklitega teha? Kas soolane maitse jääb väga tugevaks (ise olen magusa+soolase fänn)?
Olen teinud maapählivõid, aga no kaua peab blenderdama? Minul ei hakanud õli välja ajama oma 10 minutilise purustamise käigus
Pähklivõi
Pähklivõid võib valmistada erinevatest röstimata ja soolata pähklitest - maapähklid (peanut butter), mandlid (almond butter), sarapuupähklid (hazelnut butter), india pähklid (cashew butter).
Mõnus määre saia peale ja moosi alla.
Mõistliku hinnaga mandleid ja pähkleid leiate Germundi veebipoest.