Lihtne vormisai

Mõnikord on hea moosi või määrde alla ka maitsvat saia vaja :)

Kogus
1 suur päts
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Leib/sai
Lisategevused

Koostisosad

450 g nisujahu

1 tl soola

25 g värsket presspärmi või 1 pakk kuivpärmi

3 dl sooja vett (u 42 C)

0.5 dl õli

1 sl heledat siirupit või mett

1 muna

Valmistamine

Sega jahu, kuivpärm, sool mikseri segamiskausis. 

Sega mõõtekannus soe vesi, õli, siirup ja enamus lahtiklopitud munast (jäta veidi muna määrimiseks). Kalla kuivainete hulka ning sega ja sõtku ühtlaseks.

Kata tainakauss puhta köögirätikuga ning lase soojas kohas kaetult umbes 30 minutit kerkida. 

Sõtku tainas kergelt läbi, vormi piklikuks pätsiks ning tõsta küpsetuspaberiga vooderdatud 30 cm piklikusse leivavormi. Lase veel kaetult 30 minutit kerkida. 

Pintselda saiapäts pealt ülejäänud munaga ning küpseta 200-kraadise ahju allosas 30-35 minutit, kuni sai on kenasti kerkinud ja pealt kuldne.

Lase vormis jahtuda - et sai pehmeks jääks, kata jahtumise ajaks pealt puhta köögirätikuga. 

  • Kui Sul pole suurt leivavormi (30 cm pikkusega), siis saad sellest kogusest 2 tavalise keeksivormi suurust vormisaia!
LISA KOMMENTAAR

Kadri
postitatud 22.11.2009 12:54

Tegin täpselt retsepti järgi aga tulemusega rahule ei jäänud. Saia koorik oli vintske, mitte krõbe, samuti oli konsistents selline natuke saepurune ja tuim. Sai jäi kodus igatahes seisma.

Liilia
postitatud 20.05.2011 11:37

küpsetan üsna tihti lihtsat seda vormisaia, meie perele meeldib see väga (poest ma saia-sepikut ei ostagi)

Moosinägu
postitatud 14.10.2011 15:42

Mulle meeldib selle retsepti järgi tehtud sai, paras kogus ja väga pehme sisu ning krõbe koorik (pikemalt seistes pehmeneb loomulikult koorik). Mina kasutan siirupi asemel mett ja munaga ei määri. Olen lasknud esimese kerkimise kesta nö. üleöö, et hommikul kergema vaevaga värsket saia saada. Meeldib veel, et saab ühe saiapätsi, mis on paras kogus. Suurem laar läheks käest ära ja värskena on kõige parem!

vincetta
postitatud 27.12.2011 12:13

Uskumatult maitsev sai sai. Siirupi asemel panin mett, ülejäänu osas järgisin retsepti. Taina tegin natuke kleepuvama kui tavaliselt pärmitaina, kuid selle võrra kerkis ka palju õhulisemaks. 2-3 päevaks teda oligi (kaks sööjat), kuid selle aja püsis väga pehme. Suured tänud. Jääb kindlasti minu raamatusse.

Dee
postitatud 05.03.2012 15:12

Väga maitsev sai. Nii maitsev, et sõime kolme peale kolmveerand sooja saia kohe ära. :P Siirupi asemel kasutasin mett.

Kärt
postitatud 06.03.2012 20:17

pärmipakk on 50g eks ju?

Pille
postitatud 16.06.2016 12:37

Kärt, kuivpärmipakid on enamasti ca 9-11 g, see vastab 25 g värskele pärmile. Nii et kui soovid värsket pärmi kasutada, siis võta pool pakki :) Värske pärmi võib lihtsalt jahu hulka mudida sellise peene pärmipuruna (jahuste näppudega mudidki lihtsalt). (Vastatud algselt 6.3.2012)

Kärt
postitatud 07.03.2012 11:08

kas siirup võib olla ka leivasiirup? Kui jah, kas seda võib panna samas koguses heleda siirupiga?

Pille
postitatud 16.06.2016 12:36

Seda siirupit on siin vaja nii vähe, et vabalt võib leivasiirup olla. Kogus jäta samaks. (Vastatud algselt 7.3.2012)

Evelyn
postitatud 28.08.2012 00:34

See on kõige parem saiaretsept - väga lihtne ja ülimaitsev küpsetis. Minul jääb ta alati ilus kollane ja väga õhuline.

priit
postitatud 01.11.2012 11:58

kas tavalisel ahjuplaadil ei tohi kypstada?

Marju84
postitatud 04.11.2012 18:57

Kas sellest kogusest tulebki ainult 1 sai?

Marju84
postitatud 04.11.2012 20:40

Eheee, 2 saia tuleb :) Esimene kord läks untsu (minu arvates). Meespoolele meeldib :)

fiisi
postitatud 13.11.2012 12:18

Minul tuleb sellest kogusest 1 päris suur sai. Minu meelest ahjuplaadil ei saa seda küpsetada, sest tainas on hästi vedel (sellepärast pärast sai väga õhuline) ja see vajuks laiali. Lisan juurde, et mina olen teinud täpselt retsepti järgi ja ka nii, et siirupi olen asendanud meega. Meega on alati parem tulnud, miskipärast siirupiga tehes (vahtrasiirupit olen kasutanud) tuleb sai hästi pudisev, pole hästi lõigatav, kuigi maitse on hea.

Pille
postitatud 22.09.2023 10:57

Fiisi, 11 aastat hiljem, aga siiski -tegemist ongi ju vormisaiaga, pole mõeldudki nn põrandasaiana küpsetamiseks!

Ene
postitatud 22.02.2024 18:06

Pole juba mitu kuud poest saia ostnud,küpsetan seda sama lihtsat saia ja see on väga hea.

Kairit
postitatud 26.05.2013 10:30

Mul tuli ka kaks saia. Määrisin pealt munaga ja panin ka mooniseemneid peale. Ülihea!

Homecook
postitatud 18.02.2014 18:47

Tegin kõik retsepti järgi, vaid suhkrusiirupi asendasin meega. ahjus hoidsin täiskuumusel 25 min ja siis lülitasin ahju välja ja lasin veel seista 5-10 minutit. Seejärel lasin väljas vormis seista veel 20 min. Tuli väga hea ja pehme

LC
postitatud 14.10.2014 22:57

Panin lusikatäie kardemoni hulka ja siirupi asemel kasutasin 2 tl suhkrut, aga lõpptulemus oli väga hea. :)

Liis
postitatud 07.01.2015 20:58

Superhea! Tegin t2pselt retsepti j2rgi. Hea koorik ja seest ylipehme :)

Sigrid
postitatud 22.02.2016 21:28

tõesti väga hea ja lihtne sai! mul oli 12 gr pärmipakk, poleks pidanud vist tervet pakki panema - sai kerkis nagu multifilmis :)

Maire Roio
postitatud 25.04.2016 20:38

Mina teen ka selle järgi, aga kuivpärmi asemel panen 25 g presspärmi.

Muchoman
postitatud 16.06.2016 12:04

Kõik on ok kuid jahu on liiga palju, kerkib üle vormi, soovitaks 350g jahu.

Pille
postitatud 16.06.2016 12:46

Muchoman, kui suures vormis Sa küpsetasid? Tainast on täpselt 30 cm pikkusega leivavormi jaoks, nagu retseptis kenasti öeldud. Kui Sul on väiksemad nn keeksivormid, siis võid kaks pätsi küpsetada ja mitte midagi ei küpse üle ääre.

Kristi
postitatud 30.10.2016 15:24

Aitäh väärt retsepti eest! Pealt krõbe ja seest nii pehme, et sulab suus. Läheb kordamisele :)

Liina
postitatud 26.02.2018 12:09

Minu esimene katsetus. Jäin väga rahule :)

Sille-Lota Kuusk
postitatud 06.03.2019 14:22

Lisasin kõrvitsaseemned ning valisin veski mati kuivpärmi.

Katrin
postitatud 18.03.2020 16:08

Ma tükk aega mõtlesin kas teha või mitte, Kas ikka tuleb välja? Nüüdseks tehtud 3 korda. Ning lisasin rosinaid ka, Kerkis kenasti, kuid suhkrut/mett tuleks panna rohkem. Muidu väga hea retsept!!

Lehte
postitatud 21.03.2020 17:30

Tegin eile esimest korda saia, väga hea tuli ja õhtuks oli juba otsas:) Lisan pildi ka saiast:

Sonera
postitatud 29.03.2020 22:47

Väga hea, paremat ei oska tahtagi ja lihtne valmistada :)

Kadri Juhanson
postitatud 01.04.2020 18:36

Esmaspäeval tegin esimest korda selle retsepti järgi ja läks "nagu" soe sai. Tuli teisipäeval uuesti teha :)

Hele
postitatud 17.04.2020 15:27

Super hea ja lihtne teha.Aitähh

Margit
postitatud 17.04.2020 16:37

Supper hea! Vahel lisan riivitud porgandit ...

Kristi
postitatud 12.05.2020 10:06

Kas vee võib piimaga ka asendada?

Pille
postitatud 12.05.2020 10:30

Kristi, piimas on valku, rasva, suhkruid. Muudaks nii maitset kui ka saia vetruvust, nii et ma ei soova. Nami-Namis on piimasaiade retsepte küllaga (vt nt Rootsi palmisai, bergis), ära hakka potisaia rikkuma :)

Terje
postitatud 17.05.2020 14:56

Väga hea sai tuleb retsepti järgi. Vahest teen suurema vormiga ühe ja teinekord kaks väiksemat. Õnnestub alati!

Hele
postitatud 16.03.2021 19:00

Väga hea tuli välja.

Catlyn
postitatud 26.10.2021 12:25

Väga super sai tuli. Seest pehme kui kassikõht ja pealt mõnusalt krõbe. Esimesest satsist jäi perele väheks, panin teise kohe hakkama.

Elle
postitatud 22.02.2022 19:09

Väga hea ja maitsev ja lihtne sai, teen täpselt retsepti järgi (kasutan siirupit). Soovitan!

Maalt ja hobusega
postitatud 19.10.2022 21:51

Hea pehme!

Marko
postitatud 22.09.2023 05:24

Sõtkumatu vedel möks. Tuleb otse kausist vormi kallata. Sõtkuda pole lihtsalt mõtet. Läheb samapalju jahu veel juurde, kui algul vaja läks.

Pille
postitatud 22.09.2023 10:59

Marko, kurb, et sai ei õnnestunud, aga asi pole kindlasti retseptis. Igaks juhuks küsin üle, et kas jahu kaalusite või mõõtsite mõõtetopsiga? 1 dl jahu kaalub 60 g, nii et siin retseptis on vaja 7,5 dl jahu (ja mitte 4,5 dl - siis jääb muidugi tainas vedel).