Mannavaht ehk roosamanna

Eesti köögi klassika, mille valmistamiseks võib kasutada mahla, moosijääke, värskeid marju.

Seda desserti armastavad ka meie põhjanaabrid (vispipuuro) ja lõunanaabrid (debessmanna).

Kogus
kuuele
Valmistusviis
Keetmine/kuumutamine
Valmistusaeg
20 minutit + jahtumine
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

1 l veega lahjendatud kirsi-, sõstra- jõhvikamahla või moosi

1.5 dl mannat

0.5-1 dl suhkrut (toormoosi kasutamisel pole vajalik)

Valmistamine

Lahjenda u 2 dl kanget mahla või isetehtud moosi veega (kokku peaks olema liiter vedelikku), vajadusel maitsesta suhkruga. Kuumuta mahl või moosivesi keemiseni.

Vispelda keevale mahlale juurde manna. Alanda kuumust ning keeda tasasel tulel umbes 15 minutit, kuni manna on paisunud. Mannavahu tegemiseks ei tohi puder liiga paks olla!

Vala segu suuremasse kaussi, lase veidi jahtuda ja klopi seejärel vahule (mikseriga on seda muidugi kõige lihtsam teha). Vahustamise lõpul maitsesta soovi korral vanillisuhkru, riivitud laimi- või sidrunikoore vms.

Serveeri näiteks piimaga.

Pildi tegi Kaare.

LISA KOMMENTAAR

edgar
postitatud 06.10.2005 19:53

Meie Mai sööb piima küll koos mannavahuga

Mina
postitatud 09.05.2024 20:01

Piimaga väga hea !!!????

M7na
postitatud 09.05.2024 20:03

Mai tubli!!! Mulle ka meeldib piimaga!!!

Dee
postitatud 27.07.2008 11:56

Just praegu maiustamegi eilsetest kuningannamoosi jääkidest tehtud mõnusa roosamannaga. Küll on ikka hea külma piimaga! :)

Eva
postitatud 09.01.2009 16:37

Mina tegin ka roosamannat, esimest korda elus, kuigi söönud olen seda lapsepõlves korduvalt. Hästi maitsev ja lihtne. Meie ema vahustab seda mikseriga.

Riinika
postitatud 20.04.2009 11:37

Vana hea tuttav mannavaht. Meie eelistame teha jõhvikasiirupist, et üleliia magus ei jääks. Külm piim peale ja - head isu!

kodukanake
postitatud 16.02.2012 12:38

Ma olen nii tänulik, et siin selline retseptide kuldvara kõik olemas on.

Kerli
postitatud 21.06.2012 12:44

Oh hea idee kuumal suvepäeval:) Teen kohe järgi:)

misst
postitatud 05.04.2013 22:07

Klassika!

kadri
postitatud 10.03.2014 21:31

Tapselt nagu lapsepolves. Jube hea:)

Mari
postitatud 12.06.2014 18:29

Lahustada 2dl mahla kui paljus vees?

Mari
postitatud 22.02.2019 14:26

Et kokku tuleks 1 l vedelikku :)

siisike
postitatud 30.07.2014 18:59

Niipalju vett, et mahlaga kokku tuleks 1 l.

Olle
postitatud 03.09.2014 06:51

Retsept läheb käiku Austraalias ja degusteerib Hong Kong:)

kiisu
postitatud 08.07.2015 12:55

Kui tahaks mannavahu varem valmis teha, kas vahustama peaks vahetult enne söömist või pigem kohe, kui on jahtunud?

Kaare
postitatud 15.10.2015 19:48

Liiga hea! :)

Kalmer
postitatud 25.10.2015 14:54

Minu puhul ilma kaneelita ei maitsestu ja muidugi külma piimaga kui veel leige on.Külmalt ilmselt kah hea aga kahjuks meil ei lasta jahtuda,enne saab otsa!

jaanika
postitatud 03.12.2015 18:50

Valmistasin seda mannavahtu grupile erinevatest riikidest pärit inimestele ja uskumatul kombel oli see täielik hitt, kõik olid huvitatud, mis see ikka on ja kuidas teha. Tänud retsepti eest!

Anne Lukk
postitatud 18.11.2018 11:16

Ikka teen aegajalt "tuuleputru"

Reili
postitatud 28.07.2019 13:52

Kas sinna mannavahule ei pea üldse piima panema

Pille
postitatud 29.07.2019 17:30

Reili, mannavaht ei sisalda üldiselt piima, aga seda serveeritakse piimaga :)

Kaja Laine
postitatud 04.08.2019 17:02

Meie tegime pohladest,tuli väga hea.

Kokkama
postitatud 14.01.2022 15:34

Mina tegin seda esimest korda aga isegi kuumalt oli nii hea et sure või ära aga panin vist liiga palju suhkrut

Maalt ja hobusega
postitatud 13.10.2022 11:45

Lihtne ja hea!

Helena S.
postitatud 18.07.2023 10:21

Mannavaht punase sõstra mahlast!

Roberts
postitatud 23.08.2023 10:37

nii ilus!

kata
postitatud 27.02.2024 12:10

on jah ilus

Liisu
postitatud 15.03.2024 06:36

Ma panin ööseks külmkappi ja hommikul on see veidi maitsetu, kas siirupiga jääks parem või tuleks rohkem mahla lisada. Kasutasin jõhvikamahla.