5 dl piima
25 g võid
125 g nisujahu
225 g suhkrut
2 tervet muna ja 2 munakollast
2 tl Bourboni vanilliekstrakti või vanillsuhkrut
1 sl rummi (nt Havana Club)
Klopi suures kausis suhkur, munad ja jahu ühtlaseks.
Kuumuta potis piim ja või keemiseni. Vala kuum piim peene joana munasegu hulka, segu hoolega segades.
Lisa vanilje (kui kasutad suhkrut, siis kohe. Kui vaniljeekstrakti, siis jahtunud segule). Lase toatemperatuurini jahtuda, siis lisa rumm.
Kata kauss kaane või toidukilega ning pane vähemalt 24 tunniks külmkappi (tainas võib kuni 2 ööpäeva külmkapis seista). Enne küpsetamist sega tainas uuesti läbi.
Võta ettevalmistatud cannele-vormid (metallvormid määri võiga; meie kasutame silikoonvorme) ning täida 3/4 ulatuses tainaga. Küpseta 200kraadise ahju keskosas 40-60 minutit, kuni koogikesed on pealt tumepruunid.
Võta vormid ahjust välja ja kummuta koogikesed kuumalt vormist välja. Õiged cannelé-koogid on seest pehmed ja pealt karamelliseerunud.
Proovisin (õigeid vorme veel ei olnud, tegin muffinivormides). Hõrgud. Pealt krõbedad ja seest pehmed-vetruvad, nagu Pillegi kirjutab. Siiski olid pealt ka natuke nätsked ja seetõttu raske lusikaga võtta - kuna pole neid õigeid söönud, siis ei tea kas nii peabki või läks midagi nässu.
Eva, neid cannelé koogikesi ei söödagi lusikaga, vaid ikka näppude vahelt! Need ju üsna väikesed, kaks-kolm ampsu :)
Selge pilt! Siis on kõik õige, v.a vormid!
Otsustasin ka proovida ja nüüd üks rumal küsimus - kas peale piima lisamist peabki tainas nii vedel olema? Nagu pannkoogitainas näeb välja.
Justnimelt, peabki olema nagu pannkoogitainas :) Kulbikesega tõstad vormidesse või valad mõõtekannu abil (täida 3/4 ulatuses). Ja lase kindlasti üle öö külmkapis seista. Head küpsetamist!
Ei tea kas neid ramekinides võib küpsetada?
Tänud vastamast! Tulid just sellised nagu peab. Ja tänud retsepti eest - olen ammu tahtnud proovida.
Aga väga head olid! Mulle maitsesid tohutult.
Õnnestus ka mul lõpuks teha ilusad eeskujulikud koogikesed:)Maitse on neil ikka väga hea.
mul õiget vormi pole, aga katsumiseks kõlbas madal muffinivorm ka. tulemusega ma arvan, võib eriti esimese korra kohta rahule jääda. natuke pisikesed olid, aga no vorm oli ka pisike. olid karamellised, vetrusid ka. minu ahjus oli 180 kraadi paras 200 asemel, ma olen ennegi kahtlustanud, et ahi liiga kuum.
No nii, võtsin kätte, tegingi oma 12-augulise Oetkeri panniga ära. Tegin sõna-sõnalt Nami-Nami retsepti järgi, aga tainas seisis külmkapis vaid 17 tundi (sest ei suutnud rohkem kannatada). Oehh, kui head olid! Sain nendega kohe nii suureks sõbraks, et sõin õhtu jooksul suurema osa ära. Üksi. Panin juba uue taigna hakkama ja teen täna õhtul veel muffinipanniga. Seekord valan tainast panniaukudesse veidi üle poole, sest oleks olnud vaja, et nad oleks seest veel veidike rohkem custard-like (valasin esimene kord rohkem, sest tahtsin kogu taina ühe korra ära teha). Küpsetan umbes 10-20 kraadi madamal temperatuuril (ikka selleks, et saada krõbe äär ja seest vetruvam sisu, seekord polnud nii vetruv kui tahaksin) Lasen enne söömist tunnikese jahtuda, sest mu arust olid siis parimad. See jutt on nii igaks juhuks, kui keegi tahab proovida muffinipanniga, et mis maitsega on, aga vorme veel pole. Sest ise lähen lähimatelpäevadel vorme ostma. Tasub ära, sest koogid on tõesti head!
Nende maitse on midagi kirjeldamatut- seest meenutavad natuke midagi maheda juustukoogi ja pehme kohupiimakreemi vahepealset ning sinna juurde, magus, krõbe karamellikiht. Kokku maitseb see nii hästi, et järjest terve pannitäis koogikesi maitsmise käigus põske pista ei ole miski probleem. Mini-cannelé vormidega valmib ca 45 koogikest.
Õnnestusid esimesel katsel ilusti, kohe hakkan teist korda ka tegema. Väga mõnusad koogikesed, kuigi mina eelistaks vist veidi rummisemaid, kui siinne retsept.
8.3.2013 kommenteerijale - selle retsepti sai mu kallis mees Kristjan Bordoos prantsuse keele kursustel olles teda võõrustanud pererahva käest. Täpselt sellise retsepti järgi ja täpselt sellisel moel neid vähemalt tolles Bordoo perekonnas valmistati. Nii et täitsa originaalretsept. Eks igal pagarikojal ja perel on lihtsalt oma ÕIGE retsept.
Kas ilma rummita jääb teistsugune? Mul rummi kodus hetkel pole.
Õnnestuvad alati! Mul on Farmi keefiri pudel selle taina jaoks. Ei võta külmikus palju ruumi ja sealt on väga mugav vormidesse kallata :)
Huvitav, kas nad tuleksid sama head ka mingi muu jahuga, näiteks mandlijahuga?
Kohe kindlasti mitte. Siin on oluline see vetruvus, mis tekib gluteeni mõjul ja mandlijahuga seda ei saavuta. Mandlijahuga saab muid häid küpsetisi teha, Nami-Namis palju häid retsepte.
Minu Cannelé koogikesed :)
Cannelé koogikesed
Bordeaux'ist pärit hõrgud küpsetised - canelé de Bordeaux ehk cannelé bordelais - on seest pehmed ja vetruvad, pealt tugevasti karamelliseerunud.
Cannelé koogikesi valmistatakse spetsiaalsetes väikestes vormides. Vormid ning muud vajalikku küpsetamiseks leiate kauplusest Apelsin.