2 dl külma vett
1 tl soola
2.5 dl rukkijahu
2.5 dl nisujahu
Odrapudrutäidis:1 l vett
2 dl odratangu
1 l piima
2 tl soola
Riisipudrutäidis:5 dl vett
3 dl riisi
1 l piima
1.5 tl soola
Porgandi-kartulitäidis:1 kg porgandeid või kaalikat
1 kg kartulit
2 dl piima
2 tl soola
1 sl suhkrut
25 g võid
2 sl nisujahu
Porgandi-riisitäidis:1 kg porgandeid
6 dl riisiputru
25 g võid
1-2 tl soola
1 tl suhkrut
Sega kausis vesi, jahud ja sool ühtlaseks tainaks. Vormi tainas pikaks rulliks ja jaga 25 tükiks. Vormi tainatükid pallikesteks ja vajuta lamedateks pätsikesteks. Kata pätsid kilega, et vältida nende kuivamist.
Rulli pätsidest õhukesed ümmargused pirukaümbrised. Rullimisel kasuta rukkijahu. Lao valmis ümbrised lauale hunnikusse, vahele riputa jahu. Kata pirukaümbrised kilega.
Täida pirukad soovitud täidisega ja kroogi ääred üles.
Küpseta pirukaid 250°C juures 15-20 minutit.
Küpsed pirukad pintselda pealt või ja piima seguga ning pane küpsetuspaberi ja rätiku alla järelhauduma.
Odrapudrutäidis:
Sega tangud keevasse vette ja keeda seni, kuni vesi on tangudesse imendunud (u 50 min). Lisa piim ja lase pudrul veel u 40 minutit vaikselt keeda. Vahepeal sega ja lõpuks maitsesta soolaga.
Riisipudrutäidis:
Sega riis keevasse vette ja keeda u 10 minutit. Lisa piim ja lase pudrul veel u 30 minutit vaikselt keeda. Vahepeal sega. Valmis puder maitsesta soolaga.
Porgandi-kartulitäidis:
Keeda kooritud porgandid (kaalikad) ja kartulid. Püreesta need ja lisa piim, sool, suhkur, või ja nisujahu. Lase täidisel jahtuda.
Porgandi-riisitäidis:
Koori porgandid ja pane vähesesse soolaga maitsestatud vette keema ja keeda pehmeks. Vala keeduvesi ära ja vajuta porgandid pudruks. Sega purustatud porgandid riisipudru hulka ja maitsesta.
Täitsa head tulid, täpselt õige maitsega ;)
Uskumatu, kui kaua võib üks tõeline riisipuder keeda.... Muu oli selle kõrval kõik kukepea! Aga pirukad jäid ausad, tasub proovimist. Tegin kõrvale ka mõnusa rammusa munavõi.
Väga head! Meile meeldivad riisipudruga ja porganditäidisega.
Alles teisipäeval tegin karjala pirukaid. Ei mäleta hetkel, et oleksin retseptis midagi muutnud. Täidiseks oli riisipuder. Tulevikutegemisteks panin endale kirjale, et kasutan pudrus vähem soola. Minu maitse jaoks jäi liig soolane (aga ma üldse tarbin vähe soola). Katteks tahtsin teha munavõid, kuid kuna kodus oli või parasjagu otsa saanud, siis tegin muna-juustu-hapukoore katet hoopiski :) Oli ka hea!
Tegin ära! Riisipudru tegin riisihelvestest (aja kokkuhoiu mõttes). Isiklik arvamus on aga siiski, et riisipuder ja rukkijahu ei taha nagu väga klappida. Samas kui teine variant - praetud soolaliha tükikeste ja veidi samast lihast saadud rasvaga segatud kruubipuder- see on nagu rusikas silmaauku! Ülimaitsev! Soovitan soojalt.
Väga hea!
Tegin ka lõpuks karjala pirukaid. Tainas oli väga kergesti käsitletav ja täidiseks läks riisipudrutäidis ja teisele portsule kartuli kaalikatäidis(panin ka veidi porrut, kuna kaalikat jäi puudu). Väga maitsvad olid. ja väga lihtne teha.
Väga väga head! Mees muudkui nõudis lisa. Eriti head koos munavõiga.
Tegin porgandi-riisitäidisega, jäid maitsvad. Ainult et põhjad said vist liialt õhukeseks rullitud, järgmine kord võiks isegi paksemaks jätta. Tainas oli elastne ja ka voltide tegemine õnnestus kenasti.
Kas võin pruunist riisist seda teha kuidagi?
Minu lemmikud on riisiga!
Meie pere armastab karjalapirukiad :) siiani olin laisk ja ostsin...nüüd võtsin end kokku ja proovisin ise teha. tulid täitsa toredad, riisi keetmine oli selle juures kõige raskem :D eile katsetasin teha ühe soome retsepti järgi, ega muud vahet polnudki kui vaid,et taigna sees käis ka 50gr sulavõid... pean tunnistama,et selle retseptiga tuli tainas parem ja pirukad olid rohkem päris karjalapirukate mekki.
Eile tegin (koolis) Karjala pirukaid. Mina, 3 väikse lapse ema siis hakkasin selle sügise alguses ametit vahetama ja õppima pagar-kondiitriks. Neid pirukaid olin eelmise korra vist üle 20 aastat tagasi teinud koos minu vanaemaga.
Karjala pirukad
Põhjanaabrite populaarsed rukkitainast pirukad, mille täidiseks võib kasutada riisiputru, odraputru või hoopis köögiviljaputru.