4 suurt muna
200 g suhkrut (u 2,25 dl)
u 200 g riivitud martsipani
250 g nisujahu (u 4 dl)
näpuotsaga soola
Peale:200 g puhastatud tikreid
pärlsuhkrut või Demerara suhkrut
50 g võid
Vahusta munad suhkruga kohevaks heledaks vahuks.
Riivi martsipanimass jämedalt või näpista väiksemateks tükkideks, lisa muna-suhkruvahule. Lisa jahu ja noaotsatäis soola, sega hoolega. Kalla tainas võitatud ja riivsaiaga ülepuistatud või küpsetuspaberiga vooderdatud väiksemale ahjuplaadile (25x35 cm).
Puista peale puhastatud tikrid, raputa peale demerara või pärlsuhkrut. Kõige peale natuke võitükikesi.
Küpseta 200kraadises ahjus umbes 45 minutit, kuni kook on küpsenud. Lase koogil enne serveerimist jahtuda, kuna martsipanikooki on siis lihtsam tükeldada.
Soovi korral serveeri (kergelt vahustatud) vanillikastmega.
Tegin paar päeva tagasi seda kooki, mida külalistega kuuekesi peaaegu ühe õhtuga ära sõime - väga maitsev. Martsipani ei olnud (või ma ei leidnud) terves Rimis, õnneks oli kodus üks šokolaadiga kaetud martsipani-poolmuna, mis osutus peale šokolaadi mahakoorimist täiesti sobivaks. Kook tuli küllaltki paksu põhjaga ning seega veidi keeksine (retseptis soovitatud vaniljekaste oleks ilmselt tasakaalustuseks hea), järgmine kord vähendaks natuke taina kogust või paneks rohkem tikreid, kuid siis on kõrgemat vormi vaja (ta oli mul niigi ülevoolamise ääre peal). Küpsetusaja lõpus tundus, et läheb natuke liiga pruuniks pealt, panin talle viimaseks 15 minutiks küpsetuspaberit peale.
Häid tikrikoogi retsepte on üsna vähe. Martsipani-tikri kombinatsioon tundus huvitav ja seda ka oli. Maitsev kook. Natuke häiris, et marstipanimass, mida ma kasutasin oli üsna pehme, et riivida seda oli raske, nii jäid aga tükid suured, mis koogi sees olid tunda.
maitse oli hea. ma tavaliselt tikrisõber ei ole.
Väga mõnus kook! Avastasin, et martsipani on täiesti võimalik riivida kui seda enne täiskülmas hoida. Nüüd ma tean edaspidi, mida tikritega teha :)
väga hea kook.
Soojalt tundus hirmhapu, aga külmalt on päris hea. eriti meeldib suhkrust moodustunud krõbe-magus kiht.
serveerisin kooki vanilli plombiiriga, mis tegi selle super heaks!
Huvitav, kui teha poole vähem tainast, siis kui palju peaks küpsetusaega vähendama?
Tegin 3/4 taina kogusega 28cm läbimõõduga vormis ja väga hea tuli. Tikreid ei julgenud päris nii palju panna, aga oleks võinud, sest tainas kerkis kenasti ning rohkemate tikritega oleks mahlasem olnud. Jäätise või vaniljekastmega sobib väga hästi.
Väga hea kook! Martsipani maitse tuleb hästi esile ja sobib tikritega ideaalselt. Minul küll vajus martsipan põhja, kuigi oli riivitult, ja sellepärast tuli põhi veidi nätske, maitses aga suurepäraselt.
Olen teinud viimase kahe nädala jooksul 2 korda seda tikri-martsipanikooki. Väga hea kook. Ainult kas mu ahi on nats teise kuumusega või milles asi, aga mul küpseb see kook umbes 20 minutiga kuldseks. Seest jääb selline mõnus pehme ja niiske, pealt aga krõbe ja kuldne. Õde proovis ka seda teha ja küpsetas ettenähtud aja ning ütles, et kook jäi selline kuiv ja tuim, et mu juures oli parem. Seega ma ei teagi, kas mul ahju kraad siis nii palju valetab? Peaks termomeetriga mõõtma hakkama vist.
Eelistan siiski tavalist tikrikooki ilma martsipanita (muretaigen põhja, munad ja tikrid) - see kook ei tule nii magus. Samuti eelistan martsipanikooki selliseid, mis pole ahjus küpsetatud !! Koogile tekkis selline krõbe kleepuv suhkrukiht veidi peale, kui lisasin tikritele lõpus tavalist suhkrut. Kook sai valmis umbes 30 minutiga !! Kuid kindlasti parim kook magusasõpradele !!
Eriti hea oli mu meelest just teisel päeval. Väga hea kook.
Tegin seda kooki kohe mitu korda järjest, sest see kadus plaadilt minutitega. Martsipani pudistadin näppude vahel ka need mõned suuremad tükid jäid mõnusad koogi sees. Kuna ma ei kaalunud koostisaineid, vaid panin silma järgi, siis tuli kook esimesel korral hästi mahlane, teisel korral veidi paksemapõhjalisem ja kuivem. Väga hea kook!
Tehtud. Soojalt jäätisega hää. Teisel päeval lihtsalt hüva. :)
Väga hea kook. Mulle endale meedivad suuremad martsipani tükid.
Lähen praegu korjan tikreid ja ostan ICA-st mandelmassat ja teen selle koogi. Ma kypsetan väga harva, aga selle teen kyll valmis :)
väga maitsev kook, muutsin natuke koguseid ja aineid, jahu koguse tegin mandlijahuga pooleks ja lisasin ka teelusika küpsetuspulbrit ning marju panin ca 7 dl, tuli mõnusalt kohev ja marjane. muidu tikrikoogi armastaja pole aga see oli küll väga maitsev.
Ilmselt peab seda kooki praeahju alumistel ziinidel küsetama! Keskel küpsetades tõmbas juba 20 min. pealt pruuniks, küpses küll ära aga alt paberi küljes kinni. Natuke liiga magus, muidu täitsa söödav :)
Külli, eks seda erinevate ahjude hingeelu on raske tunda. Ma küpsetasin just seda kooki eilsele Viimsi kohvikutepäevale ja seda 3 plaaditäit. Retseptis toodud küpsetamisaeg ja -temperatuur töötas kenasti ja seda keskmisel siinil küpsetades. See, et ahjud tihti aiateibaid näitavad, on ammu teada - soovitame kasutada kontrolltermomeetrit oma ahju termostaadi tundmaõppimisel. Samuti on Nami-Nami temperatuurid mõeldud tavalisele ahjule. Pöördõhurežiimi kasutamisel võta ca 20 kraadi madalam temperatuur.
See on maitsev kook, hiljuti tegin. Kasutasin soome martsipani, seisis sügavkülmas veidi, oli hea riivida seejärel.
Tegin seda kooki. Maitse hea aga jube kuiv, eelistan niiskemat kooki. Mõtlen miks peab biskviiditaigen nii kaua küpsema????? Niigi hoidsin ainult 25 minutit ahjus.
Tikri-martsipanikook
Lihtne plaadikook, kus hapukad tikrid ja magusad martsipanitükid maitset ja tekstuuri annavad ja teineteist kenasti täiendavad.