1 kg lõhefileed
2 tl soola
0.5 tl purustatud musta pipart
2 sl hakitud värsket tilli
200 g ehk umbes 3 väikest keedetud peeti
2 sl õli
Kontrolli, et lõhefileesse pole luid sisse jäänud - vajadusel eemalda need spetsiaalsete pintsettidega. Vaid visuaalse efekti ja ühtlase küpsemise pärast lõikan ma piki fileed õhema osa ära - kasutan seda suppide-pirukate valmistamisel.
Tee lõhefileesse sügavad sisselõiked, siis tõsta lõhefilee võitatud ahjuvormi, nahk allpool. Maitsesta soola ja pipraga, puista peale rohkelt hakitud tilli.
Lõika keedetud peedid õhukesteks viiludeks, siis nt viinapitsiga väikesteks ratasteks. Laota peedirattad "soomustena" lõhefileele. Nirista peale veidi oliiviõli.
Kata vorm fooliumiga ning küpseta 200kraadises ahjus 20-30 minutit, olenevalt lõhefilee paksusest ja soovitud küpsusastmest.
Serveeri kooritud keedetud kartulitega või aurutatud kuskussiga.
Retsept on inspireeritud soome ajakirjas Ruokamaailma ilmunud retseptist (12/2005, Joulupöydän lohi). Pildi tegi Kaare.
Piirkond: Marlborough, Uus-Meremaa
Värvus: Helekollane
Aroom: Isikupärane, aromaatne vein, milles segunevad tikker, nõges, melon, sidrunirohi, greip, valged lilled ja õrn piprahõng.
Maitse: Meeldiva happega, särtsakas, meeldiv kooslus tikrist, kergest piprast ja troopilistest puuviljadest.
Serveerida: 8-10ºC
Tootja: Brancott Estatemmm... näeb taevalik välja. Ma ise ei oleks vist küll selle peale tulnud, et armastatud peeti koos lõhega proovida, aga sinu roog näeb väga inspireeriv välja.
Minu lemmik, peedi magusus annab kalale tõeliselt hõrgu maitse, seda tasub proovid. Näeb pealegi laual väga efektne välja.
Tegin alles eile, nii maitsev tuli. Lõhe sattus ka hea rasvane tükk. Otsisin tegelikult lihtsalt ahjulõhe retsepti ja ei arvanudki, et oma keedupeedid saan ära kasutatud, aga näe - kaks ühe hoobiga. Väga mõnus kooslus igal juhul.
vääga hea..ma lisan ahjupotti või vormi ka rõõska koort ,nii saab ka kastme..ja kartulipuder..saab hea
Väga maitsev roog!
Roog, millega ma olen mitmel talvisel pidulaual ohtralt kiidusõnu välja teeninud :) Foto on aastast 2008:
Ilus ja maitsev!
Ahjulõhe peediga pühadelauale
Jõululauale sobib hästi peediliistakutega küpsetatud lõhefilee. Pidulik ja teistsugune.