200 g võid
85 g suhkrut (1 dl)
2 muna
350 g nisujahu (6 dl)
1 tl küpsetuspulbrit
Täidis:400 g purk suhkruga kondenspiima
100 g võid
Keeda kinnist kondenspiima veepotis 2 tundi. Võta metallpurk veest välja, lase veidi jahtuda. Siis ava ettevaatlikult, tõsta nüüdseks kuldne ja veel soe kondenspiim kaussi ning sega võiga ühtlaseks. Lase jahtuda.
Muretaina tegemiseks hõõru pehke või suhkruga vahule, siis lisa ükshaaval edasi vahustades munad. Sega juurde küpsetuspulbri ja soolaga segatud jahu ning sega ühtlaseks tainaks.
Lase tainal 30 minutit külmkapis taheneda.
"Pähklipoolikute" küpsestamiseks kuumuta spetsiaalsed pähklirauad pliidil mõlemalt poolt. Siis pintselda seest kergelt võiga, et küpsisepoolikud kinni ei hakkaks.
Kui pähklirauad on kuumad, siis aseta igasse vormi umbes kreeka pähkli suurune kogus muretainast ja rauad kinni vajutada.
Küpseta pähklipoolikuid mõlemalt poolt (st keera vahepeal pähkliraudu) mõõdukal kuumusel, kuni muretainast pähklipoolikud on kaunilt helepruunid.
Eemalda küpsenud pähklipoolikud ettevaatlikult vormi seest ja lase jahtuda. Küpseta samal mpel ülejäänud tainast pähklipoolikud, vajadusel pintselda pähkliraudu võiga.
Täitmiseks täida mõlemad pähklikoorepooled triiki kondenspiimakreemi täis ning suru kaks pähklipoolikut omavahel kokku.
Pane paariks tunniks külmkappi seisma, kus täidis taheneb ja küpsis veidi pehmeneb.
Naudi.
Retsept pärit iidamast-aadamast ajast, aga täidises oli tollal pakk kondenspiima ja pakk võid. Ma võtsin võid veidi vähemaks :)
Küpsisepildi tegi ANIITRAM.
<p>Kondenspiima ostsime Makromilk, juba keedetud purk. Ja täidisesse lisaks võid ei pannud.</p> <p>Mõned tähelepanekud aga küpsetamiseks:</br> * vorme eraldi võiga määrima ei pea. Kui siis ehk esimesel korral.</br> *taigna saab hästi vormikeste sisse suruda kui vahepeal niisutada sõrmi veega.</br> *väga õhukest kihti ei soovita panna- pärast mureneb liigselt ja kondenspiimatäidist läheb liiga palju sisse. Mulle meeldib kui pähkel on natuke kõvem, mitte liiga mure hamba all.</br> *Karbis on 40 vormikest. Täitsin 20 vormikest ja panin ahju küpsema. Samal ajal täitsin ülejäänud 20 vormikest. Kui sellega ühele poole olin saanud, siis oli esimene sats juba valmis. Ja sai hakata uuesti vorme täitma.</br> Nii kasutasin aega otstarbekalt - ahi ei olnud kuumas tühjalt :)</br> *Küpsiste tegemist on tore ette võtta teiste pähklifännidega - nii kulgeb nokitsemise töö ladusamalt :)</p>
Minul kerkisid vormid peaaegu täis, hoolimata vaid seinte taignaga katmisest. Edaspidi panen ehk väga natuke küpsetuspulbrit.
Aeganõudvad, aga väga head küpsised. Kuuluvad tegemisele vähemalt igal suvel (õues on küpsiserauaga parem toimetada, ei pea suitsuanduri pärast muretsema :)
Minul elektriline küpsetaja.....jube mugav.....küpsis valmib minutiga. :)
kas neid vorme on võimalik saada ainult siis kui kellelgi on vanast ajast need kuskil kuuri all olemas? :D ma tahaks teha, aga minu tuttavatel puuduvad need rauad v vormid :(
Mitu pähklit sellest kogusest umbes saab?
<p>See RETSEPT POLE PARIM OIGETE VANAAEGSETE KREEKA PAHKLITE VALMISTAMISEKS. MURETAIGEN POLE PARIS IGE RETSEPT JA TAIDISEKS EI KASUTATA KONDENSPIIMA, AGA MIS NEID KUPSETISI PARIMAKS TEEB, SEDA KAHJUKS EI UTLE KA. </p> <p>FAKT ON SEE, ET SEE RETSEPT OIGE NENDE VANAAEGSETE KREEKA PAHKLITE KUPSETAMISEKS OIGE POLE.</p> <p>Oigel retseptil, ei kasutata uldse kupsetuspubrit!</p>
100g pehmet võid, 45-50g suhkurt vahustada, lisada 2 muna.100g hapukoort, soodat 1 tl mitte kuhjaga, äädikas 1 tl, segada oma vahel ning lisada muna- või vahule. Jahu 140g , kartulijahu 20 g ,segada ja lisada taignale. Maitseks võib soola ja vanillisuhkrut lisada. Küpsetada nagu eelnevalt kirjutatud. Retsept pärit mu emalt ja on toimiv :)
Küpsised 'Kreeka pähkel'
Veneaegsete metallist pähkliraudade abil küpsetatud muretainast "kreeka pähklid", mis täidetakse kondenspiimakreemiga.