Tomati-tšillimoos

Vürtsikat tomati-tšillimoosi võib serveerida ka kohe peale jahtumist. Maitsev lisand juustu kõrvale, samuti sobib erinevate kreekerküpsiste dippimiseks.

Kogus
u 0,6 liitrit
Valmistusviis
Keetmine/kuumutamine
Valmistusaeg
Käik
Lisand
Lisategevused

Koostisosad

500 g hästi küpset tomatit

4 küüslauguküünt

4 punast tšillikauna

2 tl peenelt hakitud värsket ingverijuurt

2 sl kalakastet

330 g Dansukker marmelaadisuhkrut

1 dl punast veiniäädikat

Valmistamine

Lõika pool tomatitest kuubikuteks.

Püreesta ülejäänud tomatid köögikombainis küüslaugu, tšilli, ingveri ja kalakastmega. Kalla saadud püree paksupõhjalisse potti, lisa suhkur ja äädikas. Kuumuta keemiseni ning sega aeglaselt.

Kui segu on keemistemperatuurini jõudnud, alanda kuumust ning lisa hakitud tomatid. Eemalda pinnale tekkinud vaht metalllusikaga. Keeda 30-40 minutit tasasel tulel, aeg-ajalt segades.

Kalla segu kuumadesse purkidesse ning kaaneta purgid.

Loe veel:

Juuresoleva foto tegi Nami-Nami toimetaja Ilse Metsamaa.

LISA KOMMENTAAR

Tiina
postitatud 10.09.2007 08:40

Parim asi, mida ma viimasel ajal teinud olen! Tõeline hitt kõigi minu sõprade ja sõprade sõprade hulgas. Soovitan teha kohe kahe- või kolmekordse koguse. Lisaks panin tšillit ja suhkrut kolmandiku võtta vähem, kui retseptis kirjas.

Tiina
postitatud 12.03.2008 10:41

Nüüdseks on moos mitu kuud seisnud ja avamisel selgus halvaks üllatuseks, et tšilli on ära lahtunud! Ei ole üldse enam terav, nagu kohe peale valmistamist. Nii et soovitan kohe söömiseks tšillit panna pigem vähem, aga pikemalt säilitamise jaoks rohkem.

Mann
postitatud 17.09.2008 09:10

Saab ka kiidetud. Väga mõnus on. Ainumas erinevus oli see, et kalakastet mul polnud, ja panin austrikastet, lisaks pigistasin kahe sidruni mahla sisse. See on meil nüüd mitu päeva olnud lemmik juustu all või pršuti peal.

Riina
postitatud 14.08.2011 13:11

meile meeldib tuline toit nii et esimene kord tegime retsepti järgi ning minu maitse jaoks jäi see liiga lahjaks. Teisel korral panime sisse 20 seemnetega tsillikauna ning osa suhkurt asendasime moosisuhkruga ning siis sai küll magus-vürtsikas :)

taat54
postitatud 12.08.2014 14:34

siin kirjas,et püreesta tomatid ja pärast veel hakitud tomatid - kui palju siis tomateid?

Ilsu
postitatud 13.08.2014 09:50

taat54, loe ikka korralikult ;) Lõika pool tomatitest kuubikuteks.

Ilse
postitatud 16.08.2016 09:26

Maitseb hästi, päris tšilline sai.

Reet
postitatud 16.08.2016 18:39

Kalakaste või austrikaste- et kust seda saab?

Ilse
postitatud 18.08.2016 15:10

Poest ;) Pea igas suuremas poes on kalakaste täiesti olemas.

Astrid Tomišinets
postitatud 23.08.2016 14:14

Ma tegin ka veidi teisiti, hea tuli! Lõikasin peeneks, paprikat, tšillit ja koorisin veidi tomateid, lisasin soola suhkrut, lasin podiseda keeda siis lasin saumikseriga hästi läbi ja panin veel korraks keema, siis purki.

Tiiu Savelli
postitatud 25.08.2016 09:13

Minu jaoks sai pisut vähe tulisust. Ilmselt oleneb tšillipipardest. Keetsin esimese koguse tavalise suhkruga ja tuli imeliselt paks, täpselt nagu poes müüdav. Teist korda tegin suurema koguse ja ka tavalise suhkruga, aga jäi vedelapoolne. Täpsustan, et esimesel korral kasutasin Soomest ostetud suhkrut, teisel korral aga tavalist, Eestist ostetud. Ilse, kas siis peensuhkur võib ka erinevalt käituda hoidistes?

Ilse
postitatud 18.09.2016 21:36

Novatt, ega ma täpset vastust ei teagi. Aga täitsa võimalik, et võib. Eriti kui kogused on suuremad. Seepärast on vast mõistlik siin seda pektiini sisaldavat suhkrut kasutada. Võibolla oleneb ka tomatitest,mõnikord need väga vesisied.

Aime
postitatud 25.08.2016 18:05

Mis see kalakaste on? Palun targemate selgitust. Enne keedan seda püreed ja siis lisad veel tükeldatud tomateid?

Ilse
postitatud 18.09.2016 21:32

Kalakaste on Aasiast pärit soolane kaste ja leiab pea igast kauplusest, see kogus siin on suhteliselt väike, niiet kui seda ei pane siis ei juhtu ka midagi. Siis peaks lihtsalt natuke soola panema. Ja tükeldatud tomatite lisamine annab moosile parema tekstuuri ;)

Inga T-K
postitatud 18.09.2016 22:06

Supermoos! Kahe nädala jooksul 3x teinud ja alati saab kiirelt otsa. Esimesel korral polnud moosisuhkrut, siis lihtsalt keetsin kauem- kaks tundi madalal kuumusel. Seistes maitse maheneb, 4 kauna on hea kogus- tšillit peab ikka tunda olema aga see kogus ei põleta.

Signe
postitatud 06.09.2019 14:31

Kas tšillikaunad lähevad koos seemnetega käiku?