Kalakaste

Kagu-Aasias laialdaselt kasutatav soolane, fermenteeritud tugevalõhnaline soolatud kalast (sageli anšoovisest) või krevettidest valmistatud vedel pruunikas kaste. Kasutatakse peamiselt roogade maitsestamiseks analoogselt sojakastmega.

Eri riikides kutsutakse kalakastet erinevalt – nam pla (Tai), nuoc mam (Vietnam), patis (Filipiinid), blachan (Malaisia), shotsuru (Jaapan).

Esmakordsel kasutamisel tuleks kastmega ettevaatlik olla, sest maitse on väga soolane ja tugevalt kalalõhnaline. Ent kuumutamisel kalamaitse maheneb ja road saavad huvitava maitsevarjundi. Tai kalakastmed on mahedamad ja vähesoolasemad kui teiste piirkondade kalakastmed.

Eestis saadaval nt Santa Maria Spice World või Thai Choice sarjas. Asendamiseks sobib anšoovisepasta, taimetoitlased võivad kasutada heledat sojakastet.