Klassikaline šašlõkk

Algselt kaukaasiast pärit roog on muutunud lahutamatuks osaks eestlaste suvisest dieedist. Parima šašlõki saab sea kaelakarbonaadist või abatükist.

Kogus
neljale kuni kuuele
Valmistusviis
Grillimine
Valmistusaeg
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

1 kg poolrasvast pehmet sea kaelakarbonaadi või abaliha

Marinaad:

4-5 sibulat õhukeste viiludena

2-3 katkisurutud küüslauguküünt

2 sl 30% äädikat

2 tl soola

1 tl purustatud musta pipart

1 tl suhkrut

Valmistamine

Lõika sea kaelakarbonaad või abatükk esmalt umbes 1,5 cm paksusteks viiludeks, seejärel ca 4x4 cm tükkideks (tükikaaluks jääb u 40-50 grammi). Pane lihatükid kaussi, lisa sibularattad, küüslauk, sool, pipar, suhkur ja äädikas. "Mudi ja masseeri" lihatükke ja sibularattaid umbes 10-15 minutit, kuni liha muutub veidi heledamaks ja sibulatest mahla eraldub. 

Kata marinaadikauss toidukile või kaanega ning lase lihal ööpäev jahedas maitsestuda.

Torka lihatükid vardasse ja küpseta hõõguvate süte kohal ümberringi kuldpruuniks.

Pildid tegi Nami-Nami toimetaja ILSE.

LISA KOMMENTAAR

ilsu
postitatud 06.05.2010 14:49

Minu raseda minia lemmik :) endale jälle nostalgiline avastus ja väga münus mahlane suutäi. Soovitan soojalt.

Hexy
postitatud 08.06.2011 16:42

Supper hea

Ants
postitatud 27.05.2022 21:43

Mis sa seletad…

Hexy
postitatud 09.07.2022 18:08

Seletan, et väga maitsev oli. Tee järgi, soovitan!

Raul
postitatud 07.09.2024 09:17

Traditsiooni tomat ja Euroopa ei kuulu ühte, tomat in pärit ameerika s ja ei leidnud suuremat kasutust euroopas enne 16 saj. keskmike ja kartuliga on sama lugu ainult 2 saj hiljem nälja häda ja katku ajal hakkas populaarsust koguma. Nii et kõik nn traditsioonilised retseptid kartuli ja tomatiga on puhas jama.

kai
postitatud 19.02.2013 10:53

ärge kunagi lisage lihale äädikat, piisab soolast, piprast, küüslaugust ja kindlasti ka tomatipastat ja tunnipärast on OK küpstada. äädikas teeb liha puiseks , imeb mahlad välja ja milline mõttetus teda veel õõpäev laagerdada. Pole tarvis suhkrut lisada, muidugi kui tahate liha ära rikkuda siis palun.

Kati
postitatud 21.05.2017 19:46

Oleneb kuda võtta, me oleme teinud kogu aeg äädikaga ja on jäänud väga mahlane, ega grillidel ja grillimisel on ka vahe sees.

Kuldar
postitatud 23.06.2017 17:13

Kai sina tee kuidas tahad ja teised teevad nii nagu retseptis!!!

jan
postitatud 09.07.2022 18:11

kai, sa eksid. Võibolla oled midagi valesti teinud, kuid suhkur, eriti selle retsepti kohta fariini on just see toidukeemias tuntud komponent, mis kõik tööle paneb seal marinaadis. Äädikaga ei maksa üle doseerida, kuid marinaadis on tal kindlasti õigus olla, võid asendada balsamicoga, aga see juba maitseasi

Pille
postitatud 19.02.2013 14:22

Kai, eks neid šašlõkiretsepte on hulgim. See äädika ja imevähese suhkruga variant annab tulemuseks selle klassikalise Eesti kergelt äädikase sealihašašlõki ja see pole kindlasti ärarikutud puine liha (vähemalt mitte siis, kui kaelakabronaadi kasutada). Igaühele oma. Mulle täitsa meeldib tomatipastaga maitsestatud šašlõkk, aga siis on see juba hoopis teine roog.

mina
postitatud 08.06.2013 10:07

a mul on aind 10 protsendilist äädikat. Kui palju seda umbes panema pean?

Pille
postitatud 21.06.2013 17:00

Pane lusikatäis või paar rohkem, mina.

Klarika
postitatud 12.03.2014 21:29

Äädikas ei ole šašlõki koostisosa. Kaukaaslased mudivad toore liha maitseainetega sisse ja pooleteise tunni möödudes võib juba küpsetada. 24 tunni möödudes muidugi maitsed tugevamad. Ise ei uskunud, pere - tuttavad ka ei uskunud. Proovisime huvi pärast järele ja kõik kes sõid kiitsid :) Ilma igasuguse tomatipasta ja äädikata. Suhkru asemel võib edukalt mett kasutada.

Rahulolev klient
postitatud 02.05.2014 11:36

Väga hea on, täpselt sellisena nagu retseptis kirjas. Liha oli marinaadis läinud hästi pehmeks. Sibulat sai ainult veidi rohkem pandud. Oluline on ilmselt see, et toatemperatuuril pärast marinaaadi panemist ja enne grillimist veidi aega seisaks.

Martin
postitatud 07.06.2014 23:32

Soovitan kasutada valget veini ;)

ohooh
postitatud 09.07.2022 18:15

:)))))

siim
postitatud 11.03.2015 14:42

Ilma äädikata ei ole õige asi. Meil siin eestis on alati tehtud äädikaga ja see ka kõige parem saslõkk.

aladdin
postitatud 20.06.2015 00:05

šašmukk alati hapendatuna! Ei mingit äädikat! Aia rohelist ja seda topelt! :)

martin
postitatud 27.06.2015 14:28

Oleks soov teha 2-3 kg. liha. Palju, siis peaks äädikat panema ?

Hassike
postitatud 21.06.2017 15:19

Kui 1 kg kohta on retseptis öelduid 2 sl siis suuremat koguste puhul korruta läbi ;)

Juta Heinsaar
postitatud 17.04.2016 16:21

Klassikaline marinaad kõige parem tõesti!

Juss
postitatud 16.05.2021 09:50

Nagu armeenlased... vot siis koligegi Armeeniasse, mitte ärge targutage siin.

jan
postitatud 09.07.2022 18:33

miks peab kolima? Milline Eesti šalõki retsept siis on?

Maria
postitatud 17.04.2016 21:27

Mina ei pane samuti äädikat, teen nii nagu armeenlased. Liha ikka omas mahlas - sool, pipar, sibul ja maitseroheline. See äädikas on mingi nõukaaegne hullus ja suurtööstuste teema, et ikka kaua säiliks. Eks maitsed ole muidugi erinevad, mõni sööb ka nii haput hapukapsast, et mul tõmbab magu juba krampi kasvõi väikesest suutäiest :)

Ilse
postitatud 06.05.2016 17:15

Säilimisega pole siin küll midagi pistmist :) see retsept on nostalgitsemisek kõigile, kes nõukaaegse šašlõki järele õhkavad :) Loomulikult on 100 erinevat viisi veel kuidas liha küpsetada , igaühele oma !

Tomm
postitatud 08.05.2017 08:12

Just, maitsete üle ei ole mõtet vaielda. Kui äädikaga ei meeldi siis tehke endale midagi muud.

Mati Lepik
postitatud 18.04.2016 02:18

Ainult et äädikat võib 2 sp julgelt rohkem panna!

Juta Galõnin
postitatud 18.04.2016 12:07

Mina panen vee asemel mullivee.

Sirli
postitatud 28.04.2016 15:33

Mina ei saa aru :( Olen juba kaks korda teinud värskest seakaelakarbonaadist kahe erineva inimese poolt postitatud retsepti põhjal äädikamarinaadis šašlõkki ja pärast kui sööd, siis liha on puine ja nätske (lõualuud väsitab mälumine ära). Enam ei julge äädikaga katsetadagi, sest kardan, et asi selles.

et liha mahlane jääks olen ma liha oliivõliga läbi
postitatud 02.05.2016 12:25

Järelikult oled äädikat liiga palju pannud

Ilse
postitatud 06.05.2016 17:13

Või siis oled liiga madalal kuumusel ja kaua küpsetanud

Madis
postitatud 09.05.2016 14:18

Kas äädika võiks asendada sidrunimahlaga?

Hexy
postitatud 13.06.2016 12:58

Olen seda retsepti teinud nüüd kahel korral. Esimene kord oli maitse väga hea, aga liha mälumine väsitas lõualuud ära. Viimati tehes oli liha väga hea maitsega ja mõnusalt pehme. Vahetasin grilli ja grillmesitrit ja tulemus paranes :)

EESTI ŠAŠLÕKK
postitatud 04.01.2017 18:26

ŠAŠLÕKK - see on vene keeles! ŠAŠLÕKK - grillliha

Ilse
postitatud 08.05.2017 16:27

šašlõkk e. varda otsas küpsetatud lamba-, sea- vm liha on ikka šašlõkk ja grill-liha on ikka grill liha :-D

EL LE
postitatud 08.05.2017 16:12

Lemmik :) !

Liana Rajaveer
postitatud 20.05.2017 19:27

Mina panen äädika asemel sidrunimahla... väga hea jääb, kõik kiidavad ;)

hmm
postitatud 09.07.2022 18:38

salatisse võid sidrunimahla panna, aga lihale see äädikat siiski ei asenda, tuleb hoopis teistsugune retsept, ehk sidrunimahla šašlõkk

Katrin Krik
postitatud 21.05.2017 09:56

Jaaa ja see sibul seal seel on ka eriti hea. Ma panen seda tavaliselt ikka kuhjaga kuna enne grillimist jõuan pool juba ära süüa!

Liis
postitatud 26.06.2017 19:00

Väga väga maisev. Soovitan teha!

Kristel Paabo
postitatud 27.06.2022 19:51

Klassikaline äädikamarinaad on ainus söögikõlbulik! Ülejäänud “marinaadid” mis tänapäeval poest saada on (või ära rikutud äädika omad veidrate lisanditega), võiks kõik olemata olla!

Mai L.
postitatud 05.06.2023 08:22

Tegin õhtusöögiks:

Mina
postitatud 04.08.2023 20:19

Jube hea.

Merle A.
postitatud 17.02.2024 13:03

Omatehtud šašlõkk on ikka kõige parem! Need poeomad on nii soolased ja ülemaitsestatud. Perfecto! ????