100 g võid
150 g Billington's tumedat Muscovado suhkrut
200 g keedetud ja püreestatud kõrvitsat
100 g rosinaid
1 tl vanilliekstrakti või -suhkrut
225 g nisujahu
1.5 tl küpsetuspulbrit (nt Meira)
1 tl jahvatatud kaneeli (nt Meira)
Hõõru või suhkruga kohevaks ja heledaks, lisa kõrvitsapüree, rosinad ja vanilliekstrakt.
Sõelu teise kaussi jahu, küpsetuspulber, küpsetuspulber ja kaneel, lisa seejärel või-kõrvitsasegule. Sega hoolega.
Tõsta dessertlusikaga võitatud ahjuplaadile 18 tainaportsu, jättes tainaportsude vahele piisavalt ruumi, kuna küpsised valguvad küpsedes laiali.
Küpseta 200-kraadises ahjus umbes 15 minutit, kuni küpsised on veidi pruunistunud.
Jahuta ahjuplaadil 5 minutit, seejärel libista metallrestile ja lase jahtuda.
Retsept ilmus ka ajakirja Kodu & Aed 2013. a. oktoobrinumbris, pildi tegi Juta Kübarsepp.
Väga maitsev tainas ja küpsised tulid ka väga head. Teinekordki kui kõrvitsat on saab tehtud!
Kõrvitsaga on asjalood nii, et teda on kas kole palju või pole teda üldse. Mul hetkel ei ole üldse. Aga siis kui oli, tegin neid kõrvitsakooke ja kõik olid õnnelikud!
Rosinaid oli mul natuke vähem, Muscovado suhkru asemel kasutasin valget ning vanilliekstrakti asemel kasutasin vanillisuhkrut. aga mulje on hea.. tundub, et nendest said mu lemmikküpsised. ahjust välja võttes lõhnasid nad nagu piparkoogid ja hammustades ning välimuselt meenutavad präänikuid. kuigi PEHMEID...mmmmm.....
Tegin üle pika aja jälle. Endiselt väga maitsvad! Leian, et kui panna pisut vähem rosinaid (100 g) ja suhkrut, tulevad veel maitsvamad. Küpsetan 20 minutit, nii tulevad krõbedamad.
Seistes lähevad need üha paremaks...
Minu arvates mõnusad muredad küpsised. Ehk isegi veidi muredad. Kahtlustan selles kaerajahu süüd. Igaljuhul maitse on väga mõnus, isegi piparkoogine!
Kõrvitsaküpsised kuulutati vaieldamatult parimateks präänikuteks eales ja nõuti veel :)
Tehtud! Ja väga hääd... Leigelt maitsesid kõige rohkem. Ja kasutasin pähkelkõrvitsat. :)
Tegin neid ja väga maitsvad tulid! Panin küll valget suhkrut ja vaid veidi fariini ning rosinad asendasin kuivatatud kirsside ja datlitega. Mõnusad, nagu präänikud! Läheb kindlasti järgmise kõrvitsa avamise puhul jälle kordamisele.
rumal küsimus, aga kas 200 gr peab olema värsket kõrvistat? või keedetult 200 gr? ja kui kaua tuleb keeta kõrvitsat? pole kunagi keetnud...
Tegin. Kiidan. Mul mingil kummalisel kombel kaneeli ja vaniljeessentsi polnud, seega panin hoopis rummiessentsi veidi.
Väga head küpsised! Lisasin veidi konjakit ja sidrunimahla
Kas keegi teab öelda mitmest gr kõrvitsast tuleb 1 dl püreed. Kapis seisab mitu purki püreed, aga taignasse doeerimisega jään hätta :(
olid väga maitsvad ka ilma rosinateta. lapsed krõbistavad just praegu.
Helen, tule meile kaaluma:)
Mmmm, niii head, plaaditäis küpsiseid kadus kohe kõhtu :P
Imehead!Ma pole suur küpsise sõber,aga need olid küll jube head.Sõin soojalt kohe neli tükki.
tegin vürtsikaid kõrvitsaküpsiseid.... said väga head ja mees ütles, et tee aga veel
Oi kui head. Pigem pehmed präänikud, kui küpsised. Sain 24 tükki. Rosinaid panin 75 grammi ja oli piisavalt ning u 50g panin speltanisujahu. Kindlasti läheb kordamisele.
väga head küpsised!!! juba mitu aastat olen teinud ja topeltkoguse ikka
Tegin üle pika aja jälle neid küpsiseid. Ei tea, kas maitsemeel muutunud, igatahes järgmine kord panen vähem suhkrut.
no nüüd läksin küll alt... ei tea, kas sai liiga palju kõrvitsat ja vähe jahu või need lihtsalt pole minu maitsele küpsised, aga need nätsked lätakad on ikka üsna jälgid...:S nagu pannkoogid, ainult et suht maitsetud ka. ilmselt on kõrvitsa kaalumine ikkagi üsn aoluline:) või siis on need tiba ülekiidetud;)
Tõstan natuke teemat :) Poleks iialgi tulnud selle peale, et kõrvitsast präänikuid teha, kui poleks näinud seda retsepti enim kommenteeritud retseptide seas. Väga mõnusad präänikud. Kuigi teen enda meelest üsna suured pätsid, tuleb neid alati rohkem kui 18 välja, 25 tükki kindlasti. Kuna rosinatega on mul keerulised suhted, siis lisan neid vähem ja noaga peenemaks hakitult.
Kõigile, kes kõrvitsa kaalumisega hädas. Toore kõrvitsa kaal väheneb pärast keetmist-püreerimist u 30%, nii näitasid minu arvutused.
Aitähh
Nagu pehme piparkook :) Kõigile, kes proovisid, meeldisid väga.
Me asendasime 3/4 jahust täisterajahuga ja lisasin purustatud maapähkleid ja seemnesegu. Väga maitsvad tulid;)
Tegin ka neid paljukiidetud küpsiseid täna hommikul, said väga mõnusalt mahlased ja pehmed ampsud tee kõrvale. :)
minu kõrvits kaotas keedes ainult ca 10% kaalust.
Tõesti väga maitsvad präänikud. Mul ei olnud siiani kõrvitsast õnnestunud suurt midagi peale beebipüree, seetõttu olen eriti õnnelik selle leiu üle.
Tõeliselt maitsvad küpsised! Kiidan väga. Kogemata lisasin 250g kõrvitsapüreed, suhkrut sai tainasse 100g ja rosinaid oli kodus 50g - isegi nende uisa-päisa kogustega tehes sain ülimaitsvad paksukesed präänikküpsised.
Need hakkasid nii väga maitsema, et olen neid juba kolm korda järjest küpsetanud. Kohandasin retsepti veidi tervislikumaks - nisujahu asendasin osaliselt täistera kaerajahuga - just seetõttu meenutavad need küpsised vanu häid kaeraküpsiseid. Kõrvits küpsistes olulist maitset ei anna (järgi proovitud - söövad ka need, kes muidu kõrvitsat suu sisse ei pane), kõrvitsapüree täidab pigem sidusaine rolli.
päris head. mees sõi ka (algul oli kõrvitsa osas skeptiline) soovitan meestele mitte öelda, mis küpsistega tegu, siis lähevad küll
Väga head küpsised. Kasutasin sees tudengieinet ja olid väga mõnusad maitsed sees. Kindlasti tasub teha.
minul alati tõrge retseptide ees, mis algava sõnadega 'vahustage või ja suhkur'.. ei viitsi neid puulusikaga vahustada (nagu vanasti sai tehtud), aga ka mingit moodsat massinat mul selleks pole. Kuidas/millega teie vahustate või ja suhkru?
Annika, ma muutsin veidi sõnastust, aga ega see muuda asjaolu, et või tuleb suhkruga kohevaks segada. Selleks on kaks peamist viisi - võtad puulusika ja hõõrud pehme või ja suhkru kohevaks (ehk vahustad) või paned või ja suhkru suurde kaussi ja vahustad nt elektrimiksriga. Mina kasutan enamasti viimast varianti, aga mikseri puudumisel sobib ka vana hea puulusikas. Kui või on toasoe, siis käib see lihtsalt ja kähku.
Suurepärased! Kõrvitsa küpsetan ahjus, kasutan valget jahu pooleks nt täisterajahuga ja lisan veidi kreeka pähkleid. Väga väga maitsvad pätsikesed (mul miskipärast alati pigem pehmed kui krõbedad).
väga head küpsised :) lapsed sõid ja kiitsid
Soovitan teistelgi neid kakukesi proovida - tõeliselt maitsvad, jahtunult parimad
ühinen kiidulauluga siin- no on head küpsised. naabrilaps ei pidavat muidu kõrvitsat suu sissegi võtma, aga neid sõi isukalt. ütlesin ka, et kõrvits sees, aga ta ei uskunud :P
Suurepärased!!!
Väga mõnusad. Sellised pehmed rosinatega piparkoogid :) Vürtsikust võiks isegi rohkem olla.
SUPER lihtsalt.. soovitan soojalt!
Väga mõnusad! Sain 20 prisket pätsikest. Väikesed muudatused ka retseptis: 120 g valget suhkrut, poole jahu asendasin kaerakliidega, rosinaid ei olnud ja lisasin ka 1 tl ingveripulbrit. Järgmine kord proovin rosinatega ja riivin ka veidi muskaati sisse.
Väga maitsvad ja mõnusad. Krõbedus kadus küll paari tunni pärast ära, aga mis siis. :) Tegin kohe kahel päeval järjest. Teisel korral asendasid otsa saanud rosinaid datlitükid ja kaneeli kombineerisin muskaadi ja uhmerdatud nelgiga.
Väga head küpsised. Muutsin küll üsna kõvasti retsepti, kuna ei tahtnud nii palju nisujahu kasutada. Riivisin seismajäänud ja kivistunud mandlimassi ( algselt 200 gr, alles oli sellest umbes 2/3 ) ning Saksa šokolaadis martsibanipulga +veel natuke küpsetusšokolaadi. Panin kaalule ja lisasin niipalju täisteajahu, valget nisujahu ja tärklist, et 675 gr kokku tuleks ehk siis kolmekordne jahukogus, kuna mul oli vastav kogus kõrvitsat. Lisasin ka alkoholis leotatud rosinaid, aga see on maitse asi. Meile ei meeldi, jäävad hammastesse kinni.
On ebaoiglane oelda, et need kupsised ei meeldi, kui isegi retsepti ei jargi! Enamus asju on asendatud millegi muuga - martsipaniga jne, ja siis on kommentaar, et ei meeldinud. Ime kah, et ei meeldinud, kui ise mingi muu asja valja motlesid. Ei ole oiglane siis orginaalretsepti all kommenteerida, et ei meeldinud.
vastikud suhkrupommid !!! mitte midagi ei muutnud,kõike mõõtsin/kaalusin täpselt.
Ma arvan, et see Kaie mittemeeldimise jutt käis rosinate kohta :) Need on väga mõnusad küpsised- nii orginaal- kui ka muudetud retseptiga toimetades. Ma ise nisujahu söön minimaalselt- seega olen ajapikku asendanud nisujahu mandli- ja odrajahuga või mandli- ja kaerajahuga, mida parasjagu kodus on. Ka fariinsuhkrut ja võid panen poole vähem. Vahel lisan kaneeli asemel piparkoogimaitseainet. Rosinate asemel olen ka viigimarjatükikesi lisanud. Ja alati tulevad väga head küpsised.
Kas sa nisujahu asendad 1:1 mandlijahuga või mingis muus vahekorras?
Just tuli viimane plaaditäis vürtsikaid kõrvitsaküpsiseid ahjust välja, mida peab alati tegema topelt koguse, sest kaovad laualt liiga ruttu.
Tõsiselt mõnusad!
Nalja teete või ? Kõrvitsa maitset pole ültse ja selline suhkru kogus tapab !!!
Minu arvates oleks palju kenam kirjutada, et kes soovib vähem magusaid, pangu kindlasti vähem suhkrut! Maitsed on kõigil erinevad... Oma kogemust on võimalik kurjustamise asemel ka veidi lahkemas vormis esitada :)
Olen korduvalt neid küpsiseid teinud, kuuluvad lemmikute hulka. Eile otsustasin retseptis teha muudatuse, kuna tahtsin ka 10-kuusele pakkuda. Tegin kahekordse koguse ning kogu suhkru asendasin 2 väga küpse banaaniga ning pool nisujahust täistera speltajahuga. Endiselt väga head. Kõik söövad ja soovivad juurde (k.a. pirtsakas kolmene)
Väga põnev, et ka banaaniga töötab! Aitäh vihje eest, T.L.!
Millega rosinad asendada võiks, kui need no kohe üldse ei maitse? Või kui lihtsalt ära jätta, kas siis peab midagi muud retseptis ka kohendama?
Anna-Liisa, kuivatatud jõhvikad sobivad alati rosinaid asendama. Kas need sobiksid?
Jaa, suurepäraselt, väga hea idee, aitäh! :)</br> Laupäeval lastega küpsetamine plaanis, mõtlesin siin ise eilsest peale, et millega asendada, mõtlesin kuivatatud ploomi tükkide jmt peale, aga vot jõhvikad ei tulnud kordagi pähe. Need lähevad suurepäraselt kaubaks siin majapidamises :) </br>
Lemmikud läbi aastate :)</br> See aasta ka juba tehtud ja ikka topeltkogusest ;) </br>Mina ise asendan nisujahu speltajahuga.
Tegin neid küpsiseid eile, aga panin nisujahu asemel samapalju tatrajahu ning veel 100 g jahvatatud metsapähkleid ka lisaks, et saavutada gluteenivaba tulemus. Rosinad purustasin samuti ära (kuna meil üks lastest ei söö terveid rosinaid, aga purustatult sobis talle küll, ise aitas veel purustada ka). Maitseks lisasin veel jahvatatud ingverit. </br> Väga-väga mõnusad tulid ja üldsegi mitte ülimagusad. Eilsest ülejäänud küpsised panin õhukindlasse karpi, kus tänaseks küll krõbedus kadus, aga maitse oli see-eest veel parem. </br> Panin selle jaoks kohe kõrvitsapüreed 200 g portsudena sügavkülma, et talvel küpsiste jaoks hea võtta oleks. :) </br>
Väga mõnusad küpsised! Esimese hooga ootasin rohkemat, aga peale paari küpsist olen väga vaimustunud. Teiseks päevaks muidugi krõbesus on kadunud, jäävad pehmed lihtsalt. Samas on hea, et isegi kolmandal päeval pole lahtiselt toas seisvad küpsised kõvad. </br> Rosinad on võimalik asendada kuivatatud jõhvikatega, aga huvitav, mis juhtub, kui panen külmutatud tooreid jõhvikaid? Kas peaks need eelnevalt sulatama? Või panna külmast otse ja pikendada küpsetamisaega mõne minuti? Peaks segama jõhvikaid eelnevalt tärklisega? Mis arvate, kuidas peaks tegutsema?
Marju pole vaja sulatada. Ja mina olen ka igaks petteks sügavkülmast võetud marju vähese tärklisega seganud.
Tegime ja tulid supper head. Järgmine kord läheb ka kindlasti tegemiseks
Maitsvad, mul ei olnud vürtsikas.
Juba aastaid minu ja kogu pere lemmikud!
Jahu muidugi asendasin toortatrajahuga. No lihtsalt imemaitsvad. Ja lihtne teha, eriti kui kõrvitspüree juba varem valmis.
Vürtsikad kõrvitsaküpsised
Suured maitsvad kõrvitsaküpsised, seest pehmed ja väljast krõbedad! Igasügisene hitt!