Jõulukringel

Alltoodud kogusest saab suure kringli või saia. Ettevaatust jahu lisamisel - liiga palju jahu teeb kringli kõvaks, nii et tainas peaks jääma üsna pehme.

Kogus
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

Tainas:

50 g pärmi

2 sl suhkrut

2.5 dl käesooja piima

8-9 dl nisujahu

1 tl soola

1 tl kardemoni

näpuotsaga safranit

4 muna

200 g pehmet võid

Kreem:

150 g võid

200 g tuhksuhkrut

3 dl rosinaid

3 tl kaneeli

Määrimiseks:

1 muna

Glasuur:

50 g võid

100 g suhkrut

3 sl rõõska koort

1-2 sl kakaopulbrit

Valmistamine

Hõõru pärm vähese suhkruga vedelaks, sega käesooja piimaga. Sõelu kaussi jahu, lisa piima-pärmi segu. Lisa suhkur, sool ja maitseained. Sega ükshaaval hulka munad ja viimasena pehme või. Sõtku tainast senikaua, kuni see kausi ja käte küljest lahti lööb. Lase soojas kohas rätiku all 1,5-2 tundi kerkida.

Kreemi jaoks vahusta või, hõõru juurde tuhksuhkur.

Jaota kerkinud tainas kolmeks ja rulli iga osa 12x50 cm ristkülikuks. Määri igale ribale kreemi, raputa peale kaneeli ja rosinaid. Keera pikemast küljest rulli ning sõlmi ribadest palmiks. Keera kringliks, pärjaks või saiaks. Määri pealt lahtiklopitud munaga. Küpseta 200-kraadises ahjus 30-35 minutit.

Glasuuri jaoks kuumuta koor ja suhkur keemiseni, lisa või ja kakaopulber. Lase veidi jahtuda ning määri seejärel kringlile.

Pereköögi retsept (Detsember 2003, Jõulud)

LISA KOMMENTAAR

kringel
postitatud 17.06.2005 20:36

hmmmm... suhkrut liiga vähe, ei olnud maitsev... mure ja pärmine

Taavi
postitatud 29.03.2010 14:32

Selles retseptis on tõenäoliselt viga. kuna on öeldud et 2 supilusikatäit suhkurt. Mis on ilmselgelt vähe isegi pärmi sulatamiseks. Ma kohendasin seda retsepti natuke oma äranägemise järgi. Lisasin rohkem suhkurt. ning glasuuri tegin kahekordse koguse. Ning tulemus tuli väga hea. Teise raksu tegin samast taignast lihtsalt rosina saiakesi ning ka need olid väga maitsvad. Taigen ei olnud kuiv ega pärmine. Samas jahu lisamisel jälgisin, et ei paneks rohkem kui täpselt niipalju, et taigen kausiküljest lahti tuli. Taavi

KR
postitatud 07.01.2011 18:17

Minu meelest oli suhkrut taignas parasjagu. Kreem ja glasuur on ju küllalt magusad. Kokku tuli sellest meeletult hea kringel!

Inga
postitatud 23.12.2017 17:39

Imehea kringel tõesti! Õnnestus esimesel korral. Kardemoni asemele panin jahvatatud ingverit ja riivitud apelsini koort. Super! Tuleb kindlasti korrata! Aitäh!

Mari
postitatud 24.12.2018 14:24

Tuli vedel tainas ja 200 kraadiga juures oleks ära kõrbenud. Kringel jäi pärmi maitsega. Ei soovita seda retsepti.

M
postitatud 31.12.2018 15:13

Ülihea kringel, täpselt selline kui vaja. Kogu perele maitseb väga. Tegin juba täna kolmanda selle aasta pühade ajal. Esimesel korral tegin täis koguse, igavene pirakas tuli. Nüüd olen kaks korda poole kogusega teinud. Super,soovitan

Sinu ema
postitatud 29.11.2021 11:41

Halvim kringel maailmas