50 g võid
3-4 suuremat sibulat
1 sl nisujahu
2.5 dl vett või puljongit
1 dl madeirat või Marsala veini või punast veini
soola ja musta pipart
Koori sibulad ja lõika õhukesteks viiludeks.
Sulata paksupõhjalisel pannil või, lisa sibulad ning prae tasasel tulel kuldseks ja pehmeks - selleks kulub umbes 10 minutit. Kata pann kaanega ja kuumuta veel umbes 5 minutit, kuni sibulad on mõnusalt tumedad ja kuldsed.
Sega juurde jahu, kuumuta segades minut aega.
Lisa pannile alkohol ja puljong, maitsesta Worcesteri kastme, soola ja pipraga. Kuumuta keemiseni, siis hauta tasasel tulel 10-15 minutit, aeg-ajalt segades.
Timmi maitse ja serveeri.
Inspiratsioon Nigel Slaterilt. Pildi tegi KIRSIKE.
Kiidan retsepti - oli tõesti väga mõnus! Tegin omalt poolt väikese laienduse šampinjonide lisamisega, ka nii sobis.
Kaste väga hea, aga ei saa aru, miks peab võid ja õhukeseks peenestatud sibulat nii kaua kuumutada (15 min.)? Või läheb ju kergesti suitsema-kõrbema? Edasi jälle 15 min. hautada? Kas see liiga ei ole?
Mer, tasaselt hautades ei lähe Sul või suitsema-kõrbema ja sibulat hautatakse tihti kauemgi, 15 minutit on veel vähe. Pärast on ju kastmes hautamine, see võis hautamine aitab karamelliseeruda sibulatel. Nami-Namis on ka "kiiremaid" sibulakastmeid, aga jah, aeglastel on kindlasti oma koht olemas!
Tõeliselt mõnus sibulakaste
Aeglaselt karamellistatud sibulad ning väikene veinilisand teevad sellest sibulakastmest tõeliselt hõrgu lisandi erinevate liha- ja vorstiroogade või ka lihtsalt kartulipudru kõrvale.