1 l piima
500 g kohupiima (sega läbi!)
2-3 sl võid (u 50 g)
1-2 muna
1 tl soola
2 tl köömneid
Kuumuta rõõsk piim keemiseni, lisa kohupiim ja kuumuta, kuni eraldub vadak (ehk valge piima asemel on potis valkjaskollane läbikumav vedelik). Kalla marliga vooderdatud sõelale nõrguma (ära raskust peale pane, lase rahulikult nõrguda umbes 15 minutit).
Sulata potis või, lisa nõrgunud kohupiimamass ja kuumuta pidevalt segades, kuni moodustub ühtlane mass.
Sega juurde soolaga lahtiklopitud munad ja köömned. Kuumuta pidevalt segades veel 3-5 minutit keskmisel kuumusel, aga ära keeda!
Pane külma veega kastetud vormi hanguma.
Kui soovid sõira kauemat aega säilitada, aseta soe sõiramass linases riides raske vajutise alla, et vadak täielikult eralduks. Seejärel määri võiga, puista peale soola ja pane ahju kuivama.
Pildid tegi Nami-Nami toimetaja Kaare Sova.
Seda kohupiima küll ei ole vaja enne läbi sõela suruda. Milleks küll see soovitus? Kõige parem on lahjem ja teralisem kohupiim. Olen ise tihti sõira teinud. Tasub proovida küll!
Kus on kirjas, et läbi sõela surutakse?
Väga lihtne ja maitsev. Matsestamisel on piiriks ainult fantaasia, mina pole köömnetega piirdunud :). Konsistents sõltub nõrutamise astmest ja muna kogusest. Mida vähem muna seda pudedam.
Asendasin köömned maitserohelisega /basiilik ja murulauk/. sõir sai võrratu igas võimalikus mõttes… konsistentsilt suurepärane - saab lõigata, ei pudene väga ja maitselt täiesti imeline … sõin hommikul paljalt koorekohvi kõrvale /ja mitte mina üksinda/ ja kui otsa saab, teen kindlasti juurde, proovin küüslaugu ja köömnete ja kõigega… see kohe on selline peenike söök, peaaegu nagu ööbikukeele pasteet või midagi… proovige kindlasti…
Mulle ka meeldib niisama!
Pikalt kasvanuid kiusatuse ajel sain lõpuks sel nädalalõpul selleni, et tegin oma elu esimese laari sõira. Murulaugu, basiiliku ja päikesekuivatatud tomatitega. Ma ei ole lihtsalt suurem asi köömnete armastaja. Kuna lõplik tahe tuli peale üsna ootamatult, siis turule kohupiima järgi ei läinud ja poest sain ka vaid kohupiimapastat. Ilmselt suuresti seetõttu ei saanud ka sõir eriti tahke ning on pigem sellin teraline kohupiimavõie :) Aga no maitse on ülim, nämmmaaa..
Sõira tegemine polnud üldse keeruline! Miskipärast mul tundus varem, et see on miski, millega ainult setud hakkama saavad:-) Kasutasin Pajumäe kohupiima ja piima, Saaremaa taluvõid ning mõnusaid kollaseid õnnelike kodukanade mune. Pidin küll karulauguga sõira tegema, kuid kodus oli hetkel käepärast ainult majoraani. Panin siis seda. Andis mõnusat maitset küll.
vägagi maitsev. Ma teen sellest kogusest kaks erinevalt maitsestatud sõira, ühe tavaliselt köömnetega ja teise siis mingi uue katsetuse:)
Väga hea. Kasutasin Tere 5% (küpsetamiseks mõeldud) kohupiima. Kogusest sain 1 väiksema kausitäie sõira, mida sõin omatehtud leiva ja tomatiga.
see oli lihtsam kui ma ette kujutasin ning mis peamine- sõir maitses üllatavalt hästi! Kindlasti proovin suvel seda ka maitserohelisega teha!
keegi pole ju siin soovitanud kohupiima läbi sõela ajada... aga lihtne ja maitsev tõesti.
Väga mõnus retsept, asjalik ja toimib kenasti. Tegin esimest korda sõira kolmveerand aastat tagasi mehe sünnipäeval lauale ja kõigile väga maitses. Pärast seda pidin sõiravormi ka ostma, loomulikult :)
Mina teen ka alati selle retsept järgi, tavalise 2,5% piima ja lahja kohupiimaga. Soola panen tiba rohkem, nii kuhjaga tl. Nõrguda lasen täpselt nii kaua, kuni poti puhtaks pesen, et võiga uuesti tulele panna, nii 1 min. Kui vadak on korralikult väljas, siis sellest täiesti piisab. Imemaitsev! :)
Väga maitsev! Kui kaua tavaline sõir (ilma ahjus kuivatamata) säilib? Reaalselt püsib mul heal juhul järgmise päevani aga mõtlen, et kaua võiks säilida :)
Võib lisada natuke kurkumit, tuleb veel ilusam kollane värv. Maitset ei ole tunda kui liiga palju ei pane.
<p>Tegin 5% kohupiimast (huvitav, ei leidnud poest lahjemat maitsestamata teralist kohupiima) ja panin lõpuks ka vajutise alla.</p> <p>Juust, mis juust :)</p> <p>Telliti saunaõhtu snäkiks! Köömnete röstimine muudab nende maitse palju meeldivamaks ka neile, kes muidu köömneid väga ei armasta. Väga hea sai, läheb kordamisele! Lihtne teha ka.</p>
Miks kohupiim ei tõmba kokku ja ei teki vadakut .
Saamatu, mis kohupiima kasutad? Kas on kindel, et tegemist pole ricotta "kohupiimaga" või mingite lisaainetega kohupiimaga?
Mõnikord voib lahja kohupiim ka hapust pisut maage olla ja vadak jääb piimavalgust lausa valge. Siis võib kübekese sidrunimahla lisada: viib pH alla ja valk sadeneb paremini välja.
äkki oli riccotta?
MULLE ERITI MULJET EI PAKKUND)-:
Mul läks midagi valesti. Või ja nõrgunud mass ei läinud omavahel kokku ühtlaseks. Kus viga tegin? Äkki nõrgus liiga kaua? See mis sain on küll juustu moodi, nagu haloumi, mida saaks praadida.
Ärge proovike , teki köhu lahti!!
kas su kohupiim oli pahaks läinud?
Küll on lihtne teha ja kui hea veel!
Tegin esimest korda ja mõtlesin, kus ma olen elanud, et varem pole teinud :) Väga maitsev.
Vägev! Esimest korda tegin ja tuli imeline! Lihtne teha, kui on õiged vahendid olemas. Mul oli lahja kohupiim, sellega tuli tõesti mõnus ja juustune.
Sõir ehk kohupiimajuust
Lõuna-Eestis valmistatav kodune juust. See siin on klassikaline köömnetega variant, aga Nami-Namis leiate ka muid põnevaid sõiraretsepte.