Keeda puhastatud marju vees umbes 10 minutit.
Tõsta pott tulelt, lisa vähehaaval suhkur ja sega, kuni suhkur on sulanud. Eemalda vaht.
Kalla moos pestud kuumadesse purkidesse, täites purgid ääreni. Kaaneta purgid.
Pildi tegi Nami-Nami toimetaja Kaare Sova.
Tegin esialgu nii nagu retseptis kirjas. Marjad jäid terveks ja hästi palju vedelikku tekkis. Kartsin, et äkki jäb moos liiga vedel. Saumikserdasin läbi ja keetsin ikka tükk aega. Sain mõnusa marmelaadi. Väga maitsev.
Verivorsti ja teiste talvetoitude juurde sobiv moos mis on üpris magus kuid tänu sellel sobib ka talviste pannkookide ja teiste magusate toitude lisandiks või ka näiteks talvise saiavormi sisse.
Tegin jälle seda moosi, seekord esimese satsi pohladest, mis ei ajanud nii palju mahla välja. Õnnestus ilusasti. Magusust võib oma maitse järgi timmida, kuigi mulle just see magus variant meeldib. Puhas pohlamoos (ilma õunte jm selliseta) on ikka üle kõige.
Tegin moosi täpselt retsepti järgi. Purustasin saumiksriga marjad, kuna selline konsistents meeldib endale rohkem. <p>1 purgi kinkisin sõpradele, kes moosipuudusel purgitäie hommikupudruga ära sõid ja kiitsid taevani! Ise maitsesin sooja moosi, mis maitses oivaliselt...</p><p> Jõulude ajal saan anda teise kommentaari, kuidas moos siis maitses.</p>
Tundub, et suhkur on aastatega vähem magusaks muutunud. Mul oli 2,2 kg pohli, vett panin max 0,5 dl, aga suhkrut sellele kogusele 1,6-1,7 kg. retsepti järgi oleks 1,1 kg suhkruga pidanud see moos tulema ülimagus, aga jäi väga hapu, isegi lõpliku suhkrukogusega ei tulnud ülimagus. Ja mulle jäi arusaamatuks see suur vee kogus, see on ju moos mitte supp, pohladest tuli mahla nii palju, et jäi väga hea moos väikse veekogusega.
Rootsi pohlamoos
Rootslaste pohlamoos on üsna magus. Kui soovid 'eestilikumat' moosi, siis võta 400 g suhkrut.