500 g hästi värsket forelli- või lõhefileed
Marinaad:1 dl oliiviõli
1 tl purustatud roseepipart
1 sl meresoola
1 sl suhkrut
5 õhukeselt viilutatud küüslauguküünt
rohkelt värsket tilli
Sega marinaadiained omavahel.
Eemalda kalalt hoolikalt luud. Lõika kala õhukesteks viiludeks. Lao viilud kihiti sobivasse nõusse, kihtide vahele pane marinaadi.
Valmib ühe ööpäevaga, parim maitse 2-3 päeva pärast, hoida jahedas.
Kena pildi tegi Nami-Nami toimetaja Ilse. Vladislav Koržets sai selle retsepti Eestis elava Soome ajakirjaniku Risto Vuorineni käest, kes omakorda sai retsepti oma Vaasas elava ämma käest :)
Tegin ja kõik kiitsid, kes maitsesid.
Mina olen seda kala ikka päris sageli teinud. Hea lihtne valmistada ja siis on tükk aega mõnus leivapealne, suupiste või salatikomponent kapist võtta. Hästi mõnus on see kala näiteks koos avokaadoga salatis: kreemjas ja mahe avokaado koos üsna särtsaka marineeritud lõhega sobitub väga ilusaks koosluseks.
See oli aastaid tagasi minu köögi hitt:) Meil läheb sinna sisse kindlasti porrulaugu rattad. Ja see on üks väheseid toite kus ma kasutan porrulauku ja minu arvates sobib see sinna suurepäraselt.
Esimene laar kadus nii kiiresti, et ei saanud arugi. Pean nüüd uue tegema. Soovitan soojalt! See lausa sulas suus ...
See on tihti meie pere toidulaual.
Kas keegi oskab öelda kaua see külmikus säilib
kuni otsa saab
Säilitamiseks see ei ole Kristel aga kui otsast sööma hakkad , säilib kuni otsa saab ;) Nädalakese ikka.
Väga hea retsept.
Veel üks ämm :)
See on lausa väga hea!!!!
Väga hea asi
Üks parimaid asju, mida kalast teha saab. Isegi lapsed võtavad kausi/purgi ette ja söövad rõõmsalt :P
See on super nämma :P
See on lausa väga hea!!!!
See on ülimaitsev :P
Mis tähendab 1 sidrunimahl!!
Aiku, retseptis on kirjas, et "2 sidruni mahl". Selleks võtad 2 keskmise suurusega sidrunit (sest kui pole täpsustatud, et suurt või väikest, siis võtad muidugi keskmise/tavalise suurusega) ja pigistad nendest mahla välja. Ei soovita siin kasutada neid plastpudelites sidrunimahlasid, neil pole enam seda vajalikku värskust, mis siin oluline on.
Tegin ja nii hea oli, et enne jaani otsas :)
Proovitud. Uus purk hakkamas. Hea oli.
Valmis :)
Väga hea, tasub proovida :)
Alguses olin veidi kõhklev, sest eelistan soolalõhet/-forelli ja sidrunimahl "küpsetab" kala ära, AGA ma eksisin. Vaasa ämma kuldkala on oivaline! Läheb kindlasti kordamisele. :)
Mul tuli mage. Ja õli tundus liiga palju. Maitse oli muidu mõnus küll.
Mitmeid kordi teinud ja kiidan!
Jõulu- ja aastavahetuse laual alati olemas.❤️
Korduvalt teinud.
Suur lemmik!!!
Vaasa ämma kuldkala
Veidi särtsakam soolatud forell või lõhe. Vladislav Koržetsi retsept, väikeste mugandustega (Vladislavil oli 1 sidrunimahl ja natuke 30% äädikat, viimase asemel on siin lihtsalt rohkem sidrunimahla võetud; muid koguseid ka tsipa timmitud).