4 valge kala fileed - nt
kiltturska e. pikšat või ahvenat
0.5 sidruni mahl
soola ja musta pipart
Frittimistainas:225 g nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit
3 dl vett
Friikartulid:4 suurt kooritud kartulit
soola ja musta pipart
Frittimiseks ja praadimiseks:taimset õli
Serveerimiseks:linnaseäädikat (malt vinegar)
Loputa kalafileed ja patsuta köögipaberiga kuivaks. Maitsesta sidrunimahla ja soolaga.
Sega kausis frittimistaina ained omavahel. Pane kõrvale.
Kuumuta paksupõhjalises potis õli 160 kraadiseks. Lõika kartulid pulkadeks. Aseta kartulid õlisse ja friti 5-6 minutit, kuni kartulid on helekuldsed. Tõsta õlist välja ja pane köögipaberile nõrguma. Lase kartulitel jahtuda, soovi korral puista kartulitele veidi soola ja musta pipart.
Tõsta õli kuumust 190 kraadini. Friti kartuleid veel umbes 2 minutit, kuni kartulid on krõbedad ja pruunikad.
Samal ajal kuumuta paksupõhjalisel pannil umbes 2.5cm õli. Paneeri kalafileesid soola ja pipraga maitsestatud jahus ning kasta seejärel frittimistainasse. Prae 2-3 minutit mõlemalt poolt, kuni kalafileed on kuldsed. Lase köögipaberil nõrguda.
Serveeri kohe kuumadel taldrikutel, juurde äädikas ja sidrunilõigud.
Retsept on Dorinda Hafneri raamatust "Tastes of Britain" 1998. Pildi tegi ANNUZHKA.
Minu meelest käib inglaste fish&chipsi taignas ikka õlu, mitte vesi. Õlu teebki taigna õhuliseks ja krõbedaks. Ilma õluta on paneerimistainas lihtsalt tavaline ja selles paneeritud kala tavaline paneeritud kala, mitte komponent kuulsas inglaste rahvustoidus fish&chips.
Mul tuli taigen küll ka selle retsepti järgi tehes üllatavalt krõbe. Nipp! Kellel tainast üle jääb, võib ülejäänule lisada veidi suhkrut ning friteerida selles näiteks banaane.
Fish & Chips
Kuulus briti roog!