3 muna
170 g suhkrut (2 dl)
240 g nisujahu (4 dl)
1.5 tl küpsetuspulbrit
1 dl piima
125 g sulatatud võid
Kate:75 g võid
100 g mandlilaaste
125 g suhkrut (1,5 dl)
0.5 dl piima või rõõska koort
1 sl nisujahu
Vahusta munad suhkruga kohevaks heledaks vahuks. Lisa ettevaatlikult segades kuivained (eelnevalt segatud), piim ja veidi jahtunud sulavõi. Vala tainas võitatud ja riivsaiaga ülepuistatud või küpsetuspaberiga vooderdatud 25 cm lahtikäivasse vormi.
Küpseta 200-kraadises ahjus 20 minutit.
Sega väikeses potis katteained omavahel, kuumuta keemiseni. Määri mandlisegu poolküpsenud koogipõhjale.
Seejärel küpseta kooki veel 10 minutit 225-kraadises ahjus, kuni kate on kaunilt kuldpruun.
Foto: Juta Kübarsepp
Üsna suur kook tuleb. Lisasin taignasse 3 tilka mõrumandli essentsi ja see tegi küpsetise eriti heaks. Küpsetamise teise osa temperatuuri/aega võiks oma ahju järgi korrigeerida, sest minu kook oleks võinud mõned minutid vähem kuuma saada. Maitses nagu päris :)
see ei ole õige tosca tainas:( see on samasugune nagu Revali vuffeltosca. Minuarust võiks sellised pisiasjad kirjas olla retsepti juures. Tosca põhi peab olema väga raske ja tihe ja mahlane...see aga jääb kerge ja õhuline, kergelt biskviidi sarnane. Päris õiget põhja teevad Pagaripoisid. Nii on see ka originaalis ette nähtud. Katte kohta ei oska midagi paha öelda:)
Anni, see on Rootsist pärit retsept ja võikogust vaadates on ilmselge, et see pole biskviidiline.
Olen vahel poest seda Rootsist pärit, mõnusat mandlikattega kooki ikka ostnud. Proovisin täna ise ka teha. Üllatusin, et klassikalise tosca koogi tegemine nii lihtne on. Maitse tuli üsna sarnane poe variandile ja mulle igatahes meeldib.
põhi on tõesti pisut liiga õhuline tosca koogi kohta. kuid maitse oli siiski imehea. ja kate jäi pisut liiga krõbe. olex meeldinud selline pahmem versioon, nagu poest saab osta. aga esimese korra kohta tuli täitsa maitsev :D ex tuleb veel pisut katsetada, et selle õige tulemuseni jõuda ;)
Lisasin põhjale rabarberitükke, või unustasin ;-), sellegipoolest tuli väga maitsev. Nõustun, et põhi on väga õhuline (olen ka võiga teinud ;-)). Poes müüdav tunduvalt tummisem. Kuid sellel võib olla ka puht pragmaatiline selgitus.
Kuna mulle jäi kommentaaridest veidi vale mulje kui neid enne tegema hakkamist lugesin, siis kirjutan ise ka, et kook on siiski tõesti väga hea, ühtegi paha sõna ei ole öelda. Munad lõin vahtu käsitsi ega kloppinud kõvaks vahuks ja sain küll üsna tihke põhja. Ehk on väga vahtu aetud munad põhjuseks, miks teistel tainas väga õhuline tuli. Kate tuleb küll krõbe, mitte pehme, aga mulle see pehme koogi taustal just meeldiski. Küpsetamisaega soovitan oma ahju järgi jälgida, mul läks 20+10 asemel 15+7 näiteks.
olen teinud seda varianti korduvalt . leidsin ka kohe alguses, et põhi võiks veidi tugevam olla , või selline martsipanisem, selle pärast ostan lisaks terveid mandleid ja purustan saumiksriga peaaegu jahuks ja lisan nisujahule (nisujahu selle võrra panen vähem, sest muidu jääb liiga tummine) . tulemus on palju parem . kellel on martsipanipulbrit (ei tea täpselt, kust seda saab, aga mäletan, et kunagi oli meil kodus) võib ilmselt seda lisada . soovitan ka nii proovida ! :)
Väga mõnus! Hoian kapis alati pakki mandlilaaste, et seda suurepärast kooki teha just siis, kui isu (või külalised) tulevad. Sisu parajalt keeksine ja kate parajalt karamelline. Viimase aja üks lemmikuid :)
Mul kerkis põhi keskelt väga kõrgele, kook nägi välja nagu pallike. Maitse ja tekstuuri poolest meile väga meeldis.
Mina lisan kattele veel mõrumandliessentsi ja samuti olen kasutanud eelkommenteerija nippi, et osaliselt jahu mandlijahuga asendada. Teen seda kooki ikka ja jälle, kui kindlapeale midagi väga head on vaja:)
igasugu essentsid on välistatud, jäle keemia maitse tuleb, nagu poest mingid odavad saksa või poola tooted oleks. mitte kunagi ei paneks rummiessentsi, rummi on iseasi, aga essents on rõve asi.
Mina lisasin põhjale samuti mandlijahu ning kook tuli hea. Järelikult on retsept ikkagi tasemel, sest tavaliselt suudan ma kõik küpsetised kuidagi ära rikkuda :) Kattele lisasin pähkleid, rosinaid ja kuivatatud jõhvikaid - tulemus oli sedavõrd kena, et poleks raatsinud üldse noaga lõigata.
Aitäh,selle imelise retsepti eest!:)
Kate tuli suurepärane! Põhi tuli ka hea (mõne teise koogi jaoks ehk) aga kindlasti ei ole see tosca põhi.
Oih!!!Küll see on hea kook!!!Kohe meenub, et see on vana hea Tosca kook!!!Ikka paremat kooki pole olemas. Muidugi poes ju kah müüakse sellist kooki...ainult, et Kaubamajas ja Stockmannis kah müüakse ikka!!!Ja tore on, kui saab sellist kooki süüa. Küll kena ja hea kohvi või tee kõrvale... Ja isegi mahla kõrvale...
Väga hea kook, kui üle öö külmkapis seisab, siis on põhi täpselt selline nagu poest oterud koogil!
Tosca kook
Klassikaline kook Rootsimaalt, kus mahlase keeksikihi peal on krõbe mandlikate.
Vahendid küpsetamiseks ning ilusaks serveerimiseks leiate kauplusest Apelsin.