600-700 g rooskapsaid
Juustukaste:3 sl võid
3 sl nisujahu
5 dl piima
riivitud muskaatpähklit
soola ja musta pipart
100 g riivitud juustu
Puhasta esmalt rooskapsad - lõika varrepoolne ots ära, eemalda välimised koledad lehed. Siis lõika rooskapsad pikuti pooleks. Keeda kapsaid soolaga maitsestatud vees umbes 2 minutit - ära üle keeda, sest kapsad küpsevad ju ahjus edasi. Kurna valmis kapsad ja tõsta kõrvale.
Kuumuta paksupõhjalises potis keskmisel kuumusel või, sega juurde jahu ja kuumuta läbi. Lisa toasoe piim, siis vispelda kaste ühtlaseks. Kuumuta, pidevalt segades, kuni kaste pakseneb. Sega juurde suurem osa riivitud juustust, siis maitsesta kaste soola, pipra ja muskaadiga.
Laota rooskapsad võitatud ahjuvormi, siis tõsta peale juustukaste. Puista peale ülejäänud juust. Küpseta 180-kraadise ahju keskosas umbes 30 minutit, kuni roog on pealt kenasti kuldne ja juust on sulanud.
Retsept ilmus ka ajakirjas Kodu & Aed, pildi tegi Juta Kübarsepp.
Noh, juustukate pole vist ühtegi köögiviljarooga kehvemaks teinud :) Selline hea ja vanamoodne roog!
Üleküpsetatud rooskapsavorm
Rooskapsagratään ehk juustukastmega kaetud ja ahjus üle küpsetatud rooskapsad on mõnus lisand sügistalvisele lauale.