500 g nisujahu
400-500 g pruuni suhkrut (nt tume muscovado)
1 tl küpsetuspulbrit
1 tl jahvatatud kaneeli
1 tl jahvatatud kardemoni
1 tl jahvatatud ingverit
0.5 tl jahvatatud nelki
5 dl tumedat (porter-tüüpi) õlut
Sega suures kausis kuivained korralikult läbi. Lisa õlu, sega tainas ühtlaseks (paar lonksu õlut võid ära juua, koogis piisab ka 4,5 dl õllest).
Kalla tainas küpsetuspaberiga vooderdatud või hästi hoolikalt võitatud 22x30 cm koogivormi või siis hoopis kahe keeksivormi sisse. Küpseta kooki 200-kraadises ahjus umbes 35-45 minutit, keeksivormis 175-kraadises ahjus tund aega. Kontrolli koogi küpsust puutikuga!
Valmis õllekook võta ahjust välja, lase jahtuda. Lõika õhukesteks viiludeks, määri apelsinivõiga* ja serveeri.
* Lisa toasoojale võile veidi riivitud apelsinikoort - nii lihtne see ongi!
Aitäh! Väga maitsev meistriteos!
Nägin, maitsesin, võitis südame.
Kas 500 g suhkrut palju polnud?
Maret, kuna siin koogis rasvainet ei ole, siis hõrgu koogi jaoks on vaja mõnda muud elementi rõhutada, antud juhul siis vürtse ja pruuni suhkrut. Võta siis vahemiku alumine osa ehk 400 g.
Pühadeporterikook
Taani köögist pärit ølkage on veidi jõulune, nätske ja väga maitsev. Omapäraseks teeb koogi see, et ainsaks vedelikuks on koogis õlu - mune või rasvainet ei lisata. Õllekook sobib ka veganitele.
Valmis kook lõika viiludeks, määri peale näiteks võid ja serveeri.