6 väiksemat pommut e. baklažaani
praadimiseks oliiviõli
Hakklihakaste:1 hakitud sibul
500 g veisehakkliha
soola ja musta pipart
1-2 sl kontsentreeritud tomatipastat
1 dl kuiva punast veini
1 sl kuivatatud punet
400 g purk konservitud purustatud tomateid
0.25 tl jahvatatud kaneeli
näpuotsaga jahvatatud nelki
Bešamellkaste:60 g võid
60 g nisujahu
5 dl piima
100 g riivitud kõvemat juustu (kefalotyri, parmesan, pecorino romano)
2 muna
riivitud muskaatpähklit
soola ja musta pipart
Lisaks:100 g riivitud juustu - nt
Parmesani või Pecorino't või Kefalotyri't
Valmista ette pommud. Lõika pommud pikkupidi pooleks. Uurista lusikaga viljaliha välja, jäta umbes 1 cm paksune “suss”. Haki väljauuristatud viljaliha tükkideks, tõsta kõrvale.
Kuumuta suurel pannil õli, prae “pommusussid” mõlemalt poolt kuldseks (u 5+5 minutit). Tõsta “sussid” köögipaberile nõrguma.
Valmista hakklihasegu. Kuumuta 4 sl õli suurel pannil. Lisa hakitud sibul, prae 5 minutit madalal kuumusel. Lisa küüslauk, prae veel minut aega. Tõsta kuumust, lisa hakkliha, maitsesta soola ja pipraga ning prae umbes 5 minutit, kuni hakkliha on värvi muutnud.
Sega juurde hakitud pommu viljaliha, tomatid, vei, pune, kaneel, nelk. Maitsesta soola-pipraga ning kuumuta keemiseni. Siis alanda kuumust ning lase umbes 30 minutit tulel podiseda, kuni kaste pakseneb.
Valmista bešamellkaste. Pane piim väiksemasse potti, lisa loorberileht ja kuumuta piim peaaegu keemiseni. Jälgi hoolega, et piim põhja ei kõrbeks!
Sulata paksupõhjalises potis või, sega juurde jahu ja kuumuta segades mõned minutid. Kalla juurde piim, segu pidevalt vispeldades. Keeda tasasel tulel, kuni kaste pakseneb.
Sega juurde riivitud juust. Tõsta pott tulelt, lase veidi ijahtuda. Seejärel klopi ükshaaval juurde munad. Maitsesta valge kaste muskaatpähkli, soola ja pipraga.
Küpsetamine. Kuumuta ahi 180 kraadini. Vooderda ahjupann fooliumiga, laota “pommusussid” sinna peale. Puista sussidesse umbes 50 g riivitud juustu. Siis jaota peale hakklihakaste, siis valge kaste ja peale puista ülejäänud juust.
Küpseta ahjus umbes 20 minutit, kuni juust on pealt kenasti kuldne.
Täidetud pommud e. baklažaani
Täidetud pommud e. baklažaanid kreeka moodi ehk melitzanes papoutsakia. Praetud "pommusussid" on täidetud tummise hakklihakastme, bešamellkastme ning riivitud juustuga ning ahjus mõnusalt aromaatseks küpsetatud.
Aega võtab, aga tulemus on minu arust seda igati väärt.